MUŠKARCI I ŽENE Glačanje i pranje rublja i dalje ženski poslovi, muškarci pomalo čiste i peru suđe

Slika korisnika mkvanja
Predavanje "Tko radi, a tko se odmara" u kućanstvima
Kada je riječ o glačanju i pranju rublja više od 90 posto tih poslava, koji se inače smatraju rutinskima, dugotrajnima i dosadnima, i dalje obavljaju žene. Čišćenje i pranje posuđa više nisu samo ženski poslovi, dok muškarci najčešće obavljaju poslove poput plaćanja računa i odvođenja djece u vrtić ili školu, naveo je neke od rezultata istraživanja Ivan Puzek
Vedran SITNICA
Nazočni su mogli čuti kako muškarci od kućanskih poslova sve više vole kupovati hranu, ali i kuhati

U organizaciji Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru u  utorak je u sklopu ciklusa javnih predavanja i diskusija „Javna sociologija“ održano zanimljivo predavanje pod nazivom „Tko radi, a tko se odmara: muškarci i žene u kućanstvima u Hrvatskoj.“ Predavanje se temeljilo na istraživanju kojeg su u siječnju ove godine u okviru projekta  Relacijski rodni odnosi u Hrvatskoj: modernizacijske i razvojne perspektive - GENMOD (Hrvatska zaklada za znanost HRZZ-IP-2016-06-6010)  proveli Mirko Petrić, Ivan Puzek i Željka Zdravković o podjeli rada u  kućanstvima, te aktivnostima u slobodnom vremenu u Hrvatskoj.

Obrazovaniji uvijek liberalniji

Istraživanje donosi recentne podatke o partnerskim odnosima i njihovim razlikama između mediteranske i kontinentalne Hrvatske, te Hrvatske i susjednih zemalja koje su javnosti u svome izlaganju predstavili autori istraživanja. Ranija istraživanja, provođena tijekom tranzicijskog  razdoblja, pokazala su da žene još uvijek obavljaju većinu kućanskih poslova, no da se muškarci postupno ipak nešto više uključuju u te poslove.  Analizirani podaci dobiveni istraživanjem u okviru projekta GENMOD  detaljniji su od prethodnih, ne samo kad je riječ o podjeli poslova nego i  o odnosima muškaraca i žena općenito, kao i o razlikama između kontinentalnog i mediteranskog dijela Hrvatske.

U uvodnom dijelu predavanja Mirko Petrić je tako naglasio da ova tema, uz emancipacijsku komponentu, govori i o društvu i njegovu razvoju, te kako položaj žena posebno dolazi do izražaja u vremenima krize.

- U patrijarhatu stariji muškarci su važniji od mlađih, mlađi muškarci  su važniji od žena, starije žene od mlađih žena itd., što govori kako su  odnosi vrlo hijerarhijski izraženi, kazao je Petrić, te istaknuo da se kod istraživanja rodne tradicionalnosti, od zemalja bivše Jugoslavije, najmanje  tradicionalnima pokazuju Slovenci, zatim Hrvati, a onda slijedi Srbija, pa  BiH. Također, žene su uvijek manje rodno tradicionalne i prije se moderniziraju, dok su obrazovanije osobe uvijek liberalnije od manje obrazovanih.

Opada broj poslova koje obavljaju isključivo žene

Kad je riječ o istraživanju koje su početkom godine proveli Mirko Petrić, Ivan Puzek i Željka Zdravković o podjeli rada u kućanstvima, te aktivnostima u slobodnom vremenu u Hrvatskoj, ono potvrđuje dosadašnja istraživanja da opada broj poslova koje obavljaju isključivo žene.

- Kada je riječ o glačanju i pranju rublja više od 90 posto tih poslava,  koji se inače smatraju rutinskima, dugotrajnima i dosadnima, i dalje  obavljaju žene. Čišćenje i pranje posuđa više nisu samo ženski poslovi,  dok muškarci najčešće obavljaju poslove poput plaćanja računa i odvođenja djece u vrtić ili školu, naveo je, među ostalima, neke od rezultata  istraživanja Ivan Puzek, te dodao kako se muškarci uglavnom odlučuju  za tzv. nerutinske poslove koji ne traže mnogo vremena, kao što je  održavanje i popravak automobila, što u konačnici ionako obavljaju  druge osobe.

Isto tako, može se reći da muškarci više vole poslove koji se ne obavljaju kod kuće nego vani, pa se zato odlučuju za plaćanje računa i odvođenje djece u školu. Kad je riječ o kupovini hrane u taj posao sve više  se uključuju i ostali ukućani, te kupovanje namirnica nije dominantno  ženski posao, pa tako muškarci sve više vole kupovati hranu, ali i kuhati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)