Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

A tko nadzire inspektore?

12.01.2011. 23:00
A tko nadzire inspektore?


Najčešće su inspektori pravnici, a ne razumiju problematiku nastavnog procesa. Smatramo da trebaju imati radno iskustvo i potjecati iz nastavničkog miljea. Također, inspektori su znali u školu vraćati učenike koji su zbog teškog disciplinskog prekršaja udaljeni iz škole. Pitam se, koja je poruka drugim učenicima. Da mogu raditi što žele, pita se Bilan


Do 17. siječnja traje javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o prosvjetnoj inspekciji, a sindikati vezani za školstvo iznose svoje, više-manje, negativne ocjene. Dok iz Hrvatskog školskog sindikata Preporod zamjeraju nestručnost prosvjetnih inspektora, posebice u području financija, iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ljuti što same inspektore nitko ne nadzire. Između ostalog, smeta im neosnovano uplitanje inspektora u autonomiju nastavnika.
– U praksi se često događa da inspektori narušavaju autonomiju nastavnika na način da ponište ocjenu koju je on smatrao pravednom. Najčešće su ti inspektori pravnici, a ne razumiju problematiku nastavnog procesa. Smatramo da trebaju imati radno iskustvo i potjecati iz nastavničkog miljea. Također, inspektori su znali u školu vraćati učenike koji su zbog teškog disciplinskog prekršaja udaljeni iz škole. Pitam se, koja je poruka drugim učenicima. Da mogu raditi što žele? – govori Jere Bilan, županijski predstavnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.
Kako ističe nadalje, nad inspektorima nema nikakvog nadzora, nema vanjskog vrednovanja kao što imaju nastavnici.
– Smatram da bi trebao postojati natječaj i reizbor inspektora, a ne da kad jednom postanu prosvjetni inspektori, ostaju na tom mjestu do mirovine. Osim toga, inspektori u škole dolaze po prijavi koja može biti i anonimna. U sindikatu se protivimo toj anonimnosti jer to znači da svatko može napisati što god želi, kaže Bilan.
Trenutačno navodno samo 25 inspektora nadzire više od 80.000 zaposlenih i 700.000 djece i učenika u hrvatskim vrtićima i školama. Zakon o prosvjetnoj inspekciji je donesen još 1995., s manjim izmjenama 1997., a nije usklađen sa zakonima, pravilnicima i kolektivnim ugovorima koji su doneseni u međuvremenu. Kako je istaknuto u Nacrtu, donošenjem Zakona osigurat će se primjerene zakonske pretpostavke za funkcioniranje prosvjetne inspekcije. Ujedno se pojačava odgovornost svih subjekata nadzora. Time se bitno poboljšava funkcionalnost sustava u cjelini, jer kvalitetniji nadzor nad zakonitošću rada u odgojno-obrazovnoj djelatnosti, preduvjet je kvalitetnog rada sustava koji zadovoljava naglašeni javni interes. Po pitanju kvalitete koju bi novi Zakon u sustav donio, sindikati iz školstva i nisu optimistični.