Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pred nama je peta jubilarna “Interkulturalna art promocija”

12.01.2011. 23:00
Pred nama je peta jubilarna  “Interkulturalna art promocija”


Među našim planovima u godini pred nama svakako prvo mjesto pripada organizaciji petog, jubilarnog saziva “Interkulturalne art promocije” koja bi se trebala održati u prostoru Gradske lože u istom terminu kao i lani, odnosno u kolovozu. Isti projekt, ali s nešto manjim brojem slika prikazat će se u galeriji Gradske knjižnice Benkovac i u prostorima Zvičajnog muzeja u Biogradu, najavio je Žuža


Zadarski list nastavlja s predstavljanjem aktivnosti znanstvenih, kulturnih i  umjetničkih institucija i organizacija Zadra. Ovom prigodom, kroz razgovor s njezinim  voditeljem, slikarom i likovnim  pedagogom Borisom Žužom,  predstavljamo planove za  2011. godinu Likovne umjetničke udruge “Art forum Zadar”.
Vrijedilo bi na početku razgovora istaknuti najvažniji događaj za “Art forum Zadar” u  minuloj, 2010. godini.
– Među izlagalačkim aktivnostima u protekloj godini likovne udruge Art forum Zadar prije svega bih izdvojio naš  projekt “Interkulturalna art  promocija” koja je održana u  drugoj polovici kolovoza u  Gradskoj loži. Izložba je imala  vrlo dobar odjek u novinskim  medijima, a i HRT je o njoj  napravio jedno izvješće u svom  programu za kulturu. Jednako  tako izložbu su oduševljeno  popratili i likovna publika kao i  ostali posjetitelji. Zanimljivo  je da je termin održavanja  izložbe bio “špici” sezone, kada  povijesna jezgra Zadra vrvi turistima iz najrazličitijih destinacija, pa im je našom  izložbom omogućeno da, posjetivši ju, osjete likovni ugođaj  globalnog karaktera. Na  izložbi su, naime, izlagali, pored hrvatskih, i umjetnici iz 12  stranih zemalja. Ova je izložba  također predstavljena u Zavičajnom muzeju u Biogradu  gdje je, također, pobudila veliki interes. U ime udruge i  osobno tim bi se povodom zahvalio odgovornim djelatnicima  grada Biograda, Turističke zajednice i Zavičajnog muzeja na  velikoj susretljivosti i pomoći u  realizaciji projekta.
Brojne samostalne  izložbe
No “Internacionalna art  promocija” nije vaša jedina zapažena aktivnost u minuloj godini?
– Od ostalih naših prošlogodišnjih aktivnosti valja istaknuti našu tradicionalnu godišnju izložbu održanu u drugoj polovici prosinca u izložbenoj dvorani Državnog arhiva u  Zadru. Također, u okviru djelovanja Art Foruma Zadar  održano je više zanimljivih  izložbi naših članova. Valja istaknuti izložbu Marija Tomasa, poznatog likovnog umjetnika iz Zagreba, poznatog kao  “zadarski zet”. Njegova je zapažena izložba postavljena u  multimedijalnoj dvorani Arsenal za vrijeme Županijskih dana. Mogu spomenuti i svoju  izložbu upriličenu povodom  40-e obljetnice likovnog djelovanja koja je u lipnju održana  u prostoru Zavičajnog muzeja  u Biogradu. Također, svojom  se samostalnom izložbom tijekom ljeta predstavio i naš  član Milan Ciglar. Njegova je  izložba bila postavljena u prostorima Državnog arhiva u Zadru gdje je, također, tijekom  ljeta izlagao i naš član Boris  Martinović, poznati operni  pjevač internacionalne slave.
Osim izložbi, mediji su zapazili i druge aktivnosti vaše  udruge i njezinih članova, osobito valja istaknuti one humanitarnog karaktera.
– Naši članovi imali su zapaženu ulogu u organizaciji i  realizaciji međunarodnih likovnih kolonija pod pokroviteljstvom Zadarske županije.  Radovi nastali u sklopu te kolonije bili su izloženi u Gradskoj loži. Valja, svakako, istaknuti i tradicionalno učešće  naših članova u humanitarnoj  likovnoj koloniji koja se svake  godine održava u proljetnom  terminu u osnovnoj školi na  Voštarnici s ciljem pomoći djeci s poteškoćama u razvoju.  Također je tijekom svibnja jedan dio naših članova sudjelovao na međunarodnoj likovnoj koloniji koja se održala u  Karlovcu u sklopu doma za nezbrinutu djecu. Sve su navedene aktivnosti bogato popraćene u medijima. Uz ove  nabrojane akcije naši su članovi sudjelovali i na više manjih  aktivnosti humanitarnog karaktera.
Izložba Rade Zrilića
Možete li nam otkriti vaše  okvirne i važnije planove za  netom započelu 2011. godinu?
– Među našim planovima u  godini pred nama svakako prvo mjesto pripada organizaciji petog, jubilarnog saziva  “Interkulturalne art promocije” koja bi se trebala održati  u prostoru Gradske lože u  istom terminu kao i lani, odnosno u kolovozu. Isti projekt, ali s nešto manjim brojem slika prikazat će se u galeriji Gradske knjižnice Benkovac i u prostorima Zvičajnog muzeja u Biogradu. Naravno, smanjeni obim izložbe  uvjetuju jedino nešto skučeniji izložbeni prostori. Nadalje,  među našim planovima vrijedi spomenuti i izložbu radova naših članova u Zagrebu. Ovdje svakako valja ubrojiti i našu tradicionalnu  izložbu u prosincu. Što se tiče  pojedinačnih izlagalačkih aktivnosti treba reći da izložbe  sprema više naših istaknutih  članova. Na ovom mjestu  valja se osvrnuti na skromna  novčana sredstva koja su elementarno potrebna, a koja  nam mogu izdvojiti Grad i  Županija. No, u tom kontekstu vrijedi napomenuti veliki  entuzijazam naših članova  koji nam pripomaže da budemo prisutni na našoj likovnoj sceni, ali i šire. I ove ćemo  se godine u skladu s mogućnostima rado odazivati na  različite humanitarne akcije i  likovne kolonije takve koncepcije.
Koja će biti prva aktivnost  “Art foruma Zadar” u ovoj godini?
– Sa zadovoljstvom koristim  ovu prigodu da istaknem samostalnu izložbu našeg cijenjenog člana i likovnog umjetnika Rade Zrilića. Ona će se  održati 20. siječnja u Gradskoj  loži. Riječ je o svojevrsnom  presjeku ili, drugačije rečeno,  jedna mala retrospektiva njegovog dvadesetogodišnjeg  stvaralaštva. Riječ je o umjetniku, ali i o umjetničkim djelima koja svakako iskaču iz  uobičajenih okvira i stereotipa.  Djela koja će se predstaviti  počivaju na onoj istančanoj čistoći likovnih elemenata čiji  kompozicijski odnosi korespondiraju s dubinskim estetičkim, a time i etičkim svjetonazorom koji bi se mogao  iskazati u sintagmi “Manje je  više” ili kako je to formulirao  poznati teoretičar umjetnosti i  bečki arhitekt Adolf Loos:  “Odsustvo ukrasa znak je  duhovne snage!”