Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Brod na suhom

Autor: Jurica Predovan

12.01.2009. 23:00
Brod na suhom

Foto: Jurica PREDOVAN



Sad kad se rijetko odlazi na more, prava je prilika za sve one koji imaju drvene bodice da ih izvuku na kopno i pripreme za nadolazeću sezonu


U siječnju se rijetko  mogu vidjeti brodice na moru,  ribari zbog hladnog vremena  ne isplovljavaju iz lučica, čekaju toplije dane. Sad kad se  rijetko odlazi na more, prava  je prilika za sve one koji imaju  drvene bodice da ih izvuku na  kopno i pripreme za nadolazeću sezonu. Potrebno ih je  očistiti od morskih algi koje su  se s vremenom nakupile na  dnu broda te skinuti stari sloj  boje i drvo premazati zaštitnom tekućinom pa osvježiti  novom bojom.
Sunčano jutro koje je ipak  obilježila niska temperatura i  prohladno vrijeme nije spriječilo mlade Vršane da dovrše  zadnju fazu popravka stare  drvene brodice. Iako su i sami  rekli da je dosta hladno izvoditi radove uz obalu, gdje  uvijek ima malo povjetarca  koji puše s mora, Marija i  Ivana to nije spriječilo u njihovu naumu da osposobe brod i  pripreme ga za neka toplija  vremena. Svaki drveni brod  ima dušu i priču koje treba  sačuvati pa je za prvu ruku  trebalo nanijeti nekoliko slojeva plastičnog premaza i zaštititi brodicu od propadanja i  propuštanja mora.
Jesu li uspjeli sve napraviti  kako treba, vidjet će se uskoro  kada brodicu porinu u more.