Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Galije iz nesanice, zbirka prožeta temom ljubavi

12.12.2019. 17:00


 U hramu kulture, u Atelieru Benini, Dubrovčanka Vesna Štulić, s adresom u Ninu gdje živi i radi, ove srijede se predstavila zadarskoj publici sa svojom novom zbirkom poezije i proze »Galije iz nesanice«.
Uz Galiju iz nesanice, Štulić je do sada objavila još tri naslova, dok objavljivanje i tisak čekaju još jedan roman i zbirka priča.
Književnik, profesor Ivica Ušljebrka, je za predstavljenu zbirku koja se sastoji od stihova i kratkih proznih zapisa rekao kako se od prve do zadnje stranice u Vesninim stihovima prožimlje tema ljubavi.
-Kako bi izrazila tu temu i satkala stihove i prozne zapise, autorica koristi mnoge motive koji se provlače kroz cijelu zbirku: noć, san, nesanica, pijesak, more, kopno, jedra i mnoge druge, istaknuo je Ušljebrka, dodavši kako su motivi priobalja sastavni i neodvojivi dio poetskog izraza pjesnikinje.
Budući da je poezija ljubomorna i egocentrična, kako objašnjava profesor Ušljebrka, bilo je za očekivati da autorica neće dozvoliti da njezine ideje i inpiracije nestanu s prvim »jutarnjim zrakama«, već je Vesna taj val poetske plodnosti iskoristila i ove godine objavila čak dvije knjige pjesama.
Vesna Štulić se ne skriva bijegom u mladost, ona je zrela u svojim promišljanjima i željama, ali je i svjesna svojih godina i nije podatna ni podčinjena.
-Naprotiv, cijela ona i sve što je okružuje aktivno je u njenom emotivnom stanju, njenoj ženskosti i ženstvenosti, njenoj žudnji, ljubavnoj igri i nadanjima. Zbog toga su u nekim pjesmama motivi namjerno dvosmisleni i u službi odašiljanja pjesničke poruke, gradnje slika i cijele poetike autorice, objasnio je u svom izlaganju promotor.
Večer koja je izazvala emocije posjetitelja, bila je popraćena stihovima iz predstavljenje knjige, koje se interpretirali Zorica Buljanović, Marija Ivoš, promotor Ivica Ušljebrka, te sama autorica. Za glazbeni dio programa pobrinuli su se kantautor Atilio Orović i mješovita klapa Kolajna.
U dobrom raspoloženju, večer je zaokružila pjesnikinja Marija Ivoš koja je prigodnim riječima uputila čitatelja na sve čarolije nesanice s kojima će se susresti u novom rukopisu Vesne Štulić.