Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ivica Turalija ne ispunjava uvjete za stambeno zbrinjavanje putem Ministarstva branitelja

12.12.2018. 18:30
Ivica Turalija ne  ispunjava uvjete  za stambeno  zbrinjavanje  putem  Ministarstva   branitelja


Na portalu zadarskilist.hr u utorak, 11. prosinca 2018. godine, objavljen je članak autorice Suzane Bandić pod naslovom „Ministar Medved  oglušio se na molbu za pomoć branitelju Ivici Turaliji" koji sadrži niz netočnih tvrdnji na koje smo, s ciljem potpunog, istinitog i objektivnog informiranja javnosti, dužni reagirati.
Naime, u članku se navodi kako ministru hrvatskih branitelja "nije bitno ima li neki hrvatski branitelj problem ili ne, već je bitna fotelja" te se  ministar i nadležno Ministarstvo optužuju da "obmanjuju javnost" i da u  slučaju hrvatskog branitelja Ivice Turalije ne djeluju nikako.
Ministarstvo hrvatskih branitelja upoznato je s cjelokupnom obiteljskom i materijalnom situacijom u kojoj se nalazi obitelj hrvatskog branitelja Ivice Turalije. S obzirom da imenovani nema status dragovoljca, odnosno hrvatskog ratnog vojnog invalida, te da ne ispunjava uvjete za  stambeno zbrinjavanje putem Ministarstva hrvatskih branitelja, sukladno Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima  njihovih obitelji, Ministarstvo je Gradu Zadru uputilo zamolbu za stambeno zbrinjavanje obitelji Turalija, a gospodin Turalija obaviješten je o  svim našim zajedničkim aktivnostima s Gradskom upravom. Napominjemo da se na Listi prvenstva za dodjelu stambenog kredita nalazi   10.730 stradalnika iz Domovinskog rata koji očekuju rješavanje svog  stambenog pitanja, a na Listi za dodjelu stambenog kredita za kupnju.  (dodjelu) stana u Zadru nalazi se 126 stradalnika iz Domovinskog rata.
Osim navedenog, gospodin Turalija je ostvario u tri navrata pravo na  izvanrednu jednokratnu novčanu pornoć temeljem odluke ministra  2016., 2017. i 2018. godine, pravo na naknadu za nezaposlene hrvatske  branitelje te pravo na besplatne udžbenike za djecu, a u postupku je ostvarivanja prava na status hrvatskog ratnog vojnog invalida temeljem  oboljenja. Napominjemo kako, u suradnji s predsjednikom Udruge oboljelih od PTSP-a Zadarske županije, obitelj Turalija od Ministarstva dobiva svu raspoloživu pomoć i podršku.
Sukladno svemu navedenom, izrečene neistine u članku smatramo  izuzetno nekorektnima, osobito jer dolaze od samih hrvatskih branitelja  kojima je naša Područna jedinica uvijek na raspolaganju za bilo kakve  upite u svezi ostvarivanja svih prava, kako iz domene djelokruga Ministarstva, tako i za sva prava koja koreliraju sa ZORBDR-om, a provode ih  druga tijela. Osuđujemo svaki pokušaj manipulacije braniteljske populacije, ali i šire javnosti, netočnim tvrdnjama i zlonamjerno konstruiranim  tezama kojima se Ministarstvu hrvatskih branitelja i njegovom čelniku  pokušava nanijeti šteta i nametnuti nebriga o populaciji o kojoj skrbe.  Temeljem navedenih činjenica te članaka 40. i 41. Zakona o medijima,  tražimo objavu reagiranja u cijelosti. Također, ovim putem pozivamo podružnicu Sindikata hrvatskih branitelja, kao i sve hrvatske branitelje i  članove njihovih obitelji da nam se za sve upite u svezi narečenih prava  mogu obratiti telefonskim putem na broj 023/313-970 ili osobno na  adresu Molatska 11a u Zadru.
Amalija Mišlov Blagojević, voditeljica Područne jedinice Zadar  Ministarstva hrvatskih branitelja