Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

HT PREMIJER LIGA Nadahnuti Mavra i društvo promarširali Draženovim domom

12.12.2020. 09:37


Košarkaši Zadra čekali su na službeni nastup tri duga tjedna, ai izgleda da im je taj jedan neplanirani odmor donio ono što im je nedostajalo cijelo vrijeme. Da se konačno nešto dobro iza »peke« valja potvrdila je njihova jučerašnja fenomenalna izvedba u Draženovom domu u derbiju HT Premijer lige kontra Cibone. Borba za jedinicu trenutačno je tako pripala Zadru jer su i drugi put ove sezone uspjeli uzeti mjeru Cibosima, a ovog puta je to bilo s velikim stilom i u situaciji kad se to najmanje očekivalo od njih pošto su u posljednje vrijeme na Višnjiku više muku mučili s koronavirusom nego s košarkom. Ipak Mršičeva momčad pojačana s novim igračem Justiceom pokazala je razbijanjem vječnog rivala na njegovom parketu da u njihovoj svići itekako ima ulja te su na najbolji način najavili zgusnuti raspored utakmica do kraja ove godine. Ukratko, vrhunskoj obrambenoj izvedbi pridružila se konačno jedna više nego solidna napadačka partija i Mršićeva momčad je kontroliranom igrom i pravim fokusom praktički od početka do kraja dominirala derbijem.


Rampa Onuakua
Uvodnih pet minuta pokazalo je koliko su Zadrani zapravo bili željni košarke jer su kao nikad dosad motivirano pristupili obrambenim zadacima. Rampu je nakon prva dva napada Cibone visoko podigao Chinanu Onuaku s dvije veličanstvene blokade, ali napad je na obje strane poprilično štekao pa je nakon pet minuta igre na semaforu stajalo tek 6:6. U čistom egalu ostalo se još tri minute (11:11), a onda je Zadar serijom 7:2 konačno oplodio odličan obrambeni učinak. Poklopio se taj jedan mali uzlet gostiju i s ulaskom Kodija Justicea u igru. Američki šuter je u prvih nekoliko napada potvrdio klasu i posljedično je otvorio dosta prostora suigračima, a posebno je tu činjenicu iskoristio Palokaj čijih sedam poena u tom razdoblju su bili veliko iznenađenje za Cibose. Njegovom tricom Zadar odlazi na 11:14, potom Justice ubacuje dugu dvicu (11:16), a konačnih 13:18 nakon prve četvrtine postavio je Junaković. I nastavio se dobar niz Zadrana početkom druge dionice. Uklopio se u tu rapsodiju i Gilbert koji s ukradenom loptom i zakucavanjem iz kontre postavlja do tada najvećih devet viška (13:22). Trener Cibone, Velić, našao se u očaju jer mu momčad nije dobro izgledala, a posebno ga je mogao mučiti govor tijela Mršićevih igrača koji su bili potpuno u utakmici, fokusirani na svaku akciju i to je očito nedostajalo domaćim igračima koje su se uspjeli razbuditi nakon minute odmora. Štoviše, Cibona je sredinom druge četvrtine u potpunosti zagospodarila terenom ekspresno nadoknadivši zaostatak. Ubacili su dvije trice preko Radovčića i Novačića, zabio je četiri koša Darko Planinić i to se pokazalo dostatnim za vodstvo Vukova (26:24).


