Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Propao i drugi pokušaj konstituiranja Mjesnog odbora Silba

13.12.2019. 08:00


Čini se da Silbu čeka jednaka sudbina kao i Premudu – jučer je propao i i drugi pokušaj konstituiranja Mjesnog odbora jer se kandidati triju lista nisu uspjeli dogovoriti tko će voditi mjesto.
Ostaje im stoga još samo jedan pokušaj idućeg tjedna, a ne bude li ishod ovoga puta pozitivan, Silba naredne tri godine ostaje bez predsjednika Mjesnog odbora. Jučerašnji prizor u Maloj vijećnici Grada Zadra stoga je djelovao pomalo otužno jer – unatoč naporima pročelnice za Upravni odjel za gradsku samoupravu i opće poslove, Dolores Grdović Kalmeta – prisutni nisu mogli postići dogovor.
Kao što smo već pisali, problem je u tome što niti jedna kandidacijska lista nije osvojila natpolovičnu većinu glasova te se moraju dogovoriti tko će koga podržati svojim glasovima. Naime, Nezavisna lista Geralda Baranovića dobila je najveći broj glasova, 38,96 posto, odnosno dva mandata, lista Diane Klanac 33,77 posto i također dva mandata, dok je lista Narodne stranke reformista koju je predvodio Nenad Burić dobila 27,27 posto podrške birača ili jedan mandat. Jučerašnje glasovanje stoga je izgledalo ovako: Gerald Baranović, nositelj nezavisne liste dobio je dva glasa, Diana Klanac, također nositeljica NL-e dobila je jedan glas i jedan je listić bio nevažeći. Nakon pročitanih rezultata, pročelnica je stoga mogla samo najaviti:


Idućeg tjedna treći pokušaj
– S obzirom da niti jedna kandidacijska lista nije dobila većinu glasova, zaključujem da moramo ići u treću konstituirajuću sjednicu, kazala je Grdović Kalmeta, zakazujući novi termin za idući tjedan.
Sjednicu je, kao kandidat s najvećim brojem glasova, otvorio Gerald Baranović, napominjući kako "i dalje ostaje pri stavu da oni daju predsjednika Mjesnog odbora Silba", ali i priznajući:


2 mandata dobile su dvije prvoplasirane nezavisne liste na izborima, one Geralda Baranovića i Dijane Klanac, a jedan mandat NS Reformista




– Ne možemo se pohvaliti da smo nešto između sebe dogovarali.
Na pitanje pak jednog od nazočnih imaju li pravo na ponavljanje izbora, pročelnica je odgovorila da nemaju jer to nije zakonska obveza. Nazočni su potom izgledali malo zabrinuto, ali očito ne toliko da bi sjeli za zajednički stol i dogovorili se o tome tko će kome dati podršku za vođenje ovog mjesta.
Naime, sudeći po onome što su nam izjavili nakon sjednice, teško da će uspjeti i treći pokušaj formiranja silbljanskog odbora. Ovo je zapravo dosad neviđena politička situacija u kojoj oba kandidata smatraju kako oni trebaju voditi Mjesni odbor: Gerald Baranović stoga što je dobio najviše glasova, a Diana Klanac zato što je – mlađa od njega. Evo što nam je, nakon neuspjele sjednice, izjavio Baranović na pitanje je li Diana Klanac obrazložila zašto mu ne želi dati svoj glas:


"Ne vjerujem da ćemo se uspjeti dogovoriti"
– Ne možemo se dogovoriti jer je došlo do raskola, počeli smo razmišljati jedni o drugima, a ne o mjestu. Ne bih htio okrivljivati gospođu Klanac, ali je činjenica da smo mi dobili najveći broj glasova, zbog čega inzistiramo da naša lista daje predsjednika Mjesnog odbora, ali ona hoće da ona to bude. Ne znam na osnovu čega, to morate nju pitati, kazao nam je Baranović, komentirajući i prijedlog Reformista o rotaciji čelnika MO-a.


»Ne možemo se dogovoriti jer je došlo do raskola, počeli smo razmišljati jedni o drugima, a ne o mjestu. Dobili najveći broj glasova i inzistiramo da naša lista daje predsjednika Mjesnog odbora
Gerald Baranović


– I to opet ide prema gospođi Klanac jer ona inzistira da bude u prvom mandatu rotirajućeg predsjedništva. Kako god da krenete, ona inzistira da bude na čelu MO-a. Ne vjerujem da ćemo se uspjeti dogovoriti, ali ja ne pristajem da ona bude predsjednica. Ovo je otišlo predaleko. Ona nema argumenata biti predsjednica Mjesnog odbora, niti ima argumenata da nam osporava da ja budem predsjednik, a to samo ona može objasniti, ističe Baranović.
I objasnila nam je. No, njezino objašnjenje zapravo nema nikakvog uporišta u brojkama, osim onih koje se tiču tek godine rođenja. Naime, iako je matematika jasna i govori da je Baranović dobio više glasova, Klanac smatra da je ona ta koja zaslužuje voditi Silbu jer je Baranović – star i manje upotrebljiv!


Klanac: Ja bih trebala biti predsjednica jer sam mlađa
Na pitanje zašto želi biti predsjednica Mjesnog odbora Silba s obzirom da je dobila manje glasova od Geralda Baranovića, Diana Klanac dala nam je jedan pomalo neobičan argument:
– Ni danas se nismo uspjeli dogovoriti, ali se nadamo da će za sedam dana sve biti riješeno i da ćemo se dogovoriti. Smatramo da moramo dobiti predsjedništvo samo zato što smo mlađi i upotrebljiviji nego oni. Dosad su imali priliku, ali za otok ništa nisu napravili. Baranović je igrom slučaja dobio više glasova jer je 154 ljudi izišlo na izbore i da nije bilo zima, tko zna kako bi to završilo. Vidjet ću hoću li glasovati za njega na trećoj sjednici, ovog puta se moramo nešto dogovoriti jer ovo nije dobro za otok. Mi nismo egocentrični, već je riječ o ljudima koji su već vodili Mjesni odbor i nije bilo nikakvih rezultata. Jedini razlog zbog kojega inzistiramo da vodimo Odbor je zato što otočanima želimo pokazati nešto novo, a ne da to bude neka zatvorena organizacija kao što je bilo dosad, pa se ni sastanci nisu redovito održavali, niti se mještane obavještavalo o nekim preinakama. To su vodili sami za sebe, kao neku privatnu instituciju i jedini razlog zašto mi tražimo vođenje Mjesnog odbora je da im pokažemo da se može raditi na drugačiji način, kaže Klanac.