Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Proglašenje najboljih na “Danima masline”

12.01.2011. 23:00
Proglašenje najboljih na  “Danima masline”


Uzorci u količinama od 0,5 i 0,25 litara maslinova ulja trebaju biti dostavljeni u dvije tamne boce bez ikakve oznake u vremenu od 8 do 16 sati, a kotizacija za uzorke iznosi 150 kuna


Još danas i sutra  u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi  Stanka Ožanića traje prikupljanje maslinova ulja za  analizu. Ulje se prikuplja za  13. po redu manifestaciju  “Dani masline” koja će se  održati u Zadru 25. i 26.  ožujka. Organizator manifestacije je Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske  županije.
 Uzorci u količinama od 0,5  i 0,25 litara maslinova ulja  trebaju biti dostavljeni u dvije tamne boce bez ikakve  oznake u vremenu od 8 do 16  sati, a kotizacija za uzorke  iznosi 150 kuna.
– Od prošle godine uzimamo po dva uzorka ulja  kako bi se paralelno radile  organoleptička, odnosno senzorska i kemijska analiza  ulja. Prvi krug skupljanja  uzoraka bio je u prosincu, a  sad je u tijeku drugi i završni  krug. Dosad smo prikupili  oko 150 uzoraka. No za  zadnja dva dana imamo dosta  prijava pa očekujemo da bismo u konačnici mogli imati  približan broj uzoraka kao i  lani kad ih je bilo 330, rekla  je predsjednica Udruge  prehrambenih tehnologa,  biotehnologa i nutricionista  Zadarske županije Jelena  Gulan.   
Proglašenje najboljih ulja  bit će na “Danima masline”  koji će kao i prošlih godina  prvog dana biti obilježeni  različitim tematskim predavanjima na Sveučilištu u Zadru, a drugog dana manifestacije bit će održan sajam.
Kako doznajemo od Gulan, veći dio uzoraka, oko 50  posto njih, tradicionalno donose maslinari i uljari s područja Zadarske županije.  Velik je broj i istarskih maslinara, a na manifestaciji sudjeluju i uljari i maslinari iz  ostalih primorskih županija.  Zanimljivo je da je ove godine na analizu prvi put  dospio i uzorak maslinova  ulja iz Slovenije.
– Cilj manifestacije je educirati maslinare, uljare i potrošače te ih orijentirati konzumaciji kvalitetnih ulja. Mislimo da u tomu i uspijevamo  budući da iz godine u godinu  na analizu prispijevaju sve  kvalitetnija ulja, zaključila je  Gulan.