Nastupilo 50-tak izvođača od Kijeva do Osojnika

Slika korisnika admin
Siniša KLARICA

Restoran Anita u Zatonu Obrovačkom peti je put ugostio svirače tradicijske glazbe Dinarida. Na poziv organizatora Udruge Zvuci zavičaja, koja okuplja tradicijske glazbare Zadarske i Šibensko-kninske županije, u Aniti se okupilo 50-tak izvođača.

Udruga Zvuci zavičaja, kako je rekao njen predsjednik Dragan Brzoja, inače guslar i svirač na usnoj harmonici, osnovani je kako se ne bi zatrla tradicija Dinarida, Ravnih kotara, Bukovice i Dalmatinske zagore.

Zvuci zavičaja njeguju 1300 godina staro glazbarenje, od zaleđa Senja pa sve do zaleđa Dubrovnika. Tihim podvelebitskim krajem nekad su odjekivale diple, gusle, tamburice - samice i svirala. Na te dane podsjetili su KUD Dinara iz Kijeva, Diplari i pjevači iz Dalmatinske zagore, diplari Nediljko Mažar, Nediljko Golijat i Zdravko Pilipović. Posebni gosti večeri tradicijske glazbe bili su članovi KUD-a Osojnik iz toga mjesta pored Dubrovnika, a njihova članica Nikoleta Kovačić podsjetila je kako zvuči dubrovačka lijerica.

Iako ne spadaju u glazbare Dinarida, na večeri su nastupile i djevojke iz KUD-a Božava s Dugog Otoka. Kao što Dragan Brzoja zna reći, svi su se u mladost ljuljali u ritmu disco glazbe, Hot Chocolate, i rock Pink Floyda. No, ovo je borba da se ne utrne ono što je naše i da se glazbena tradicija prebaci na mlade.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno