ZAŠTITA PRAVA Jović: Sudstvo i birokracija su krivci za brojne suicide branitelja

Slika korisnika mkvanja
U Zadru javnosti predstavljen novoustrojeni Sindikat hrvatskih branitelja
Ovim putem poručujem Ministarstvu hrvatskih branitelja i njihovoj pravnoj službi da se ne ograđuju jer nisu dužni komentirati sudske odluke koje su na štetu hrvatskih branitelja i dragovoljaca, rekao je Berislav Jović, hrvatski ratni vojni invalid
Zvonko KUCELIN
Dosadašnje kratko djelovanje Sindikata hrvatskih branitelja predstavljeno je ispred Doma sindikata

Ispred prostorija Teritorijalnog Ured SSSH Zadar jučer je i  službeno najavljen početak rada Podružnice  hrvatskih branitelja Zadar  (PHBZ) koji djeluje pri Samostalnom Sindikatu Hrvatske – Sindikatu  drvne i papirne industrije (SSH-SDPI), a u sklopu SSSH.

Riječ je o prvoj i jedinoj sindikalnoj podružnici hrvatskih branitelja koja će za sva pravna pitanja, izuzev kaznenih, biti na raspolaganju braniteljima i njihovim obiteljima, bez obzira jesu li u radnom odnosu, nezaposleni ili u mirovini.

Sindikalna Podružnica HBZ je osnovana početkom listopada kada je  ujedno i imenovano rukovodstvo - povjerenik Žan Glavurtić te njegov  zamjenik Matjaž-Mate Debeljak (HRVI), a do danas su već uspješno  odradili više problematičnih situacija vezano uz branitelje, ostale sindikate i njihove članove.

- Mi okupljamo ljude iz različitih djelatnosti pa su tako i kolege branitelji našli mjesto kod nas. Formirali smo sindikalnu podružnicu u kojoj  su oni organizirani i svaki dan ih je sve više, a zanimljivo je da su oni  tražili "mjesto pod suncem" ne samo u okviru braniteljskih organizacija  kojih ima dosta, već i u sindikatu gdje mogu ostvariti određene pogodnosti i mogućnosti, prije svega besplatnu pravnu pomoć, kazao je Darko  Idžaković, tajnik u SSH-SDPI, a sindikalni povjerenik PGHZ, Žan Glavurtić rekao je kako u ovom trenutku već imaju 78 članova, ali i puno upita i  to ne samo iz Zadarske županije, već iz svih krajeva Hrvatske.

- Cilj nam je podići svijest građana te pokušati utjecati na ministarstva  i Vladu RH, predsjednicu i sve druge relevantne institucije i ustanove.  Nadamo se suradnji za boljitak svih naših građana. Nažalost, situacija  kakva jest danas nije dobra, ministarstva ne rade svoj posao i to treba  jasno i glasno reći. Svjedoci smo i brojnih samoubojstava braniteljske  populacije, što nije slučajno. Želimo pomoći, a problemi koje branitelji i  njihove obitelji imaju ogromni su, poručio je Glavurtić, čije je riječi  osobnim primjerom potkrijepio i dragovoljac Domovinskog rata i HRVI  Berislav Jović.

- Ovim putem poručujem Ministarstvu hrvatskih branitelja i njihovoj  pravnoj službi da se ne ograđuju jer nisu dužni komentirati sudske odluke koje su na štetu hrvatskih branitelja i dragovoljaca. Gospodo, Vi ste  dužni štititi prava hrvatskih branitelja. Nisu suci svete krave. Sudstvo i  birokracija su krivci za brojne suicide branitelja, ljudi koji su krvarili i borili se za ovu zemlju. Pozivam ministra branitelja da žurno osnuje neki  tim kako bi zaštitio i nas ovo malo što nas je još ostalo, jer smo na sudovima zbog banalnih stvari koje bi promptno riješio i neki prvašić ili osoba bez ikakvog stručnog znanja, a kamoli neki sudac, uznemireno je izjavio Jović dodajući kako on osobno vodi tri sudska spora, a među ostalim jer je zakinut za invalidnost i mirovinska prava.

Pravni povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar, Vedran Uranija,  poručio je kako će ta krovna sindikalna organizacija, pod kojom djeluju  ukupno 24 sindikata iz različitih djelatnosti, braniteljima organiziranim  u PHBZ biti na raspolaganju u njihovom budućem radu, te je podsjetio  na brojne sindikalne akcije i ostale legalne sindikalne radnje koje je ovaj  sindikat odradio. Što se novoosnovane braniteljske podružnice tiče, u tijeku je akcija za prikupljanje pomoći dragovoljcu i HRVI Mirku Krajncu  iz Rtine koji nije ostvario pripadajuća mu prava pa čak ni državljanstvo, a  s dvoje djece i suprugom živi na rubu egzistencije, a uz to su i svi narušena zdravlja. Također, traže i pomoć u stambenom zbrinjavanja za  oboljelog branitelja Ivicu Turaliju s dvoje malodobne djece i nezaposlenom suprugom kojemu prijeti deložacija na ulicu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)