Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Klasična gimnazija u informatičkoj eri

Autor: Marija Ćurko

12.01.2009. 23:00
Klasična gimnazija u informatičkoj eri

Foto: Adam VIDAS



U gimnaziji je omogućen rad s bežičnim internetom, laptopom, LCD projektorom, TV-om, videom, DVD-om, radiom, kasetofonom grafoskopom te projekcijskim platnom. Ove metode cjelovito nam je predstavio prof. Nebojša Gunjević, tajnik gimnazije, a razgovarali smo i s ravnateljem mons. Josom Kokićem. Škola je dobila jednu “pametnu ploču” od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a dvije su kupljene ranije


Klasična gimnazija Ivana Pavla II. u Zadru ovih je dana privela kraju cjelokupno opremanje svojih prostora računalima te ostalom nastavnom tehnikom i pomagalima u sklopu odgojno-obrazovnog procesa, prema najsuvremenijim standardima modernog školstva. Ova gimnazija tako se ubraja među najsuvremenije opremljene škole Zadarske županije, jedna je od prvih na tom planu, koja se ističe i po uređenosti svojih prostora, od školskih hodnika, panoa, knjižnice, zbornice, itd. te naročito po duhovnom ozračju koje se ugrađuje u cjelokupni odgoj i obrazovanje učenika. Interes za školovanje u ovoj gimnaziji je svake godine sve veći, a s obzirom da se u prvi razred upisuju dva odjeljenja, nije moguće primiti sve zainteresirane. Poteškoću u ostvarivanju toga, kako kažu naši sugovornici, predstavlja i manjak školskog prostora. Klasična gimnazija je već četvrtu godinu u novim prostorima, a školske godine 2002./2003. započelo se s upisivanjem djevojaka. Škola upisuje po dva odjeljenja u prvi razred od školske godine 2004./2005., a sada ima osam razreda s 226 učenika, raspoređenih po dva odjeljenja u svakom pojedinom razredu. Nastava se cijelu školsku godinu odvija u jutarnjoj smjeni, a uvjeti rada su na zavidnoj razini, uz centralno grijanje u svim razredima. Zadarska nadbiskupija investirala je preko 200.000 kuna kako bi se omogućilo i hlađenje, sve s ciljem ostvarenja idealnih uvjeta za učenje. U nastavnom radu provodi se i terenska nastava, a maturanti svake godine posjete i Vukovar. Postoji i školski list “Bolji svijet” u čijem formiranju i uređivanju uz profesore sudjeluju učenici, a izlazi u vrlo bogatoj opremi. Moto škole je “Zajedno stvarajmo bolji svijet”. Škola ima i “profesorski kodeks” sa smjernicama usklađenim prema crkvenom učenju.          
 Profesori su sudjelovali na predavanju koje je održao prof. Dalibor Šimunić, a tom je prigodom, između ostalog, predstavio nastavnu metodu s “pametnom pločom”. U gimnaziji je omogućen rad s bežičnim internetom, laptopom, LCD projektorom, TV-om, videom, DVD-om, radiom, kasetofonom grafoskopom te projekcijskim platnom. Ove metode cjelovito nam je predstavio prof. Nebojša Gunjević, tajnik gimnazije, a razgovarali smo i s ravnateljem mons. Josom Kokićem. Škola je dobila jednu “pametnu ploču” od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a dvije su kupljene ranije.
Pametna ploča
– “Pametna ploča” je na području odgoja i obrazovanja najsuvremenije i najmodernije sredstvo u nastavi, budući da se može koristiti osobno računalo, preko LCD projektora, a potom u dokumentu koji se projicira iz računala može se pisati i crtati. Sve to uključuje interaktivna “pametna ploča”, odnosno to je njezina funkcija.
 U svakom razredu postoji bežični internet, jer sadrži mnogo obrazovnih sadržaja, kojih je sve više i više. Neki od tih sadržaja ne mogu se skinuti s interneta i snimiti na USB-stick. Svi naši profesori dobili su USB-stickove kako bi mogli materijale koje pripremaju za izvođenje nastave, prebacivati na školska računala. Međutim, pošto se neki sadržaji ne mogu prebaciti, jer je tako programirano, htjeli smo omogućiti da se i ti sadržaji mogu koristiti u nastavi. Zato smo ugradili bežični internet u sve razrede naše škole, tako da profesor na nastavnom satu može direktno ulaziti u pojedine odgojno-obrazovne sadržaje koji su na internetu. Ti su sadržaji interaktivni, što omogućuje i izravni rad učenika s tim materijalima. Svaki razred je opremljen s laptopom, LCD-projektorom, s TV-om, videom, DVD-om, CD aparatom, kasetofon radiom i grafoskopom. To je zapravo sve ono što je moguće imati od opreme s ciljem poboljšanja nastavnog procesa i zapamćivanja učenika, govori prof. Nebojša Gunjević.
