BORIS BARABA Zadar su oslobodili partizani 1. studenog 1944.

Slika korisnika mkvanja
Izaslanik Kolinde Grabar- Kitarović
Borci 8. Dalmatinskog korpusa i svi mi koji smo bili hrvatski partizani, dali smo oslobođenju Dalmacije najveći mogući doprinos i to je ono što će nas nadživjeti, istaknuo je Baraba
Zvonko KUCELIN
Boris Baraba, predsjednika Udruge logoraša iz Dalmacije TFKL Zvonko KUCELIN

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, usprkos  najavama i očekivanjima, ipak nije uspjela doći u Zadar na subotnju  svečanost obilježavanja 74. obljetnice oslobođenja Dalmacije i 75.  obljetnicu osnutka 8. Dalmatinskog korpusa NOV Hrvatske. Kao svoga  izaslanika imenovala je Zadranina Borisa Barabu, predsjednika Udruge  logoraša iz Dalmacije u talijanskim fašističkim koncentracijskim logorima.

- Budući da predsjednica Republike nije u mogućnosti odazvati se  spomenutom pozivu, molimo da u svojstvu izaslanika predsjednice Republike nazočite obilježavanju – stoji u dopisu iz Ureda hrvatske predsjednice koji je dobio Boris Baraba.

Baraba je kao izaslanik hrvatske predsjednice u svome govoru, između  ostaloga istaknuo da je „ulaskom partizanskih jedinica u grad 1. studenoga 1944. Zadar konačno, nakon višestoljetne okupacije oslobođen i  pridružen matici domovini“. Kazao je, nadalje, kako je „narodnooslobodilačka borba imala široku narodnu osnovu, potaknuli su je prije svega  komunisti, ali su u njoj sudjelovali ljudi raznih političkih i vjerskih  opredjeljenja“.

„Vi, borci 8. Dalmatinskog korpusa i svi mi koji smo bili hrvatski partizani, dali smo tome najveći mogući doprinos, i to je ono što će nas  nadživjeti“, naglasio je Baraba misleći na povijesnu stečevinu oslobođenja Dalmacije i stavljanja pod hrvatski suverenitet cijele jadranske  obale od Savudrije do Prevlake.

Na kraju svog izlaganja, Baraba je svim sudionicima subotnje proslave  u Zadru, prenio „srdačan pozdrav predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, njezinu čestitku i zahvalnost za sve žrtve koje ste dali da  naša Dalmacija zauvijek bude slobodna u slobodnoj hrvatskoj domovini“. (Š.S.)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika Mali Marinko
Slava im i hvala. Živimo njihov san