NAŠI MALI GUŠTI Uz kulen, pečenice, pancetu i čvarke svaki dan radionice naziva "Blagdani bez viška kilograma"

Slika korisnika mkvanja
OTVORENA FEŠTA OD DOMAĆIH PROIZVODA
Autor: 
Sajam je otvoren u šatoru na Forumu i trajat će svakim danom od 10 do 20 sati. Organizator je zadarska HGK s partnerima HOK-om, Zadarskom županijom i TZ Grada Zadra. Na štandovima se nudi od prepeličjih jaja, zimskih tikvica, panceta i kulenovih seka do kolača, ukrasa, nakita...
Marin GOSPIĆ
Sajam je danas prigodnim govorom otvorio direktor zadarske Županijske komore Denis Ikić

Nije to bilo samo zbog otvorenja i kratkog, prigodnog programa, već i zbog činjenice da Zadrani doista vole svoju tradicionalnu i sada već svima dobro poznatu manifestaciju - Naši mali gušti, pa je šator na Forumu gdje se ove godine sajam održava, već u prvim minutama bio pretijesan za sve one koji su željeli doći, vidjeti, pomirisati...

A, neodoljivih je mirisa bilo na sve strane. Mirisa toplih kolača, lavande, cimeta, ali i onih malo "težih" kao što je županjska panceta, čvarci, pečenica, kulen i kulenova seka. Teško je bilo odoljeti simpatičnom Županjcu i vlasniku mesnice AS koji nije ni stizao rezati "ogledne" primjerke za kušanje, koliko su Zadrani bili brzi. Možda nam se učinilo, ali kao da je nekako najveća gužva bila oko njegovog štanda...

Sudionici vole - Naše male gušte

- Dolazim već šest godina uzastopce na ovaj sajam jer mi se stvarno sviđa. Zadrani su odlični domaćini. Uvijek je sve dobro organizirano i posjećenost je solidna preko cijelog dana. JedIno se malo bojim lošeg vremena. Kiše koju su prognozirali za vikend. I inače dolazim u Zadar i povremeno imam štand na pijaci. Ne budem dugo jer sve dosta brzo prodam. Zadrani znaju što je kvalitetno, domaće i dobro - rekao je Županjac.

Svojevrsna atrakcija na ovogodišnjem sajmu je mlada poduzetnica, vlasnica OPG-a Ana Čitluk iz Dračevca Zadarskog. Sudjelovanje na manifestaciji - Naši mali gušti za nju je bila "premijera" jer i njezin OPG ima tek godinu. Ona prodaje prepeličja jaja u malim kutijicama od po nekoliko komada. I dok je ona strpljivo objašnjavala u čemu je "štos", prepelica imenom - Zlatna mirno je spavala u svojoj krletci na njezinu štandu.

- Htjela sam biti drugačija od drugih i ponuditi baš nešto novo i nesvakidašnje. Ovaj posao mi nije primaran, već hobi i upravo zbog toga u njemu stvarno uživam jer sam neopterećena. Riječ je o japanskim prepelicama koje nabavljam u Zagrebu. Svaka prepelica ima svoj serijski broj i čip. Prepeličja jaja iako su sličnog sastava kao i ostala jaja, zbog svog okusa i izgleda ubrajaju se u najtraženije delikatese. Jako su zdrava jer sadrže vrijedne vitamine i minerale  i imaju sedam puta više fosfora i željeza nego obična jaja, a masnoća koju sadrže uglavnom se sastoji od nezasićenih masnih kiselina koje pozitivno utječu na zdravlje. Možete ih spržiti "na oko", poslužiti uz slaninu, kobasice, na sendviču... objasnila je Ana Čitluk. Osim prepeličjih jaja bavi se i uzgojem meksičkog krastavca ili zimske tikvice.

Svi znaju da je domaće - najbolje

Štand do njezinog, treću godinu zaredom, predstavlja OPG Alešković iz Perušića koji se bavi uzgojem i preradom bobičastog voća, a najviše malina.

- Imamo i mlade nasade borovnice, ali malina nam je najrasprostranjenija i primarna. Imamo 15 hektara zemlje i ove godine smo jako zadovoljni jer nam je cijela priča jako dobro "rodila". Prerađujemo voće i bez ikakvih dodataka i konzervansa pravimo likere, džemove, sve što se od voća da "iscijediti" na prirodan način. S obzirom na to da smo prve dvije godine bili jako zadovoljni ovim sajmom, došli smo opet - ispričala je ukratko i Milka Ferenčak dok nam je Franjo Stanišić vlasnik OPG-a iz Jaske gurnuo malu čašicu njegovog likera od višnje "samo da kušamo". Ima kod njega i domaćeg vina i travarice i 22 godine starog balzamičnog octa. Koliko je puta do sada sudjelovao na sajmu, ne zna broja, a broj je 13.
Naime, zadarska Hrvatska gospodarska komora ove je godine po 13. put zaredom organizirala ovu manifestaciju  koja će trajati do 15. prosinca svakim danom od 10 do 20 sati u šatoru na Forumu. Suorganizatori su HOK – Obrtnička komora Zadar, Zadarska županija i TZ Grada Zadra.

Besplatni savjeti nutricionista

Podsjećamo, riječ je o prodajnoj izložbi hrane, pića, delikatesa te suvenira zadarskoga kraja, ali i iz drugih krajeva Hrvatske.
Kao i uvijek, to je izvrsna prilika za proizvođače i OPG-ovce da se predstave sa svojim proizvodima, a cilj organizatora je da se još više potaknu mali proizvođači na proizvodnju kvalitetnih i autohtonih proizvoda po tradicionalnim recepturama.
Služeći se upravo starim receptima učenici srednje zadarske Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića na svom štandu nudili su čips od jabuke, sirupe i likere od grejpa, kolače i božićne keksiće... Osim toga svakoga dana s početkom u 11 sati, dok traje sajam održavat će se i radionica pod gotovo "nemogućim" nazivom - Blagdani bez viška kilograma gdje će nutricionisti dijeliti naravno, besplatne savjete o blagdanskoj prehrani.

Sajam je danas prigodnim govorom otvorio direktor zadarske Županijske komore Denis Ikić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno