Gradonačelnik Dukić se pohvalio viškom, oporba ga podsjetila na milijunska dugovanja

Slika korisnika valentinam
GRADSKO VIJEĆE
Mogu izraziti zadovoljstvo što godinu završavamo s 1,1 milijuna kuna viška u gradskoj blagajni. Kad smo kod prihoda, ističem da su proračunske stavke vezane uz poreze na promet nekretnina tijekom ove godine porasle, a što govori o pozitivnim gospodarskim kretnjama u gradu Zadru. Porasli su prihodi tvrtki i broj zaposlenih, priča Dukić
Arif SITNICA
Burno je bilo na Gradskom vijeću Zadra

Poslijepodnevni dio Sjednice Gradskog vijeća nastavljen je žustrom raspravom o drugom ovogodišnjem rebalansu proračuna. Uvodno se s govornice vijećnicima obratio gradonačelnik Branko Dukić izražavajući zadovoljstvo što godinu završavaju s 1,1 milijuna kuna viška u gradskoj blagajni.

- Kad smo kod prihoda, ističem da su proračunske stavke vezane uz poreze na promet nekretnina tijekom ove godine porasle, a što govori o pozitivnim gospodarskim kretnjama u gradu Zadru. Porasli su prihodi tvrtki i broj zaposlenih, a iza nas je niz važnih projekata koje smo dovršili, kao što su sportski tereni na Višnjiku, rekonstrukcija palače Cedulin i otvorenje Turističko-informativnog centra u njoj, nominirali smo niz drugih projekata za EU sredstva, među kojima Providurovu palaču i Bedeme, nastavili smo s projektima u školstvu i na području socijalne skrbi koji podižu standard..., izjavio je zadarski gradonačelnik, a SDP-ov vijećnik Antun Novoselović njegovo je izlaganje nazvao demagogijom.

Dobavljačima dužni deset milijuna kuna

- Ne znam na koji način to imamo u proračunu 1,1 milijun viška kad znamo da smo 10 milijuna kuna dužni dobavljačima, kad ćemo u ožujku 2018. usklađivati porođajne naknade za ovu godinu, kad ćemo knjige tko zna kada isplatiti i slično, ustvrdio je Novoselović.

Rasprava se proširila do nacionalne razine nakon što su se uključile dvije saborske zastupnice - Grozdana Perić (HDZ) i Sabina Glasovac (SDP) predbacujući jedna drugoj podizanje ruku u Saboru za pojedine zakone, pa se ponovno gradskom vijećnicom potezalo pitanje čija vlada više voli ili ne voli Zadar. Glasovac je Perić dobacila kako je upravo ona pozdravila donošenje nove porezne reforme zbog koje su Zadru u svega šest mjeseci "izbijena dva milijuna kuna". Perić je podsjetila na kompenzacijske mjere koje su se produžile na period od pet godina te ustvrdila da Zadar neće biti zakinut, na što joj je Glasovac dobacila da već jest oštećen i podsjetila na HDZ-ov slogan iz kampanje "Zadar ne smije stati". U polemiku se umiješao i bivši ministar zdravlja, Dario Nakić, koji je Glasovac demantirao nabrajanjem projektata koji su dovršeni, a koji su, kako je kazao, mirovali za vrijeme Milanovićeve Vlade. Osim Poliklinike spomenuo je i Centar Mocire, Gaženicu te Liburniju koja uskoro dobiva 20 novih autobusa financiranih EU sredstvima.

"Grobar hrvatskog zdravstva"

- Poštujem Vas kao čovjeka, ali Vas želim podsjetiti da ste upravo Vi kao ministar zdravlja za svega par mjeseci stekli nadimak "grobar hrvatskog zdravstva", oštra je bila Glasovac.

Više o proračunskim sredstvima i razlozima za drugi rebalans moglo se čuti od resornog pročelnika Ivana Mijolovića koji je najavio smanjenje za 18.954.487,60 kuna i novi plan prema kojemu bi proračun za 2017. iznosio 394.160.233,76 kuna. Očekivano, moglo se čuti kako se najveća stavka sredstava obuhvaćenih rebalanskom odnosi na projekte koji se neće u ovoj godini realizirati, već u idućoj, a oni se uglavnom odnose na na rekonstrukciju prometnica te širenje vodovodne i kanalizacijske mreže.

- Prihodi poslovanja smanjeni su za 6.907.848,32 kuna i sada iznose 378.744.076,38 kuna, a prihodi od prodaje nefinancijske imovine smanjuju se za 12.449.369,28 kuna i sada iznose 7.653.453,72 kuna, pojasnio je Mijolović te dodao kako su ukupni vlastiti prihodi porasli za 1.459.358,81 kuna ili 8,43 posto.

HNS-ovu vijećnicu Irenu Gulan-Šimurina zanimao je iznos plaća koji je, kako je kazala, probio zakonom propisani iznos zbog čega je ustvrdila da to nalikuje gomilanju administracije. Mijolović joj je pojasnio da se navedena stavka ne odnosi samo na plaće zaposlenika u Gradskoj upravi, već i na plaće korisnika gradskog proračuna kao što su primjerice dječji vrtići, čijim djelatnicima Grad financira plaće.

HNS-ovac pohvalio izdatke za socijalu i školstvo

HNS-ov Kristijan Kovačević pohvalio je izdatke za socijalu i školstvo te je kazao kako su to zapravo jedine stavke koje vesele i koje podržava.

- Bili bi sretniji kad bi više novca bilo namijenjeno našim siromašnim sugrađanima. Svi znamo i često spominjemo kako su teška vremena. Imamo tu Centar Mocire, a neki od onih koji bi trebali koristiti taj prostor valjda će prije postati punoljetni nego se on dovrši. U isto vrijeme plaćamo najam za neadekvatan prostor vrtića Latica, rekao je Kovačević iznoseći i brojke prema kojima je grad Zadar peti u državi po broju stanovnika, ali ne i među 20 po visini prosječne plaće što, naglasio je, jest i Biograd na moru.

Zakuhalo se i oko spomeničke rente jer se u gradsku blagajnu slilo 200 tisuća kuna manje. Oporbeni vijećnici pitali su je li razlog tome manji broj obrtnika i drugih uslužnih djelatnika, a zasmetalo im je i što će se gotovo sav novac, 850 tisuća kuna, potrošiti na Kneževu palaču, budući da je tek preostalih 50 tisuća kuna namijenjeno obnovi stare uljare na Premudi. Grozdana Perić podsjetila je na obvezu isplate preuzetu ranije te je dodala kako se ne radi o nikakvim mutnim poslovima.

Iako je prihvaćen prijedlog za dovršetak radova na uređenju jednog dijela obale u Petrčanima, prigovora oporbe bilo je i za tu točku dnevnog reda. Marjana Botić, nezavisna vijećnica na listi Akcije mladih imala je potrebu upozoriti kako je riječ o mjestu u kojem nekretnine imaju brojni visoki državni i gradski dužnosnici te zabrinutost da bi se tu možda uskoro mogla pojaviti privatna marina. Botić je napomenula kako postoje prioritetniji projekti i kao primjer navela Uvalu Bregdetti gdje "nasušno nedostaje vezova za brodice građana". Zvonimir Vrančić, predsjednik GV-a, umirio je Botić kazavši kako se ne može uvala u Petrčanima pretvoriti u privatnu luku te spomenuo da to mjesto u sklopu rekonstrukcije dobiva i uređeni trg koji nije imalo, a među ostalim služit će i za ljetne manifestacije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno