Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nema zime – počelo drugo polugodište

Autor: Jelena Miloš

12.01.2009. 23:00
Nema zime – počelo drugo polugodište


Prije božićnih praznika škola se kao i prijašnjih godina osigurala, odnosno kupili smo devet tisuća litara nafte namijenjene grijanju tijekom zime, budući da škola ima sustav centralnog grijanja na naftu, rekao je ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković


Unatoč teškoćama s opskrbom plina koje ovih dana potresaju Hrvatsku, nastava za sve školarce počela je jučer kako je i predviđeno, bez obzira što je Vlada prije nekoliko dana razmatrala prijedlog o tome da se školski praznici produlje za jedan tjedan.
Odluku o redovitom početku nastave Ministarstvo je donijelo slijedom mišljenja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, u prvom redu vodeći računa o interesima učenika i njihovih roditelja. Između ostaloga, Ministarstvo još uvijek nije zaprimilo nijedan zahtjev od škola, odnosno njihovih osnivača, a u kojem bi se zatražilo prolongiranje početka nastave.
Prema statističkim podacima, od ukupno 1.274 školskih ustanova u RH, grijanje na plin koristi njih 366, odnosno 29 posto, pa ušteda u potrošnji plina koja bi se ostvarila odgađanjem početka nastave nema velikog značenja za stabilnost plinskog sustava.
Iako su se mnogi zadarski školarci veselili mogućem produljenju školskih praznika, sve zadarske osnovne i srednje škole jučer su započele s radom.
Naime, po riječima mnogih ravnatelja zadarskih škola, nije bilo ni razloga za odgodom nastave budući da Dalmacija nema distributivni sustav opskrbe plinom, odnosno sve škole na području Zadarske županije imaju sustav grijanja na gorivo.
Ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković rekao je da u njihovoj školi nije bilo govora o odgodi, smatrajući da su spomenute javne najave namijenjene za druge regije u Hrvatskoj, kojima je opskrba plinom za život neophodna. Isto tako smatra da bi sve odluke donesene od Ministarstva trebale biti na razini države, pojašnjavajući, ako se odluka za odgodom primijeni, svim školama u Hrvatskoj bi nastava trebala biti odgođena za tjedan dana.
– Prije božićnih praznika škola se kao i prijašnjih godina osigurala, odnosno kupili smo devet tisuća litara nafte namijenjene grijanju tijekom zime, budući da škola ima sustav centralnog grijanja na naftu, rekao je ravnatelj Perković, dodajući da Zadar nema alternativni način grijanja.
Iako su se mnogi srednjoškolci ponadali još jednom slobodnom tjednu, ipak su jučer ponovno sjeli u školske klupe i počeli s radom.
Između ostaloga, prošli tjedan na mreži Facebook mladi su Riječani otvorili grupu pod nazivom “Trošimo plin, odgodimo školu do 19-og!” ne bi li time uspjeli potaknuti Vladu da pomaknu početak škole za tih, njima tako bitnih tjedan dana. Spomenuta grupa okupila je više od četiri i pol tisuće školaraca, kojima produljenje praznika ide na ruku pa tako oni pozivaju na intenzivno trošenje plina.
Naime, opskrba plinom nije ograničena za zaštićene kupce, odnosno kućanstva, bolnice, škole, vrtiće i ostale ustanove od posebnog javnog značenja.