Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatsko predsjedanje EU proći će pokraj Zadra

13.12.2019. 13:30


Od 1. siječnja 2020. godine Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom unijom. U tih šest mjeseci u Hrvatskoj će se održati oko 170 sastanaka, od čega dvije trećine u Zagrebu, a jedna trećina u ostalim dijelovima zemlje, no ne i u Zadru.
– Zadar, nažalost, poput nekih drugih gradova u Hrvatskoj, nema uvjete za takve sastanke. Uvjeti su strogo propisani od Vijeća EU, a Zadar nema dovoljno odgovarajućih kongresnih dvorana i hotelskih kapaciteta, pojasnio je razloge Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova na konferenciji za lokalne medije koju je organizirao Ured Europskog parlamenta u Zagrebu u povodu boravka predsjednika Davida Marie Sassolija u okviru posjeta Konferencije predsjednika Europskog parlamenta.


Najvažniji događaj – Samit
Ministar je kazao da će se 7. svibnja 2020. održati najvažniji sastanak – Samit na kojem će nazočiti svi predsjednici Vlada i država članica EU. Istaknuo je kako će se kroz ministarska vijeća i ekspertne sastanke promovirati i specifičnosti sredine, lokalni umjetnici i slično. Naglasio je kako se zaista ima što pokazati od juga do sjevera Lijepe naše te je pojasnio kako će se održati devet sastanaka ministarskih vijeća na kojima će se govoriti o transplantaciji organa, obrambenoj industriji, turizmu, korištenju kohezijskih fondova i slično.


»Kroz ministarska vijeća i ekspertne sastanke promovirat će se i specifičnosti sredine, lokalni umjetnici i slično. Zaista imamo što pokazati od juga do sjevera Lijepe naše
Gordan Grlić Radman, ministar




– Obaveze su velike, ali je to i prilika za afirmaciju države te da se neke stvari ispregovaraju, dovrše i pokrenu. Imamo tri prioriteta, a to su Brexit, usvajanje proračuna koji se odnosi na sedmogodišnji period, a što bi onda značilo da bi Hrvatska ostala uzapamćena po tome i nakon predsjedanja Vijećem EU parlamenta. Treći prioritet, koji po prvi put otvaramo, je demografija. Ta tema je važna nama, ali i ostalim članicama EU, pojasnio je ministar Grlić Radman dodajući kako su, uz spomenuto, još određena i četiri klastera – Europa koja se razvija, Europa koja štiti, Europa koja povezuje i Europa koja je utjecajna u svijetu.
Isto to ponovio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković na panel raspravi u organizaciji Ureda Europskog parlamenta Hrvatske.


Podsjetili na kritike
Premijer je istaknuo kako je članstvo u Uniji za Hrvatsku jako dobro te je podsjetio na kritike pojedinih opcija kada se Hrvatsku pripremalo za ulazak u EU.
– Oko 80 posto investicija dolazi iz EU fondova, izravna plaćanja poljoprivrednicima dolaze iz EU fondova, Pelješki most gradi se sredstvima EU fondova, ogroman dio sredstava za LNG na Krku se također financira EU fondovima, kao i širokopojasna internetska mreža, razni projekti u znanosti, prometu, obrazovanju, socijali, srednjem poduzetništvu, istaknuo je Plenković zaključivši kako mi nemamo rođake u inozemstvu koji bi nam dali toliki novac, već nam ih upravo Unija daje.


170 sastanaka održat će se u Hrvatskoj u šest mjeseci predsjedanja Europskom unijom, od čega jedna trećina izvan Zagreba


– Bili smo kritizirani, pitalo se što to mi radimo. Za razliku od perioda od 1990. do 2012. godine aspekt senzibiliziranja je drugačiji, a predsjedanje Vijećem EU prilika je da se pojasni građanima što znači članstvo u EU, kazao je među ostalim hrvatski premijer.