Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

REFORMISTI “Grad nam je oronuo”

12.12.2018. 12:08
REFORMISTI “Grad nam  je oronuo”


Zadarski Reformisti ovih su dana aktualizirali temu o kojoj  su već više puta upozoravali javnost – a to je energetska učinkovitost. Nije im jasno, poručuje županijska čelnica Vesna Sabolić, zašto su građani  nezainteresirani za ovu problematiku unatoč činjenici da im ona donosi  značajne uštede.
– Kako do jeftinijih režija i jeftinije ugradnje liftova tema je koja se u  službenoj komunikaciji naziva energetska učinkovitost i to može biti jedan od razloga nezainteresiranosti vlasnika stanova pa i kuća da svojim  stanovima i kućama podignu vrijednost, da si osiguraju smanjenje  troškova za energente, da u njima ugodnije i zdravije žive i zimi i ljeti i da  za sve to s vlastitim sredstvima sudjeluju s 20 do 40 posto, tj. da uzmu do  80 posto sredstava bespovratno – kaže Sabolić, napominjući kako im nije  jasno da vlasnici stanova i predstavnici stanara nisu zainteresirani za ova  sredstva.


Građani nezainteresirani
– Kako je moguće da građani nisu zainteresirani da im se promijene  krovovi koji prokišnjavaju, prozori i vrata i da dobiju lijepu fasadu s izolacijom kako bi im se smanjili troškovi za električnu energiju i općenito  za energente, kako je to moguće? Postavila sam to pitanje na Županijskoj  skupštini te koristim ovu prigodu zahvaliti se županu Longinu što je osnovao radnu skupinu koja će raditi na ovoj problematici. Očito se radi o  neinformiranosti  ili nezainteresiranosti upravitelja zgrada – pojasnila je  Sabolić.
Kako bi ispitali razloge nezainteresiranosti upravitelja zgrada, pozvali  su predstavnike stanara pitajući ih u čemu je problem, odnosno zašto se  nisu natjecali za ova sredstva.
– Problem je u tome što upravitelji zgrada nisu motivirani. Oni, kao i  svi ostali, rade za plaću, a nemaju motiv jer nisu za to adekvatno plaćeni  jer niti imaju ljude za taj posao niti im se isplati to raditi – kazala je Sabolić o problemu energetske učinkovitosti, dodajući kako je i Grad na ovu  temu organizirao tribine dovodeći i predstavnike nadležnog ministarstva koji su obrazlagali o čemu se radi. Reformisti upozoravaju i na situaciju sa fasadama.


Fasade bez izolacije, s  trulim i opasnim griljama
– Grad nam je oronuo tj. većina zgrada s prastarim fasadama bez izolacije, s griljama neopituranim, trulim i opasnim za prolaznike,  uključujući i ravne krovove koji prokišnjavaju, a čija obnova kad dođe na  red, a dolazi na red svakih 5 do 10 godina, pojede čitavu pričuvu. Kako  nam izgleda grad počevši od Bulevara, Ljepotice, pet nebodera, a o Poluotoku da i ne govorim. Kako je našim invalidima, starijim osobama pa  i obiteljima s malom djecom koji žive na četvrtom, petom katu u zgradama bez lifta? – ističe  čelnica županijskih Reformista koji se već duže vrijeme zalažu i za ugradnju liftova u zgrade.