Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Smijehom protiv raka

12.01.2011. 23:00
Smijehom protiv raka


Kupnjom ulaznice  za subotnju predstavu “Za Europu spremni” po cijeni od simboličnih trideset kuna, građani  pomažu pokretanje telefona  za psihološku pomoć oboljelih  od raka. Riječ je o prvom takvom projektu u Hrvatskoj, rekla je jučer na konferenciji u  HNK Zadar Lada Šokota, članica predsjedništva Lige protiv  raka Zadar.
– To je projekt za koji smo svi  jako zagrijani jer će to biti prvi  projekt u Hrvatskoj čija će  sredstva biti usmjerena prema  realiziranju besplatnog telefona za pružanje psihološke pomoći.
 Ideja je da linija dvadeset i  četiri sata bude dostupna teško  oboljelima. Želimo pomoći i  članovima obitelji koji se nalaze u situaciji u kojoj se ne  snalaze kako bi u svakom trenutku mogli nazvati i razgovarati bilo s liječnikom, psihijatrom ili psihologom ili čak s  osobom oboljelom od raka.  Puno ljudi nam se javio da će  sudjelovati u toj akciji, da će  ljudima pomoći i opisati im u  kakvoj situaciji su se oni nalazili jer kada vas u ponoć i  nešto stisne puno vam znači da  imate dostupan taj telefon, kazala je Šokota te iskazala nadu  da će se predstava Arijane  Čuline uspjeti prikupiti dovoljno sredstava.
 Ulaznica je svega trideset  kuna, a ukoliko se napuni dvorana uspjet će se približiti brojci od dvadeset tisuća koliko im  je potrebno za pokretanje projekta.
 Besplatnost telefona nastojat će se održati akcijama poput ove, dodala je Šokota. Naime, iako su se svi liječnici rado  odazvali njihovom projektu telefona za pomoć, potrebno je  platiti operatere.
Također, Šokota je istaknula  i to još nemaju prostor u kojem  mogu realizirati svoj projekt,  no nada se kako će Grad ubrzati taj dio.
– Do sada smo u više navrata  imali prilike govoriti o hrani  protiv raka i zabrani pušenja  protiv raka. Sudbina svih naroda ovisi o njihovu načinu  prehrane pa smo tako i do sada  govorili da jelovnikom počinje  borba protiv raka. Sada je u  pitanju nešto što je svima dostupno, a to je smijeh protiv  raka, najavio je projekt Lige  protiv raka Zadar njezin predsjednik Josip Bubičić.
 Akcija “Smijehom protiv raka” započeta je inače lani, budući da je smijeh još jedan od  važnih lijekova u borbi protiv  raka i on nam je svima neophodan, naznačeno je na  konferenciji. Lani to je bila  predstava Munchausen Vilija  Matule, a zbog pozitivnih  reakcija koje su uslijedile nakon, odlučeno je da se ona  nastavi i ove godine, i to na isti  datum, 15. siječnja.
Predstava se održava u HNK  Zadar i počinje u 20 sati.