– S druge strane, nabavili smo velika projekcijska platna i sve smo LCD-projektore stavili na plafone. Škola ima više od 50 računala, to jest kompletno je informatizirana u svim segmentima, 17 ih je u informatičkoj učionici, a 14 u knjižnici i u drugim kabinetima, koja su kompletno umrežena i učenici mogu koristiti internet. Prema tome, na jedno računalo spada četiri učenika, što je pohvalno, s obzirom na kvalitetu rada. Imamo još 15-20 računala koja nisu umrežena, a učenici ih mogu koristiti, kazao je tajnik škole te predstavio sve segmente rada ove ustanove, duhovne, obrazovne, odgojne, rekreativne i druge.
Kreativno-karitativna radionica
– Posebnost rada škole očituje se i po tome što svaki nastavni dan započinje svetom misom u 7.30 sati u školskoj kapelici koju predvodi mons. Kokić, a prisustvuju profesori i djelatnici škole zajedno s učenicima. Školska godina započinje svetom misom sa zazivom Duha Svetoga, a također i završava misom zahvalnicom. Učenici u našoj školi ne samo da stječu znanje, nego se izgrađuju kao kršćani živeći u skladu s Evanđeljem i onim što im Crkva pruža. U školi im je omogućeno sudjelovanje u brojnim duhovnim i molitvenim sadržajima, koji se očituju putem školskih priredbi, sudjelovanja u kreativno-karitativnoj radionici “Amfora” koju vodi knjižničarka prof. Elvira Katić. Zatim, tu su i brojne duhovne obnove, različiti susreti i smotre. Učenici nakon školovanja u ovoj gimnaziji upisuju različite studije, a prilikom upisa najčešće ostvaruju vrlo visoke rezultate. Velik broj učenika upisuje se na studij prava, kao i na studije različitih jezika. Neki učenici su upisali matematiku, medicinu, farmaciju, povijest, DIF, informatiku, itd., kaže Nebojša Gunjević, govoreći zatim o visokoj tehničkoj opremljenosti školskih prostora koji onuhvaćaju različite sadržaje, a time i mogućnosti za izvođenje kvalitetne nastave i odgojno-obrazovnih procesa. Uz sve to, uz kreiranje različitih programa unutar nastave i izvannastavnim sadržajima, omogućena je cjelovita izgradnja učenika, njihovih duhovnih, duševnih i tjelesnih sposobnosti. Zanimljivo je spomenuti i sudjelovanje roditelja u različitim školskim prigodama, kao i druge oblike suradnje s njima. 
– Ravnatelj ove gimnazije mons. Joso Kokić bdije nad svim stvarnostima u školi, kako ne bi došlo do bilo kakve neželjene pojave koja bi mogla štetiti odgoju djece. U školskoj strukturi, izuzetno je naglašena važnost odgoja, to jest, bitno je najprije odgojiti učenike kako bi onda stvorili radne navike u sklopu svog školovanja, koje će kasnije primjenjivati u svom životu i društvu gdje god dođu te unositi plemenitost, velikodušnost i pozitivne vrednote. U stručno usavršavanje profesora dosta se ulaže, a škola ima nekoliko mentora i savjetnika za njegovo provođenje. Također, sredstva se ulažu i u obrazovanje učenika i njihovo sudjelovanje na raznim natjecanjima, izletima, putovanjima, hodočašćima i drugim aktivnostima unutar odgojno-obrazovnog procesa, a rezultati takvog rada mogu se već sada vidjeti, kao i nakon više godina. 
– Učenici već tradicionalno sudjeluju na sportskim natjecanjima katoličkih škola na Bjelolasici. Ove školske godine bili smo drugi u košarci za dečke, a treći u rukometu za žene, izdvaja naš sugovornik.
14 računala u čitaonici
– Nastava svakodnevno započinje i završava molitvom, što uz evanđeosku misao i Božju Riječ daje jedan novi smisao cijelom danu, zaključuje ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II. 
 Gimnazija u svom sklopu ima i školsku knjižnicu s 18.000 bibliografskih jedinica i 14 računala u čitaonici.         
– U Zadru je potrebno imati katoličku osnovnu školu, budući da ima već dvije predškolske ustanove koje vode sestre milosrdnice Sv. Vinka Paulskog i sestre franjevke u Arbanasima. Od drugih katoličkih ustanova djeluje Klasična gimnazija Ivana Pavla II. i Visoka teološko-katehetska škola koja odgaja kadrove za održavanje nastave vjeronauka i djelovanje u Crkvi. Osnivanje katoličke osnovne škole bilo bi korak dalje u uspostavljanju školstva koje bi se nalazilo u “rukama” Crkve. U Šibeniku djeluje jedina katolička osnovna škola u Hrvatskoj, utemeljena prošle godine. U budućnosti bi trebali pronaći adekvatan prostor za izgradnju katoličke osnovne škole, a na ovim prostorima ima dovoljno učiteljskog kadra za rad u ovoj ustanovi.
 Razmišljamo i o proširenju Klasične gimnazije Ivana Pavla II., s obzirom da je velik interes za ovu školu, ali zasad nije moguće ići u realizaciju tog projekta zbog nedostatka prostora, kazao je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa.