Načelnik Jasenica u imovinskoj kartici nije prijavio svu imovinu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Pokrenut postupak protiv Martina Baričevića
Povjerenstvo je u postupku redovite provjere podatka iz podnesenih izvješća o imovinskom stanju utvrdilo da dužnosnik Martin Baričević u podnesenim izvješćima nije naveo nekretnine k.č.br. 758/477, 758/478 i 758/483, k.o. Jasenice, dok za nekretninu k.č.br. 758/449 k.o. Jasenice dužnosnik nije naveo točnu površinu - kažu u Povjerenstvu
Martin Baričević

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na zadnjoj je   sjednici donijelo odluku o pokretanju postupka protiv HDZ-ovog  načelnika općina Jasenice, Martina Baričevića. Terete ga da u imovinskoj kartici nije prijavio svu imovinu zbog čega će narednih mjeseci ispitati razloge ovog propusta i nakon njegova očitovanaj donijeti odluku  o eventualnoj sankciji.

Baričević pismenu odluku Povjerenstva još nije primio, no bio je iznenađen kada smo mu jučer pročitali što u odluci stoji, napominjući  kako nije bila riječ ni o kakvoj namjernoj grešci. U Povjerenstvu, naime,  navode:  

- Povjerenstvo je na 202. sjednici održanoj 8. prosinca 2017. godine   donijelo odluku o pokretanju postupka protiv dužnosnika Martina Baričevića, općinskog načelnika općine Jasenice, zbog kršenja odredbi iz  članka 8. i 9. ZSSI-a, koje proizlazi iz propusta da po pisanom pozivu  Povjerenstva priloži odgovarajuće dokaze potrebne za usklađivanje prijavljene imovine u izvješćima o imovinskom stanju dužnosnika s imovinom utvrđenom u postupku provjere na temelju pribavljenih podataka od nadležnih državnih tijela. Povjerenstvo je u postupku redovite  provjere podatka iz podnesenih izvješća o imovinskom stanju utvrdilo  da dužnosnik Martin Baričević u podnesenim izvješćima nije naveo  nekretnine k.č.br. 758/477, 758/478 i 758/483, k.o. Jasenice, dok za nekretninu k.č.br. 758/449 k.o. Jasenice dužnosnik nije naveo točnu površinu - kažu u Povjerenstvu.

Baričević jer, naime, nakon zadnjih lokalnih izbora sa HDZ-ove liste   za IX. izbornu jedinicu ušao u Sabor, zbog čega je kao dužnosnik bio  dužan popuniti imovinsku karticu. U njoj je naveo kako prima saborsku plaću od 13.813 kuna i da od nesamostalnog rada godišnje prima  26.423 tisuće kuna, a riječ je o Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Uredno je naveo i plaću svoje supruge od 60.630 godišnje u Hrvatskim cestama, navodeći kako je u njenom vlasništvu i građevinsko  zemljište u Jasenicama površine 1.012 metara  četvornih koje je procijenio na 100.000 tisuća kuna.

Baričević je prijavio i stan u Zadru površine 78 m2, vrijednog 700.000  kuna,  što ga je dobio od Ministarstva obrane, te nasljeđenu vikendicu u  Jasenicama vrijednu 300.000 kuna. U kartici je spomenuto i građevinsko zemljište u Korenici, vrijedno 10.000 kuna, stečeno od nesamostalnog rada, te od pokretnina dva automobila: Mazda iz 2004. godine vrijedna 8.000  kuna te Nissan Navaru iz 2007. vrijedan 90.000 kuna. U rubrici "Novčana kunska ili devizna štednja" naveo je da "ne postoji", no  problem je nastao kod prijave kuće sa okućnicom površine 256 metara  četvornih, vrijedne milijun kuna za koju Baričević navodi tri načina   stjecanja: "kupnjom od samostalne djelatnosti, nasljedstvom i zaduženjem kod banke".

I čini se da je upravo u vezi te kuće nastao problem jer je za čestice   oko nje upisao "okućnica" umjesto da je precizno naveo i ove nekretnine. Međutim, on sam kaže kako "nikakve namjere prikrivanja u tome  nije bilo":

- Riječ je česticama zemlje oko moje kuće a za koje sam smatrao da  ih mogu ubilježiti kao okućnicu, dok za jednu česticu nisam naveo površinu jer mi sama rubrika nije davala tu mogućnost. To je zaista jedna  pogreška bez ikakve zle namjere - kaže Baričević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika mete
Tipičan KRADEZE-ovac. Državni stan, Državna obnova kuće, supruga uhljeb u državnoj firmi, OPG, građevinsko zemljište na više mijesta (ono u Korenici dok stekao dok je bio čuvar zakona), k tome doživotni načelnik općine i sborski zastupnik. Svaka čast ZNA SE!