Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vezilje u “Potjehu”

Autor: Jelica Farkaš

12.01.2009. 23:00
Vezilje u “Potjehu”


Naprednije vezilje radile su i teže ručne radove, kao i za rad na tkalačkom stanu, koji odnedavno postoji u udruzi, točnije obrtu “Nešto malo drukčije” gdje se i okupljaju male vezilje


Tijekom upravo minulih zimskih školskih praznika, oni  mališani koji nisu otišli na  zimovanje, mogli su se lijepo i  korisno zabaviti ručnim radom koji u sklopu udruge  “Potjeh” vodi Zvjezdana Stella Unušić.
Naime, ova udruga koja je  početkom školske godine ponovno okupila male vrijedne  vezilje i ljubiteljice ručnog rada, marljivo ih poučava svim  načinima izrade rukotvorina,  od osnovnih oblika veza i pletiva pa sve do onih najzahtjevnijih. Tako su male vrijedne ruke već pokazale zanimanje i za one naprednije i  teže ručne radove, kao i za rad  na tkalačkom stanu koji odnedavno postoji u udruzi, točnije obrtu “Nešto malo drukčije” gdje se i okupljaju male  vezilje. Radi se pod budnim  okom tete Stele koja se bavi  etnodizajnom te motivima iz  bogate narodne baštine ovoga  kraja, kao i vještim komponiranjem u modne odjevne  predmete. Tako su ove male  vezilje i pletilje bez sumnje u  pravim rukama i na pravom  putu da doprinesu očuvanju  bogatog narodnog etnonaslijeđa, posebno ovog svog podneblja koje, nažalost, ponekad biva potisnuto.