Unatoč vlažnom i kišovitom vremenu koje je vladalo u posljednje vrijeme, vrijedne ruke nekolicine najmlađih članova „Luškog šušura” nisu dozvolile da propadne stoljetna tradicija
Običaj je da se na blagdan Tri kralja zapali istrošeni brod, upravo onako kako nalaže tradicija hrvatske maritimne kulture. Druga je godina kako brodova za otpis nema, te kako se čulo na koledi izostale su suze za umrlim i krik novorođenog
Uz dobru okrepu, kvalitetna bijela i crna vina, glazbu koja je pratila pjevače domoljubnih pjesama i onih starinskih posvećenih običajima mještana, ribara i mornara, uz smijeh i šale, fešta je trajala do ranih jutarnjih sati
Kralj daje vino selu, odnosno svim sudionicima kolede. Toga vina bilo je napretek jer je i onih koji su ga pili na koledi bilo ih je mnogo. Zbog toga kralj nije mogao biti bilo tko, već bogati vinar
Slikovito mjesto Luka na Dugom otoku bilo je na blagdan sveta Tri kralja, Bogojavljenju 6. siječnja, središte okupljanja dugootočana. Kako povijesni izvori govore, ove godine zapalila se jubilarna 250 koleda.
U pitanju je blagdan, ali i pučka fešta, običaj kada se pale stari brodovi. Naime, bez obzira na ratne vihore koji su vladali u burnom 20. stoljeću, sve do 70-ih godina prošlog stoljeća Lučani su slavili svoj pučki blagdan s tri kolede godišnje: na Badnjak, na Staru godinu i na blagdan Tri kralja.
Ekipa Zadarskog lista prisustvovala je onoj potonjoj, na blagdan Bogojavljenja. Tradicija je u Luci znad svega. Uz dobru okrepu, kvalitetna bijela i crna vina, glazbu koja je pratila pjevače domoljubnih pjesama i onih starinskih posvećenih običajima mještana, ribara i mornara, uz smijeh i šale, fešta je trajala do ranih jutarnjih sati.
Najveća koleda
Najstariji mještani tvrde da je ovo bila najveća koleda. Barjak koji je postavljen u prvoj fazi od 6, 5 metara zamijenjen je onim od 10,3 metra. Širina kolede iznosila je 23 „paša”, što je također rekord.
Prema usmenoj predaji prosječni barjak luške kolede iznosio je nešto više od 7 metara, a širina do 15 „paša”. S visinom od 10,3 metara Lučani su htjeli proslaviti svoj slavni tradicijski 250. koledski jubilej. Naime, strategija o gradnji kolede započela je 23. prosinca prošle godine kada su Luku preplavili učenici iz Zadra, čiji roditelji su rodom iz Luke ili su s Lukom rodbinski povezani.
I unatoč vlažnom i kišovitom vremenu koje je vladalo u posljednje vrijeme, vrijedne ruke nekolicine najmlađih članova „Luškog šušura” nisu dozvolile da propadne stoljetna tradicija. Pod vodstvom Renata Milata i uz asisitenciju starijih Luke, Jure, Žarka I Marka u gradnji kolede sudjelovali su Davor Škara, David Bubica, Filip Marčina, Domagoj Milat, Toni Marčina, Jerko Hunjed, braća Petar, Ivan i Dominik Žuvić, Anđelo Bilaver i Lucijan Ramov, brat i sestra Raljević. Kristina Bačica i Antonela Žuvić bile su zadužene za nabavu „kića”, drvca za potpalu.
Već treću godinu za redom koleda se gradi na Škveru, na burnoj strani, a ne kao što je običaj bio ranije, na njezinom povijesnom kultnom mjestu, „japršnjoj strani” u neposrednoj blizini nekadašnjeg „Pupka”, otvorene pozornice mjesta.
