Sutra počinje Artakt festival

Slika korisnika valentinam
Teatro VeRRdi
Uz to, želja je, ovim vrhunskim kazališnim gostovanjem dodatno afirmirati prostor Knjigozemske i pružiti mogućnost publici da se osjeća u Zadru malo drugačije, van ustaljenih praksi kulturnih ponuda
Dušanka Glid Stojanović

U srijedu, 13. prosinca, u Zadru počinje program ARTAKT 4 u produkciji Teatra VeRRdi. 

U 20.30 sati, u prostorijama Knjigozemske otvara se program međunarodnim gostovanjem prvakinje Narodnog pozorišta u Beogradu, Dušanke Glid Stojanović s monodramom Tonya Kushnera “Kod kuće - Kabul”. Komad je to o životu pod terorom Talibana i ulozi Zapada u stvaranju istog, a zanimljivost je i da je napisan prije terorističkog napada u New Yorku te je izazvao veliko zanimanje širom svijeta.

O stvaralaštvu Tonya Kushnera redatelj predstave Željko Đukić izjavio je: „Poput Shakespearea i Brechta, i Kushner scenu vidi kao svijet u kojem dvor ima direktnu vezu s krčmom, a talibanski vojnik s yuppiejem na Wall Streetu.” “Kod kuće – Kabul” predstava je o izgnanstvu, ali ne fizičkom, ona ne govori o izgnanstvu iz prostora koji materijalno egzistencijalno određuje osobu, nego onom unutarnjem koje se očituje u distanci od bližnjeg, od jezika. O tome kako možemo biti blizu, a zapravo jako daleko… predstavljeno iz ugla obrazovane i nervno neuravnotežene žene koju Dušanka Glid Stojanović utjelovljuje snažno, energično, uspješno i vješto pri čemu ostavlja izuzetan dojam svojim izvedbama. U ovoj monodrami svoj lik gradi negdje između straha, sreće i užasa na zadovoljstvo publike, kritike i struke. Dobitnica je nagrade „Miloš Žutić" za najbolje glumačko ostvarenje u profesionalnim kazalištima u sezoni 2009./2010. za lik u ovoj predstavi. Prostor Knjigozemske izabran je ponajprije zbog intimističke atmosfere i direktnog odnosa publike i protagonistice koji bi ovu izvedbu trebao učiniti posebno atraktivnom.

Uz to, želja je, ovim vrhunskim kazališnim gostovanjem dodatno afirmirati prostor Knjigozemske i pružiti mogućnost publici da se osjeća u Zadru malo drugačije, van ustaljenih praksi kulturnih ponuda.

- Broj mjesta je ograničen na 70 te pozivamo publiku da dođe malo ranije i uhvati dobro mjesto. Ulaznice su na dobrovoljne donacije, već prema mogućnostima publike. Adresa Knjigozemske je Rikarda Jeretova 5, iz grada, preko mosta, otprilike iza Bagatovog nebodera, poručuju iz Teatra Verrdi, organizatora programa. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno