Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Grad na tanjuru

Autor:

12.01.2009. 23:00
Grad na tanjuru


U ulaznom dijelu Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak navečer je otvorena izložba Nade Bezić pod nazivom “Odrazi Zadra”.
Autorica je prilikom otvorenja kazala kako je grad Zadar odabrala jer je rođena u njemu i, iako je kao beba otišla u Zagreb, redovito dolazila u Zadar i ostala vezana uz njega.
– Zašto tanjur? Ove fotografije su rađene bez ijednog pokreta u Photoshopu. Ali stvar je u tanjuru, trebalo je pogledati u njega. Zapravo se uvijek nadamo da ćemo nšto uloviti u tanjuru, kazala je Nada Bezić o nastanku izloženih fotografija.
Naime lani, kad je dobila svoj prvi “digitalac”, Bezić je odlučila iskušati njegove mogućnosti makro snimanja. Za motiv je odabrala blitvu, i to rijetku vrstu s jarko crvenim stabljikama.
“Najbolja podloga za nju bio je, prirodno, tanjur – moj stari tanjur od crnog stakla, koji je do tada bio upotrebljavan samo za posebne aranžmane narezaka. Blitva se nije previše iskazala kao motiv, ali sam zato, kad sam ju makla kako bih je spremila, ostala osupnuta, jer sam u crnom tanjuru ugledala nešto sasvim neočekivano: kuću s druge strane ulice. I moja je začaranost tanjurom počela. Prvo me odvela u vrt pun tulipana gdje je moć sunčevog svjetla u crnom tanjuru oživjela sve jarke boje proljetnog cvijeća. A onda sam provela prvomajske praznike u Zadru, oboružana s dva različita crna tanjura. Cijela je ova izložba nastala u tih nekoliko dana, na raznim zadarskim lokacijama – na Poluotoku, na Kolovarama, na lijepom starinskom groblju, gdje me otac zamolio da fotografiram spomenik bračnom paru Driolli. Shvatila sam da je fotografiranje odraza u tanjuru, a ne samog motiva, idealno za snimanje ljudi jer im uopće nisam smetala (surfer na Kolovarama i ne zna da je bio pravi “ulov” kao ni namjernici kod morskih orgulja). Kao što se moglo očekivati, pojava fotografkinje koja na Forumu, umjesto divota grada, izbliza snima neki svoj tanjur izazvala je radoznale upite turista, a žena koja prodaje balone zbunjeno je rekla susjedu s kokicama: “Ma, vidi ovu s crnim pjatom!” Šutke sam se udaljila sa svojim tanjurima…
Do sada sam snimila više od 600 fotografija u tanjuru, najviše u Zadru i Zagrebu. No uvijek me nanovo obuzima znatiželja što ću ugledati kada ulovim odraz nečega ili nekoga u tanjuru i gotovo me bez iznimke, unatoč iskustvu, fascinira neobičnost tog efekta.”, stoji u katalogu tekst Nade Bezić.
Izložbu je otvorio Petar Sikirić, kazavši kako je Nada Bezić “izbrusila” temu, napomenuvši zapravo kako je, kad je otkrila tehniku, nastalo čak 600 fotografija.
U programu otvorenja sudjelovao je tenor Ante Topić, uz pratnju Blanke Adžajić na klaviru.
Izložba ostaje otvorena do 24. siječnja 2009.