Mavra predvodio
Srećom, taj pozitivan niz domaćina amortizirali su Mršićevi igrači mudrim i učinkovitim potezima kapetana Mavre. Njegova je zasluga što se Zadar uspio iskobeljati s rezultatske nizbrdice. Ubacio je sedam poena u nizu od čega je najupečatljivija bila trica s devet metara za novi bijeg na četiri plusa (31:35). Na drugoj strani se napadački aktivirao dotada rezervirani Reynolds, no nedovoljno da se Zadrane omete u planu odlaska na odmor s pet koševa prednosti (35:40). Vuković tricom i Carter divljačkim zakucavanjem potvrdili su više nego dobrih zadarskih prvih 20 minuta u Draženovom domu koje su bile i pomalo iznenađujuće s obzirom na sportske neuvjete u kojima su proteklih sedam dana proveli igrači Veljka Mršića. Trenera Zadra je najviše osim nedvojbenog voljnog momenta njegove momčadi mogao veseliti podatak da su Cibosi prisiljeni na 12 izgubljenih lopti i da je u napadu konačno pokazana ideja tj. završavali su se uspješno napadi i prodorom, i šutom, i spuštanjem lopti pod koš. Taj jedan za razliku od prijašnjih izdanja vrlo pozitivni Zadar nije se dao smesti ni povratkom iz svlačionica iako je Cibona opasno zaprijetila početkom treće dionice preko Bilinovca i Planinića što je donijelo poravnanje (40:40). Zadržali su pak pravi ritam u obrani igrači u plavom pa je ostatak treće četvrtine pokazao da su i bliže pobjedi u drugom ovosezonskom domaćem srazu s vječinim rivalom. Ovog puta je Mršić pretpostavio odličnom Mavri drugog playa Junakovića koji je uzvratio s dvije pogođene trice, ali svoj obol su dali i ostali. Onuaku, Palokaj, Bursać i Carter djelovali su neprobojno u obrani dok su u napadu vješto pronalazili prolaz do mrežice. Početak završne dionice se dočekalo zato sa velikih 10 plusa (50:60) i Zagrepčani su imali još tek jedan pokušaj za povratkom u život, no način na koji su otvorili četvrtu četvrtinu Mršićevi igrači nije im davao velike nade za to. Justice je stavio prvu tricu u dresu Zadra (50:63), potom su Mavra i Gilbert ubacili svoje poene i na semaforu je stajalo nevjerojatnih 17 viška za goste (50:67). Osam minuta prije kraja pitanje pobjednika je definitivno bilo riješeno, a junakom velike pobjede sigurno se može smatrati Dominik Mavra koji je ubacio 21 poen i podijelio pet asistencija dok su po 10 zabili Palokaj i Gilbert dok sigurno navijače Zadra može veseliti izvrstan vanjski šut, gađali su Mršićevi igrači 50 posto izvan perimetra pogodivši 10 puta iz 20 pokušaja.




CIBONA   62
ZADAR     81
(13:18, 22:22, 15:20, 12:21)
ZAGREB – KC Dražen Petrović. Bez gledatelja. Suci: Tomislav Vovk, Josip Jurčević i Krunoslav Peić.
CIBONA: Reynolds 10, Planinić 15, Prkačin 9, Drežnjak 2, Nakić, Bilinovac 6, Radovčić 8, Marić 3, Bundović 5, Novačić 2, Branković, Markota 2. Trener: Ivan Velić.
ZADAR: Carter 7, Palokaj 10, Bursać 6, Mavra 21, Onuaku 7, Paponja, Justice 5, Vujičić, Vuković 7, Junaković 8, Planinić, Gilbert 10. Trener: Veljko Mršić.
Šut za dva: Cibona 16-30 (53%); Zadar 23-40 (57%).
Šut za tri: Cibona 8-28 (28%); Zadar 10-20 (50%).
Slobodna bacanja: Cibona 6-8 (75%); Zadar 5-8 (62%).
Skokovi: Cibona 31 (24+7); Zadar 31 (27+4).


Borac – Koper Primorska 20:0, Kopranima oduzet bod
U kontekstu Zadrove borbe za opstanak u regionalnoj ligi važna je vijest da je utakmica 10. kola košarkaške ABA lige između čačanskog Borca i Koper Primorske, koja se trebala igrati u ponedjeljak, registrirana porazom Primorske 0:20 i neće joj biti dodijeljen bod za poraz, jer slovenski klub neopravdano nije došao u Čačak na utakmicu. Još se ne zna hoće li biti dodatnih kazni za Primorsku, a o tome će se odlučivati u skladu s disciplinskim pravilnikom lige. Primorska je na dnu ljestvice, izgubila je svih deset susreta. Prije nekoliko dana Primorska je propustila utakmicu slovenskog prvenstva protiv Šenčura. Zasad nije poznato kakva će biti sudbina kluba koji je bio prvak Slovenije u sezoni 2018./2019. No, prema pisanju pojedinih slovenskih medija klubu iz Kopra zbog financijskih problema prijeti gašenje. (h)