Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bilo bi fer da se sačekalo Zvezdu

12.01.2011. 23:00
Bilo bi fer da se sačekalo Zvezdu


Rezigniran sam, jer znam da sam dao 120 posto svojih mogućnosti. Uvijek je teško u ovakvim situacijama, a pogotovo kada je Zadar u pitanju, jer ipak je to moj klub, klub koji najviše volim. Još je vruća rana, treba proći malo vremena – kazao je Jusup


Danijel Jusup je  press konferenciji, nakon domaćeg poraza od Zagreba, jedanaestog u NLB ligi ove sezone, bio vrlo miran. Ukratko  je iznio svoje viđenje utakmice  i mirno odgovorio na nekoliko  pitanja novinara. Između ostalih i na ono, razmišlja li o  ostavci. Nije to bio prvi put ove  sezone da mu je postavljeno to  pitanje, a odgovor je uvijek bio  negativan. Bilo je prostora čak  i za malo smijeha, iako su svi u  potpunosti svjesni iznimno  teške situacije u kojoj se klub  nalazi. Je li Jusup već tada  naslućivao mogućnost otkaza,  teško je reći, no s obzirom na  iskustvo koje ima, sigurno je  vrlo dobro znao da je u Zadru  uvijek apsolutno sve moguće.  Možda je zato, kada su mu  čelni ljudi kluba dan kasnije  priopćili odluku, osjećaj razočaranja bio izraženiji od  onoga iznenađenja. Jer voljeli  ga ili ne, poštivali ga ili ne, ono  što mu morate priznati je da je  u svom poslu uvijek davao sve  od sebe za dobrobit Zadra.  Napravio je dobrih stvari, napravio je i pogrešaka, ali je sve  bilo u želji da svoj klub izvede  na pravi put. I to mu nitko ne  može osporiti. Uprava je  odlučila prekinuti njegov projekt, a je li ta odluka bila ispravna, s vremenom ćemo  moći samo nagađati.
Teški uvjeti za rad
– Mislim da je ova posljednja  kalendarska godina bila dosta  turbulentna, u čemu su najveću ulogu odigrali dugovi i  nedostatak novca. To je obilježilo i ovu sezonu. Iz dana u  dan smo se čupali, preživljavali. Neke stvari nisu napravljene onako, kako su trebale  biti. Ne mogu se oteti dojmu  da smo trebali zadržati nekoga  od nositelja igre iz prošle sezone. To bi nam puno olakšalo  i mislim da bi u tom slučaju  ova sezona imala sasvim drugačiji tijek. Dosta stvari se moglo napraviti na kvalitetnijii  način – kaže Jusup.
Osjećaj kada dobijete otkaz, naravno, nije lijep.
– Rezigniran sam, jer znam  da sam dao 120 posto svojih  mogućnosti. Bilo je jako teško  raditi u ovakvim okolnostima i  držati momčad na okupu i  prošle i ove sezone. Nije lako  igrače, koji nisu plaćeni, držati  motiviranima za trening, a da  se to ne osjeti. S tim da je  prošle sezone u momčadi ipak  bila malo veća koncentracija  kvalitete, tako da je rezultatski  to izgledalo bolje. Kada imate  rezultat, onda je sve to nekako  lakše izdržati. A kada si na  dnu, uz sve ostale poteškoće,  mnogo je teže raditi.
Svi koji realno sagledaju situaciju, složit će se da trener u  ovom slučaju nije jedini krivac za situaciju u kojoj se  Zadar nalazi, ali ipak snosi  dio odgovornosti. Koliki? Što  se iz trenerskog kuta moglo  napraviti bolje?
– Zaletili smo se sa dovođenjem preskupih igrača  prije početka sezone. Zadar u  ovoj teškoj financijskoj situaciji nije mogao trpiti skupe  igrače. U startu smo trebali ići  na jeftinija rješenja. To je ono  što mogu sebi zamjeriti.
Dva kobna kiksa
Rezultatski gledano, dva  najveća ovosezonska kiksa su  domaći porazi od izravnih  konkurenata u borbi za ostanak, Radničkog i Širokog.  Da su se te utakmice dobile,  situacija bi danas sigurno bila  bitno drugačija.
– Oba su poraza došla nakon  gostujućih pobjeda, Radnički  nakon Zvezde, a Široki nakon  Hemofarma. Jednim dijelom  je to zbog činjenice, što smo  imali mnogo mladih, neiskusnih igrača. Sa Širokim se malo  osjetio i umor, ali mlađi igrači  se jednostavno moraju naučiti  ponašati u takvim situacijama.  Kako postoje oscilacije u igri  svih mladih igrača, tako postoje i u ponašanju i psihološkom pristupu. Jer čim dobiju jednu veliku utakmicu u  gostima, odmah se opuste i  vrlo lako se utakmica izgubi.  Nije to jedini razlog, ali indikativno je da su ta dva poraza sa direktnim konkurentima za ostanak, došla nakon  pobjeda na teškim gostovanjima.
Poraz od Zagreba očito je  bila kap, koja je prelila čašu  strpljenja uprave kluba. S jedne strane, svakako treba  uzeti u obzir bolest trojice  važnih igrača, ali s druge,  Zadar je i ovakav morao  pružiti bar malo, malo veći  otpor. Jer u 40 minuta baš ni  u jednom trenutku nije bio u  utakmici.
– Odigrali smo baš jako lošu  utakmicu. Sve se nakupilo,  neplaćanje, umor, na kraju još  i ta gripa. Jer onda je i drugim  igračima teže igrati, kada vide  da ovi ne mogu. Jednostavno,  čovjek više nema snage za  povući. Mislim da smo zato  protiv Zagreba bili tako loši.
Ipak, Jusup će istaknuti još  nešto.
– Pokazali smo da Zadar  može dobro odigrati, naročito  kada ima malo vremena da se  oporavi i pripremi. Bilo bi fer  da se pričekalo do utakmice s  Crvenom Zvezdom pa da onda podvučemo crtu. Mislim  da bi to bilo u redu.
Što sad? Je li četvrti put na  klupi Zadra bio i posljednji?
– Prerano je za razmišljati o  tome. Sada se moram malo  odmoriti, jer je ova godina  dana za mene bila praktički  bez dana odmora. Svaki dan  sam se trošio i normalno je da  sam sada razočaran. Uvijek je  teško u ovakvim situacijama,  a pogotovo kada je Zadar u  pitanju, jer ipak je to moj  klub, klub koji najviše volim.  Još je vruća rana, treba proći  malo vremena – za kraj će  jedini hrvatski trener s naslovom pobjednika Jadranske  lige.
 