No bez obzira što je u Luci postavljen prvi spomenik svetom Nikoli, u narodu zvanom Mikula, na području Zadarske županije pa i šire, daleke 1926. godine, običaj je ipak da se na blagdan Tri kralja zapali istrošeni brod, upravo onako kako nalaže tradicija hrvatske maritimne kulture.
Druga je godina kako brodova za otpis nema, te kako se čulo na koledi izostale su suze za umrlim i krik novorođenog.
Na blagdan Tri kralja, neposredno nakon svečane mise koju je u crkvi Svetog Stjepana predvodio don Filip Kucelin, župnik Sali, Žmana i Luke, peteročlana komisija na čelu agilnog predsjednika MO Rina Bubice u svom stručnom pregledu kolede odlučila je da je sve u naboljem redu, s pisanim opisom kako u svojim elementima slaganja kolede nema opasnosti od izazivanja požara. Međutim, unatoč tome, vlasnik broda Golužarija Frane Škara je uz pomoć Lučana premjestio brod na sigurnu udaljenost od kolede.
Točno kako je bilo i predviđeno koleda je zapaljena u 19. sati, ali prava fešta započela je tek dva sata kasnije, nakon što su mještani pogledali tursku seriju Ezel.
Spiza za prste polizati
Ono što se tu večer održavalo u kuhinji i na dvoru poznatog dugootočkog kuhara Nikole Žuvića za svaku je pohvalu. Spremao se u velikom vojničkom loncu fažol sa kobasicama, suhom slaninom i pancetom. Pešt za prste polizati. Desna ruka šefu Nikoli bio je Nenad Škara, vojni kuhar u mirovini, te naučnik David Bubica. Kulinarska mjesta – kuhinja i oganj na dvoru stalno su bila na meti posjetitelja, a njih su predvodili meštri – brodski kuhar Zdravko Picić Bobić i pomorac Neven Perić.
Neki od nazočnih nisu ni okusili fažol, znajući da ih čekaju kotleti i pancete spremljene na žaru u režiji Marka Bobića Picića, Žarka Marčine, Marka Kranjca i Mira Bubičinog. Bilo je i onih nevista koji su žar kolede sa karijolom prevozili do turističke destinacije Barbenica.
Nažalost, bolest Silvija Žuvića spriječilo je njegovu suprugu Branku da nazoči proslavi, a samim time nedostajao je i prepoznatljiv alt jedne od voditeljice Crkvenog zbora Luke. Nakon što je glavni kuhar Nikola Žuvić pred mnogobrojnim mještanima i gostima kušao svoj uradak, pučku kuhinju svečano je otvorila prva dama Luke, Marija Bubica. Za domaće fritule pobrinule su se Snježana Zekova i prva dama Marija Bubica, koja je svojim optimizmom prenosila veselje.
Dugootočki orkestar
Dugootočki orkestar pratio je pisme Lučana i njihovih gostiju. Narodi se Kralj nebeski, Veseli se Majko Božja i U sve vrime godišta samo su neke od pisama koje su pjevane uz pratnju mandoline, majstora Romana Bonje, gitarista Dina Žampere i Borisa Grandova, harmonikaša Rade Mihića, bubnjara Nenada Škare i Alena Škare, majstora austrijskog instrumenta pod nazivom teufel violine.
Pjevačke vodilje bile su Sinaj Bubica, poznati solo gitarist zadarskog glazbenog sastava Hatari iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, luški slavuj Ivica Žuvić, trgovačka poduzetnica Vojna Marčina, a njih su u stopu pratile Luške, Žmanke i Saljke, građevinski poduzetnik Jure Vidulić, žmanski smetlhigijeničar Lovorko Hrboka i Žmanac na privremenom radu u Australiji Nenad Bukulin.
