Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Razbijanje predrasude “jednom ovisnik, uvijek ovisnik”

12.12.2018. 12:33
Razbijanje  predrasude  “jednom ovisnik,  uvijek ovisnik”


U povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti, jučer je u Gradskoj knjižnici Zadar održan okrugli stol "Izazovi i poteškoće u radu s  ovisnicima na području Zadarske županije" u organizaciji Terapijske zajednice Mondo Nuovo iz Nunića. Okupljenima su se obratili voditeljica  zajednice Ivana Buterin Gluić i predsjednik Udruge apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat, Siniša Kabić Peters.
– Mondo Nuovo s radom započinje 1979. godine u Italiji, a naš centar u  Nuniću 1999. godine, informirala je prisutne Buterin Gluić i u kratkoj  prezentaciji objasnila čime se sve bave i koji su im prioriteti.
Izdvojila je radnu terapiju kao i individualne razgovore koji imaju svoje termine, no po potrebi korisnici mogu kada god im treba popričati sa  stručnim osobama.
– Službeno program rehabilitacije traje tri godine no sve naravno ovisi  od osobe do osobe. Tijekom boravka kod nas ljudi imaju priliku i obrazovati se, naši programi uključuju osnovnu i srednju školu kao i fakultet,  korisnicima se pomaže pri stjecanju znanja s kojim mogu dalje kroz  život. Organizirane su razne radionice, tečajevi stranih jezika kao i pomoć u pronalasku posla, nastavila je Buterin Gluić i dodala kako trenutno registriraju manje heroinskih ovisnika, no kako je u porastu broj novih droga.
– Željela bi izdvojiti ulogu roditelja koja je jako važna pa imamo u tom  kontekstu radionice i za njih, naglasila je voditeljica.
Kabić Peters je govorio o radu svoje udruge, koja je, kako je informirao  prisutne, osnovana 2003. godine.
– Ono što bih želio postići i na čemu radimo je razbijanje predrasuda  poput one: "jednom ovisnik, uvijek ovisnik". To nije istina i ta predrasuda uvelike otežava zapošljavanje nekadašnjih ovisnika, istaknuo je.
Porat danas broji 51 člana, a za biti dio udruge treba biti apsolutni apstinent i to godinu dana najmanje.
– Korak po korak slijedimo ritam osobnog rasta svakog pojedinca i  nastojimo mu pomoći da se uključi u društvo, posebice da se zaposli.  Svaki ponedjeljak u 17 sati imamo grupu resocijalizacije, no naravno, za  svakoga je osigurana individualna potpora i savjetovanje, istaknuo je Kabić Peters.
U nastavku svog izlaganja on je izdvojio i volonterstvo koje također  preporučuju ljudima, osvrnuvši se kratko i na sve ostale aktivnosti koje  udruga provodi.