Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ČUVARI NEBA Krstičević: Od Države Izrael očekujem da ispoštuje ono što su nam je ponudila

12.12.2018. 21:32
ČUVARI NEBA Krstičević: Od Države Izrael očekujem da ispoštuje ono što su nam je ponudila


U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku danas je održana središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice utemeljenja i djelovanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) Oružanih snaga RH (OS RH). Svečanosti su nazočili Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH, Božidar Longin, župan Zadarske županije i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, general zbora Mirko Šundov, načelnik glavnog stožera OSRH, brigadni general Mate Mikić, zapovjednik HRZ-a, zapovjednici glavnih zapovjedništava Hrvatske vojske, umirovljeni zapovjednici i djelatnici HRZ i PZO-a i drugih ustrojbenih cjelina OS RH, obitelji poginulih pripadnika grane i mnogi drugi. Brigadni general Mate Mikić u svom je govoru podsjetio na hrabrost naših pilota za vrijeme Domovinskog rata.
– Slika našeg zrakoplovstva u nastajanju, u samim počecima ratnih zbivanja, slika je hrabrih pilota i domoljuba koji su donijeli toliko očekivanu pomoć iz zraka. Za takva djela trebalo je imati hrabrosti koje pilotima nikada nije nedostajalo, kazao je Mikić dodavši kako upravo zbog njih sigurnost hrvatskog neba svih ovih godina nikada nije bila dovedena u pitanje. Kazao je kako je HRZ tijekom 27 godina izraslo u moderno zrakoplovstvo u potpunosti sposobno i spremno ispuniti svoju predviđenu misiju te kako su u pripremi novi programi koji će osigurati dovoljan broj mladih pilota za nove avione i helikoptere. Podsjetio je i na potencijal ljudi koji čine HRZ, pohvalivši ih kako svoja stručna znanja i iskustvo prenose, ne samo hrvatskim, već i stranim pilotima. Također, HRZ daje veliku potporu civilnim institucijama u zračnom, medicinskom prevoženju i gašenju požara, što je također od izuzetnog značaja u sustavu domovinske sigurnosti, zbog čega je i prihvat nove tehnike ključna odluka za budućnost HRZ-a, kazao je Mikić pri čemu je posebno istaknuo značaj prvog u nizu remontiranog helikoptera Mi-171 Sh.
General Šundov je rekao kako osjeća veliki ponos kao načelnik Glavnog stožera što HRZ ima ovako kvalitetne pilote i, općenito, ovakvo ratno zrakoplovstvo, posebice ako se, kako je istaknuo, prisjetimo njegovog stvaranja koje je po mnogočemu jedinstveno, stvoreno gotovo iz ničega.
– U poljoprivredne i školske avione sami smo ugrađivali oružane sustave i tako djelovali u prvim danima rata. Bili su to teški, ali slavni dani Domovinskog rata, kada su djela pripadnika ratnog zrakoplovstva bila primjer požrtvovnosti i ljubavi prema domovini, rekao je general Šundov koji se potom osvrnuo na ono što je jamac sigurnosti i slobode.
– Dobro opremljena i obučena vojska jamac je sigurnosti i slobode. Iz tog razloga ravnomjerno moderniziramo i opremamo sve grane HV-a. Ulaganje u ljude i njihovo školovanje i obuku preduvjet je za očuvanje zrakoplovne tradicije i jamči odgajanje novih naraštaja zrakoplovnih kadrova, kazao je prvi čovjek OSRH-a. Spomenuo je i nabavku borbenih zrakoplova.
– Bez obzira na sve usputne izazove u realizaciji ove odluke, niti jedna vojska na svijetu s i bez borbenog zrakoplovstva nije ista pa tako ni naša. Nadam se da će se poteškoće u realizaciji nabavke borbenih zrakoplova otkloniti, zaključio je general Šundov.
Damir Krstičević podsjetio je po čemu će Ministarstvo obrane Republike Hrvatske pamtiti prošle dvije godine.
– Tekuću godinu pamtit ćemo po brojnim aktivnostima i projektima važnima za MORH i HV. Jedna od njih je vojna vježba Velebit koja je pokazala respektabilnu vojnu silu Hrvatske vojske. Hrvatska je upravo dobila i prototip obalnog ophodnog broda, a sljedeće što slijedi je povratak “Kuna” u Varaždin. Danas je važan dan za HRZ jer je preuzet prvi remontirani helikopter Mi 171 sh, a čijim je dolaskom pojačana njegova sposobnost, posebice za provedbu zadaća pomoći civilnim instistucijama i hrvatskom narodu. U sastav HRZ-a već su ušli helikopteri Kiowa Warrior, a za dvije do tri godine dolaze i moćni američki “Crni jastrebovi”. Kao vjerodostojna članica NATO saveza, prelazak na zapadnu tehnologiju je jedini mogući i ispravan put, kazao je Krstičević dodavši kako država koja nije u stanju štititi svoje nebo ne može biti sigurna niti u svoju budućnost, zbog čega je aktualna Vlada, nakon 15 godina odgađanja, donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F-16 Barak.
– Za mene to je bila jedina opcija, kazao je ministar obrane koji je naglasio kako je ovaj proces s hrvatske strane vođen sustavno, temeljito i detaljno. Od naših partnera očekujem da ispoštuju ono što je ponuđeno te da će onaj tko je dobio posao i isporučiti onakav avion koji je Hrvatskoj potreban, rekao je Krstičević.
Na novinarski upit ugrožava li ova situacija druge poslove Hrvatske s Izraelom te, ukoliko se natječaj bude morao poništiti, ostaje li naša zemlja u drugim poslovima s njima, ministar nije htio komentirati.
Na kraju je spomenuo kako je jedan od prioriteta MORH-a da među mladima još više aktualizira i oživi želju za pozivom za vojnog pilota HRZ-a zbog čega su povećane upisne kvote s 10 na 20 kadeta, kao i stipendiranja. – HRZ se razvija i s ponosom mogu reći da je ono danas jamac mira i sigurnosti hrvatskog neba, zaključio je Damir Krstičević.
Nakon središnje svečanosti, održana je prezentacija tijeka remonta helikoptera Mi-171 Sh i demonstracija.