Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za kolektor Smiljevac 50 milijuna kuna

12.01.2011. 23:00
Za kolektor Smiljevac  50 milijuna kuna


Upravo smo započeli s realizacijom II. faze projekta Jadran, koja se zapravo zove kolektor visoke zone grada ili kolektor Smiljevac. Taj kolektor obuhvaća radove od Melade preko Puta Bokanjca pa sve do Bokanjca, te spoj do samog pročišćivača na Smiljevcu. Na taj ćemo način završiti “kičmu” sustava zbrinjavanja otpadnih, oborinskih i fekalnih voda u gradu Zadru, istaknuo je Vrančić


Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić,  predstavnici izvođača radova,  projektanata te voditeljice jedinice za provedbu nacionalnih  vodno-gospodarskih projekata  u Hrvatskim vodama Fani Bojanić, jučer je obišao novo gradilište na zadarskoj Meladi te  tako službeno otvorio početak  radova na V., VI. i VII. fazi  izgradnje glavnog gradskog kolektora visokih zona grada Zadra, projekta Jadran II.
– Grad Zadar u suradnji s  Hrvatskim vodama i Svjetskom  bankom isfinancirao je i završio  I. fazu projekta Jadran koja je  koštala 127,5 milijuna kuna, a  koja je obuhvaćala pročišćivač  na Smiljevcu te ostale uređaje  vezane uz njega. Upravo smo  započeli s realizacijom i II. faze  projekta Jadran, koja se zapravo zove kolektor visoke zone  grada ili kolektor Smiljevac. Taj  kolektor obuhvaća radove od  Melade preko Puta Bokanjca  pa sve do Bokanjca te spoj do  samog pročišćivača na Smiljevcu. Na taj ćemo način završiti  jednu “kičmu” sustava zbrinjavanja otpadnih, oborinskih i fekalnih voda u gradu Zadru. Završetak radova u ovoj fazi predviđen je krajem 2013. godine.  Ukupna vrijednost tih radova  je oko 50 milijuna kuna koji će  se investirati u ovaj projekt  kroz ove tri nadolazeće godine,  istaknuo je Vrančić.
S radovima na Meladi započelo se na potezu  prema raskrižju na  Bokanjcu te od same  Melade kroz Ulicu  Benka Benkovića do  Ulice Nikole Tesle.  Radovi koji obuhvaćaju sustav odvodnje su izlicitirani na  11,5 milijuna kuna, a  izvodit će ih tvrtka  Vodoinstalacija, dok  će se paralelno s tim  izvoditi radovi na  uređenju cesta na navedenim lokacijama,  za koje je bio raspisan natječaj. Kako  bude napredovalo  uređenje sustava odvodnje, odnosno infrastrukture tako će  se nastavljati radovi  na uređenju cesta,  nogostupa, postavljanju javne rasvjete itd. Za te  radove je na javnom natječaju  izabrana splitska tvrtka Asfaltna cesta d.o.o. koja će izvesti  radove u vrijednosti 5,3 milijuna kuna. Sveukupna ovogodišnja investicija u ovaj projekt  prema riječima gradonačelnika  Vrančića iznosit će oko 17 milijuna kuna.
– Investicija u ovaj projekt je  jako značajna investicija, jer se  radi o projektu koji treba biti  završen do kraja ove godine.  Projekt smo podijelili u nekoliko faza. Prva će se odvijati od  Melade do Ulice Benka Benkovića, nakon toga će se radovi  nastaviti od Ulice Benka Benkovića do Ulice Nikole Tesle,  gdje ćemo uređivati i kružni  tok, koji spada u naše radove u  okviru onih 5, 3 milijuna kuna,  a nakon toga će se završiti  Put  Bokanjca do samog Bokanjca.  Naša je namjera izlicitirati radove za sljedeću fazu, koja  obuhvaća radove od Ulice Nikole Tesle do Puta Stanova,  Ulicom Domovinskog rata te bi  to trebalo biti pripremljeno tijekom ovog ljeta tako da radovi  u toj sljedećoj fazi započnu već  ove jeseni. Sljedećih godina dolazi na red ostatak radova, od  Puta Stanova, preko Stadionske ulice te Bulevarom do Ulice  Petra Skoka pa dalje prema  pročišćivaču. Za ovaj dio radova te onih koji slijede preko  Ulice Domovinskog rata riješeni su svi imovinsko – pravni  odnosi, a što se tiče ostatka  terena, od Put Stanova prema  pročišćivaču Smiljevac, u fazi  smo priprema za rješavanje otkupa zemljišta što ćemo početi  rješavati već sljedećih mjeseci,  istaknuo je Vrančić.
Jednako tako je naglasio kako je obveza Grada Zadra, ali i  Hrvatskih voda da se ovaj iznimno važan projekt za grad  Zadar završi do kraja 2013. godine. Završetkom radova na  projektu potpuno bi se riješio  sustav odvodnje u gradu Zadru,  nakon čega bi ostale još sekundarne mreže koje bi se s  vremenom spajale na “kičmu  sustava”, no to će se, kako je  istaknuo Vrančić, postupno  rješavati. Za kraj je samo naglasio kako se čitav projekt financira dijelom iz sredstava  Svjetske banke od kojih jedan  dio čine nepovratna sredstva,  sredstava Hrvatskih voda te  sredstava Grada Zadra.
 


200 milijuna eura za prve dvije faze projekta




Voditeljica jedinice za provedbu nacionalnih vodno-gospodarskih  projekata u Hrvatskim vodama, Fani Bojanić, istaknula je kako je projekt  Jadran Vladin projekt koji je započeo još 2004. godine, a već godinama  razvija se kroz tri faze.
– Prva faza projekta je iza nas, a njom je bilo obuhvaćeno 11 gradova  i općina, dok će sada u drugoj fazi biti obuhvaćen 21 grad i općina. Prva  faza koja je potpuno realizirana, izgrađena, u funkciji, a za sve objekte  imamo uporabne dozvole, bila je vrijedna 80 milijuna eura. To je bio  inženjerski, organizacijski i financijski dosta zahtjevan projekt jer je sve to  trebalo biti i u funkciji što je i osnovni uvjet Svjetske banke, da na kraju  razdoblja implementacije sve mora biti uporabljivo. Financijski izdaci za  drugu fazu projekta iznose 120 milijuna eura u koji je uključen i grad  Zadar, kako je već dugi niz godina bilo i planirano, istaknula je Bojanić.