Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vještačenje štete u Podravci obranama nezakonito

12.01.2011. 23:00
Vještačenje štete u Podravci obranama nezakonito


Branitelji Darka Marinca jučer su na optužnom vijeću, sazvanom radi rasprave o osnovanosti optužnice za aferu Podravka, zatražili od suda da ispita je li vještačenje štete u toj istrazi zakonito. Odluku o tom prigovoru obrane, kao i o drugom važnom prigovoru da branitelji i optuženici nisu mogli biti prisutni dok su uskočki tužitelji ispitivali svjedoke, sud će obznaniti u ponedjeljak.
– Odluku o tim prigovorima donijet ćemo u ponedjeljak. O svjedocima koji će biti ispitani tijekom suđenja još nismo raspravljali, rekao je sudac Ivan Turudić koji vodi optužno vijeće za Podravku.
Marinčev branitelj Veljko Miljević novinarima je kazao kako članci 308. i 309. novog Zakona o kaznenom postupku propisuju da složenija vještačenja rade dva ili više vještaka, odnosno specijalizirane ustanove ako postoje.
– U ovom slučaju vještačio je samo jedan stručnjak, zbog čega zaključujemo da vještačenje nije vjerodostojno i nije zakonito. Sam Darko Marinac pred optužnim vijećem je rekao i da je riječ o toliko složenom predmetu, da bi, i u daleko razvijenijim zemljama, bilo malo stručnjaka koji bi ga mogli proučiti, rekao je Miljević.
Miljević smatra da u 358 stranica činjeničnog opisa optužnice nije obrazloženo kako bi okrivljeni te dionice mogli prenijeti na sebe, a da ne plate svote koje je za kredit plaćala Podravka. Za 75 posto dionica, što je bila krajnja količina koju su okrivljenici namjeravali steći prema optužnici, trebalo bi izdvojiti 1,67 milijardi kuna, izračunao je Miljević.
Branitelj Zdravka Šestaka, odvjetnik Mate Matić, upozorio je da obrana smatra da su svi dokazi nezakoniti, a posebno svjedočki iskazi, budući da je USKOK ispitivao svjedoke bez nazočnosti okrivljenih ili njihovih branitelja.
U USKOK-u te tvrdnje odbacuju, navodeći da je vještačenje provedeno zakonito, te da je optužnica utemeljena na 40 tisuća stranica dokaza, 120 svjedočkih iskaza i dokumentacije pribavljene međunarodnom pravnom pomoću.
– Apsolutno nema mjesta tvrdnjama obrana da se ne radi o uskočkoj nadležnosti, kažu u USKOK-u.
Optužno vijeće u ponedjeljak će odlučiti o tim prigovorima, a onda će primiti na znanje prigovore preostalih optuženika. Do kraja idućeg tjedna bit će poznato hoće li USKOK-ova optužnica postati pravomoćna ili će biti vraćena u istragu.
 


Polančecova isprika za šamar


Prilikom dolaska u Zagreb na konzultacije s odvjetnikom, Damir Polančec  u utorak je ošamario fotoreportera portala dnevno.hr koji ga je pokušavao  fotografirati. Polančec mu se jučer javno ispričao.
– Znate da sam uvijek bio dostupan novinarima posljednjih pet, šest  godina. Dopustite mi da ispričam svoju verziju jučerašnjeg događaja. Na  neprofesionalno postupanje vašeg kolege fotoreportera reagirao sam  neprimjereno i čovjeku se ovim putem ispričavam, kazao je Polančec.