Treba energije i svježine




Što treba ovom Zadru da  ispuni ključni ovosezonski cilj,  ostanak u NLB ligi?
– To stvarno neće biti jednostavno, ne toliko zbog rasporeda, koji i nije loš, jer ima dosta  domaćih utakmica. No, situacija je  jako teška. Jednostavno, treba donijeti malo energije, svježine… i s  tribina, jer uvijek se vidjelo da,  kada su tribine uz momčad, sve to  lakše ide – smatra dojučerašnji  trener Zadra.


 


Ugovor nije sporazumno raskinut


Iako u službenom priopćenju  kluba stoji da je ugovor s Jusupom sporazumno raskinut,  trener je to demantirao.
– Nije bio sporazumni raskid  ugovora. Klub mi je dao otkaz,  dakle, oni su raskinuli ugovor. Da  je sporazumni, onda bi se i mene  nešto pitalo pa bi ja možda rekao  da sačekamo Zvezdu. Što se tiče  novca, do sada sam najmanje  plaćen i nikada nisam ništa  tražio. Mislim da sam bio i više  nego korektan. Ali ipak smatram  da je trebalo sačekati do Zvezde.  U tom slučaju bi se možda malo  drugačije postavio. No, ako je  odluka takva, ja je uvažavam, ali  ću onda tražiti ono što piše u  ugovoru – kaže Jusup.