Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kriza prepolovila broj kruzera u zadarskoj luci

Autor: Elza Radulić-Toman

12.01.2009. 23:00
Kriza prepolovila broj kruzera u zadarskoj luci


U Jadroagentu ističu da može doći i do promjena nabolje pa i nagore, jer mnoge svjetske turističke agencije još iščekuju, zapravo osluškuju što će se događati u sferi financija, o čemu će ovisiti i interes turista za ovogodišnja kružna putovanja svjetskim morima


Očekivana financijska kriza u svijetu već se osjeća u mnogim segmentima života pa tako i u turizmu. Konkretno i u kružnim turističkim putovanjima. To se već vidi po najavama ovogodišnjih dolazaka kruzera u Zadar, luku koja je prošlih nekoliko godina držala drugo mjesto među hrvatskim lukama po broju dolazaka kruzera, ono poslije Dubrovnika. Kako trenutačno stvari stoje, ove godine bi mogao biti prepolovljen broj dolazaka u odnosu na lanjsku godinu. Prošle godine, naime, zadarska luka je zabilježila nešto više od stotinu pristajanja velikih plovećih hotela, dok je za ovu godinu zasad najavljeno tek 55 pristajanja.
Sezonu bi, kako smo informirani u glavnom zadarskom posredniku za kružna putovanja Jadroagentu, otvorio veliki njemački kruzer “Deutschland” i to u ponedjeljak 30. ožujka. Na putu iz Venecije u Kotor ovaj kruzer od 175 metara i kapaciteta 520 putnika trebao bi pristati u zadarsku luku toga dana ujutro već u 7 sati. Za cijeli travanj su najavljena samo četiri dolaska i to starih zadarskih znanaca “Moneta” i “Ariona”, a u svibnju uz ta dva najavljen je dolazak još samo “Azamara Journeya”, američkoga kruzera, koji plovi pod malteškom zastavom i prvi put bi trebao stići u Zadar. Riječ je o velikom kruzeru, dugom 181 metar koji prima oko 700 putnika. Taj će kruzer u Zadar pristati samo dva puta, 4. svibnja i 29. rujna.
Lipanj će ponovo obilježiti dolasci “Moneta” i “Ariona”, ali i “Silver Winda”, koji će kao i njegov “blizanac” “Silver Whisper” u zadarsku luku ove godine pristati samo jedanput. I “Spirit of Adventure” iz Kenta, Ujedinjeno Kraljevstvo, u Zadar će pristati jednom, 28. kolovoza, a francuski “Le Levant” samo 16. srpnja.
U srpnju će, kako je sada poznato, također biti malo dolazaka, samo deset, kao i u rujnu, a u kolovozu tek devet. Potom dolazi listopad s naglim opadanjem broja dolazaka, samo tri, u studenom dva i to bi bilo sve. Ukupno, dakle, 55 ticanja zadarske luke, tako da će vjerojatno biti i znatno manje kruzerskih turista koji će posjetiti Zadar ove godine.
U Jadroagentu ističu da može doći i do promjena nabolje pa i nagore, jer mnoge svjetske turističke agencije još iščekuju, zapravo osluškuju što će se događati u sferi financija, o čemu će ovisiti i interes turista za ovogodišnja kružna putovanja svjetskim morima.