I ovaj puta kao i prošlih godina pila su se vina poznatog luškog ugostitelja Alena Škare i luškog zeta Marka Bilavera, te „dupina” Ivice Žuvića. Nakon odlaska nazočnih sa kolede organizirano je dežurstvo. Za prvu smjenu izabrani su oni stariji graditelji kolede: Toni i Filip Marčina, Davor Škara, dok su jutarnju smjenu sačinjavali David Bubica, braća Renato i Domagoj Milat, te Jerko Hunjed. Mjera opreza je svakako bila potrebna. U neposrednoj blizini kolede privezani su brodovi, te je dovoljna i jedna iskra da zapali brod, a još lakše cerade s kojima su brodovi pokriveni.
Marinko Bubica o luškim običajima
Prema pisanju luškog kroničara i književnika Marinka Bubice prva koleda ona na Badnjak je zajednička, vlasništvo svega sela, pa svi mještani sudjeluju u njenoj gradnji. Drugu gradi jedna strana sela, a treću druga strana.
Usprkos tome na njima sudjeluju svi mještani. Rezlutati su različiti. Književnik Bubica u svojim izvorima zbori o drevnim seoskim običajima. U vrijeme koleda navodi u svojim spisima postojali su kraljevi i njihovi pomoćnici. Za kraljeve su odabrani ugledniji i imućniji ljudi. Njihovi pomoćnici bili su kandidati za kraljeve iduće godine. Oni su tada bili kraljevi a za njihove pomoćnike izabirali su se drugi mještani.
Kralj daje vino selu, odnosno svim sudionicima kolede. Toga vina bilo je napretek jer je i onih koji su ga pili na koledi bilo ih je mnogo. Zbog toga kralj nije mogao biti bilo tko, već bogati vinar. I zato, da bi se običaji poštivali poručivao je prije dvadesetak godina pokojni književnik Bubica, Lučani bi trebali da krenu u sadnju vinograda i to što je prije moguće, kako bi se nastavili običaji sa bogatim vinarima. Osim toga, navodi Bubica, u slučaju da bi oganj zapalila nepozvana i nečista ruka, koleda bi zapalila čitavo selo. U tom vjerovanju ima dosta mistike, ali i više od toga.
Postoje brojne legende s time u vezi. Sve one govore o opasnosti koja bi zadesila selo kada pored kolede ne bi bilo stražara. Jedan je momak slučajno nastradao kada se maknuo od svojih kolega. Momak je imao dugu kosu, da ju je mogao tri puta oviti oko glave. Kada su ga njegovi kolegi donijeli kući mrtva, njegov je otac sjedio na stolici. Vidjevši svog sina jedinca mrtvoga, umro je, i dalje sjedeći na stolici.
najnovije
najčitanije
KK Zadar
Reakcije trenera
Kvar semafora i ziceri odnijeli priliku za majstoricom
Hrvatska
SDP
Siniša Hajdaš Dončić nezadovoljan rezultatom SDP-a na nacionalnoj razini
Županija
radionica
U ponedjeljak se održava ekološka radionica Čistog otoka namijenjena virskim mališanima i svim građanima otoka Vira
Zadar & Županija
OSEBUJAN NASTUP
Gradonačelnik Benkovca na otvorenju Doma kulture spominjao zmajeve, zlonamjernike i Boga: Naše rodoljublje je kršćansko
KK Zadar
ABA liga, doigravanje
Budućnost poslala regionalnu sezonu Zadra u prošlost
Zadar
U CARSTVU SIRA
GLIGORA O ŠIRENJU PROIZVODNJE: ‘Čobani će biti Nepalci, plan je da stado sirane naraste do tisuću ovaca…’
Zadar
pojačan promet
OBAVIJEST MORH-a Kroz Zadar će proći hrvatska i španjolska vojna vozila, očekuju se gužve
Zadar
POČIVAO U MIRU
OD ‘SKITE’ SE OPRAŠTAJU BROJNI ZADRANI: ‘Veliki košarkaški virtuoz, zaljubljenik u košarku…’
Nogomet
MOHAMMED ALIYU OKECHUKWU
Nigerijac s biogradskom adresom: ‘Ako igraš u Hrvatskoj, moraš govoriti hrvatski’
Županija
velika stvar