Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Promrzli barkarijoli ne ostavljaju vesla

Autor: Katarina Belić

12.01.2009. 23:00
Promrzli barkarijoli ne ostavljaju vesla

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ovih dana je stvarno vrlo hladno i zbog toga gotovo nema posla. Jučer sam prevezao samo tri osobe, a tu “dežuram” sve od šest ujutro pa do pet popodne, ispričao nam je barkarijol Šime te nadodao da ipak pamti i hladnije dane od ovih s obzirom da se ovim poslom bavi već dvadesetak godina


S obzirom da su  posljednjih tjedana glavna obilježja prognoze, odnosno klimatskih uvjeta u Zadru, posebno na otvorenom području i  uz more, niske temperature i  jak vjetar, takvo vrijeme najviše  pogađa sve one čiji posao zahtijeva stalni boravak na hladnoći, o čemu i svjedoče promrzli zadarski barkarijoli, koji  bez obzira na radne uvjete, ipak  svakodnevno dolaze na svoje  radno mjesto.
– Ovih dana je stvarno jako  hladno i zbog toga gotovo nema  posla. Jučer sam prevezao samo tri osobe, a tu “dežuram” sve  od šest ujutro pa do pet popodne, ispričao nam je barkarijol Šime te nadodao da ipak  pamti i hladnije dane od ovih s  obzirom da se ovim poslom bavi već dvadesetak godina i ima  već mnogo iskustva s hladnim  zimskim danima i visokim valovima.
– Prije četiri-pet godina sjećam se da je bilo stvarno hladno  jer se čak i more tada zaledilo  uz obalu. Ipak, najgore je kada  zapuše jaka tramontana jer tada nastaju visoki valovi i gotovo  je nemoguće veslati. No ne otežava nam posao samo loše vrijeme i velika hladnoća zimi, već  i brodovi i gliseri koji ovuda  prolaze i to posebno u ljetim  mjesecima kada su najveće gužve. Naime, mnogi turisti i stranci iznajmljuju brodove i gumenjake pa se ovuda “vozaju”  bez ikakva reda i pravila, a smatram da “nemaju pojma” ni o  brodovima ni o moru, kazao je  barkarijol Šime.
Također, stranci znaju biti i  vrlo “škrtavi” kao mušterije, otkrio je barkarijol Šime, prisjetivši se tako  prošlogodišnje zgode s australskom obitelji koja se  nakon vožnje barkarijolom doslovno “izgubila” u gužvi pri izlazu iz barke, kako ne bi morali  platiti čak 4 kune, koliko košta  prijevoz od jedne do druge obale, na što se, kaže barkarijol  Šime, samo nasmijao jer ga ništa  više ne može iznenaditi.
– Iako je ovaj posao većinom  fizički, jer se vesla, isto tako je i  psihički, jer zaista čovjek naiđe  na svakakve ljude. Tako imam  brojna negativna iskustva posebno s Austrijancima, Nijemcima i Francuzima, jer su oni  najbahatiji od stranih gostiju.  Tu su i brojna “divna” iskustva  sa simpatičnim i dragim putnicima od kojih su mi najbolji i  najdraži ipak naši “domaći” ljudi, koji su i stalne mušterije,  kazao je barkarijol Šime te nadodao da je za raditi ovaj posao  ipak najvažnije gajiti ljubav  prema moru, barci i veslima,  koja se ne “rađa” s vremenom,  nego je ili imaš od malih nogu  ili ne.
– Ljubav prema ovome poslu  javila se odavna, dok sam još  bio mali i dok sam gledao oca  kako vesla. On je kao barkarijol  radio punih 40 godina, stoga se  nadam da će i moj sin, kojemu  je tek pet godina, no već sada  “vesla” kao veliki, jednoga dana  zamijeniti mene i tako nastaviti  našu obiteljsku tradiciju, zaključio je barkarijol Šime i zaveslao hladnim morem.