Stojanov: Glasovao sam za HDZ jer ćemo u Dragama dobiti nove učionice

Slika korisnika mkvanja
Iako je SDP-ov klub napustio zbog njihove podrške HDZ-u, HNS-ov vijećnik učinio isto
Župan i HDZ prihvatili su naš prijedlog da područna škola u Dragama dobije još dvije učionice kako bi djeca na nastavu išla u jednoj smjeni, s tim da je taj zahtjev proširen i s onim NHR-a koji je to isto tražio za područnu školu u Vrani. Ovo znači da je prvi put u povijesti Županijska skupština odobrila novac za općinu Pakoštane, odnosno za škole u Dragama i u Vrani, kaže Milan Stojanov, HNS-ov vijećnik
Zvonko KUCELIN
Milan Stojanov, županijski vijećnik HNS-a

Predsjednik HNS-ove županijske organizacije, Milan Stojanov, na zadnjoj je sjednici Županijske skupštine mnoge iznenadio podižući ruku za HDZ-ov proračun. Ne bi to bilo ništa čudno, osobito ako  je proračun kvalitetan, da Stojanov svojedobno nije napustio SDP-ov  klub zbog upravo njihova podizanja ruku za HDZ-ove prijedloge. 

Bilo je to u ožujku ove godine nakon što je odlukom Predsjedništva  HNS-a Zadarske županije istupio iz Kluba vijećnika SDP-HNS-DSU jer  njegova stranka nije mogla prijeći preko SDP-ova sve učestalijeg podizanja ruku za  HDZ. Kao oporbena stranka HNS nije htio dizati ruke za vladajuće te su oni donijeli odluku o  Stojanovljevu samostalnom političkom djelovanju u Skupštini.

Bilo je to nakon što je čelnica županijskog SDP-a i predsjedica koalicijskog kluba, Renata Sabljar Dračevac, pomogla HDZ-u oko izglasavanja  tzv. Lex šerifa. SDP-u nije tada pomoglo ni njihovo pojašnjenje da su ruku za ovaj zakon podigli "jer su legalisti i jer je  Sabor već usvojio taj zakon te da lokalna samouprava ima rok, kao i da je zakon  iznad statuta".  HNS ih je napustio poručujući im da su im njihovi principi važniji.

Interes HNS-a nisu tajne koalicije

- SDP-u Zadarske županije na čelu s Renatom Sabljar Dračevac,  držanje većine HDZ-u, postala je uobičajena politička praksa. U takvim  scenarijima HNS Zadarske županije ne želi sudjelovati. Kada stvarni  HDZ-ovi partneri ne dobiju što žele, onda počnu ucjenjivati, ne dolaze  na sjednicu, pojavljuju se problemi s kvorumom i onda HDZ-u pomoć  uskače SDP. Nije problem kada oporba podrži neke dobre odluke, ali  oporba nije tu da vladajućima osigurava kvorum. U takvim scenarijima  HNS neće sudjelovati. Interes HNS-a nisu tajne koalicije, to ne dolazi u  obzir! U Skupštinu smo ušli kao oporba i to ćemo i ostati, a jedan od razloga izlaska iz Kluba vijećnika je i bolja promocija stavova HNS-a, što  kroz Klub nismo bili u mogućnosti. Da se razumijemo: nemamo mi ništa  protiv koalicije ni s SDP-om ni s HDZ-om, ali to mora biti jasno, javno i  transparentno, a ne da SDP, kao na prošloj sjednici, HDZ-u spašava kvorum u trenutku kada HDZ ne ispuni želje svojih koalicijskih partnera,  poručio je tada Stojanov.

Stoga smo ga nakon zadnje sjednice Županijske skupštine pitali koji je  razlog promjene njegova mišljenja, odnosno zašto je sada on sam podigao ruku za HDZ.

Učenici će imati jednu smjenu

Stojanov, pak, kaže kako je razlog jednostavan, a to je - škola u njegovim rodnim Dragama.

- Župan i HDZ prihvatili su naš prijedlog da područna škola u Dragama dobije još dvije učionice kako bi djeca na nastavu išla u jednoj smjeni, s tim da je taj zahtjev proširen i s onim NHR-a koji je to isto tražio za  područnu školu u Vrani. Ovo znači da je prvi put u povijesti Županijska  skupština odobrila novac za općinu Pakoštane, odnosno za škole u Dragama i u Vrani. Normalno da u tom slučaju to moram prihvatiti jer ako  nešto tražiš  i to dobiješ, ne možeš biti protiv toga. Ja sam to zatražio, oni  su prihvatili i podigao sam ruku, iako im moj glas nije ni trebao jer sam  ja tek 26 po redu. Znači, djeca će nam ići u školu u jednoj smjeni, pojasnio nam je Stojanov, a na pitanje kako mu je u Skupštini djelovati bez  kluba, kaže kako je to "još lakše nego prije".

- Podržim sve što je dobro i obratno, zaključio je jedini županijski vijećnik HNS-a.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2 (2 glasova)