Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarskoj bolnici 980 tisuća kn za edukaciju djelatnika i opremanje dvorane u Poliklinici

13.12.2019. 07:15


U predavaonici Opće bolnice Zadar održana je jučer početna konferencija projekta »Vaša sigurnost je u našim rukama« kojim se namjerava povećati razina znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevenciji bolesti kroz unaprjeđenje znanja i vještina medicinskih sestara iz područja kontrole infekcija. Za ovaj projekt, koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.« Općoj bolnici Zadar dodijeljeno 980.112 kuna bespovratnih sredstava.


Naglasak na edukaciji i prevenciji
Kako ističe voditelj projekta Boško Katić, struč. spec. oec. financiranje projekta trajat će dvije godine, no projekt je zamišljen kao trajni vid edukacije i povećanja razine znanja medicinskih sestara, kao i drugih profila zdravstvenih djelatnika iz područja kontrole infekcija.
– U svijetu godišnje umre 18 milijuna ljudi od posljedica zadobivenih bolničkim infekcijama, te je ta brojka veća nego smrtnost od prometnih nesreća, raka dojke i AIDS-a zajedno, kaže Boško Katić, te naglašava kako će se ovim projektom ujedno i podići razina informiranosti bolesnika i njihovih obitelji o provedbi mjera kontrole infekcija. Ciljana skupina projekta su medicinske sestre – edukatori iz područja kontrole infekcija OB Zadar i drugi zdravstveni djelatnici za kontrolu infekcija, te medicinske sestre/tehničari zaposleni u zdravstvenim ustanovama Zadarske županije. Krajnji pak korisnici projekta su pacijenti Opće bolnice Zadar i drugih zdravstvenih ustanova čije će medicinske sestre biti uključene u edukaciju.
Naglasak ovog projekta je, dakle, na edukaciji i prevenciji.


"Financiranje projekta trajat će dvije godine, no projekt je zamišljen kao trajni vid edukacije i povećanja razine znanja medicinskih sestara, kao i drugih profila zdravstvenih djelatnika iz područja kontrole infekcija"
Boško KATIĆ




Također, dobivenim sredstvima će se opremiti konferencijska sala Poliklinike u kojoj će se i održavati tri predviđene projektne konferencije.
Uz voditelja projekta Boška Katića i Duju Mitrovića, mag. oec. zaduženog za administrativni suport, u ime Opće bolnice Zadar u projektu kao bolnički edukatori sudjeluju prof. dr. sc. Boris Dželalija, dr. med., spec. infektolog, zatim Ivanka Matas, dr. med. spec. mikrobiolog, Ines Leto, mag. med. techn., Darija Katuša, mag. med. techn., Kristina Bačkov, mag. med. techn., te Julija Šerić, dr. med. spec. anesteziologije i intenzivne medicine.


Pozdravne riječi ravnatelja Čuline
Osim eksperata za kontrolu bolničkih infekcija Opće bolnice Zadar predavanja će održati i eksperti iz kontrole infekcija iz Europe, kao i predavači Referentnog centra za kontrolu bolničkih infekcija Ministarstva zdravstva.
Pozdravne riječi sudionicima jučerašnje početne konferencija projekta »Vaša sigurnost je u našim rukama« uputio je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina. On je, među ostalim, ukratko iznio neke od kapitalnih projekata zadarske bolnice posljednjih godina, posebno apostrofirajući početak rada Poliklinike 2018. godine, te uređenje svih dosadašnjih dnevnih bolnica, kao i onih čije je opremanje u tijeku.
Zamjenik zadarskog župana Šime Vicković zahvalio je projektnom timu koji je pripremio projekt, te je istaknuo njegovu važnost za hrvatsko, kao i zadarsko zdravstvo jer će se njime, kako je naveo, educirati sestre u svim zdravstvenim ustanovama.
Nazočnima se obratio i Domagoj Trupeljak, dipl. iur., načelnik Sektora za fondove EU i međunarodne projekte Ministarstva zdravstva, dok je projekt »Vaša sigurnost je u našim rukama« prezentirala Ines Leto, mag. med. techn.