Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Jandroković visoko u Milinovićevom timu

12.01.2012. 23:00
Jandroković visoko u Milinovićevom timu


Gordan Jandroković rekao nam je da se namjerava maksimalno posvetiti građenju HDZ-a na državnoj razini, pa se neće kandidirati za predsjednika gradskog odbora u Zagrebu


Pomalo neočekivanu zaključak HDZ-ovog predsjedništva da će to tijelo 23. siječnja donijeti odluku o terminima održavanja unutarstranačkih izbora i datumu izbornog sabora, protivnici struje predvođene Jadrankom Kosor smatraju svojom važnom pobjedom.
– U HDZ se stvari mijenjaju doslovno iz dana u dan, pokrenut je pozitivan proces koji predsjednica stranke više ne može zaustaviti. Zato je na sjednici predsjedništva pristala da se bez oklijevanja ide u unutarstranačke izbore. Nogometnim rječnikom, mi vodimo 1:0, a ukupni pobjednik bit će HDZ, izražavao je jedan član predsjedništva zadovoljstvo razvojem događaja i novim entuzijazmom koji kao da je zapljusnuo HDZ.
Slaganje ekipa
I Darko Milinović koji je prvi, nakon Jadranke Kosor, javno istaknuo kandidaturu za predsjednika stranke optimistično gleda na razdoblje koje je pred HDZ-om. Pritom sebe smatra zaslužnim što stvari nisu otišle u suprotnom smjeru.
– Ne sumnjam u svoju izbornu pobjedu. Ali, ja sam već sada pobijedio. Da se nisam onako javno suprotstavio i inzistirao na demokratskim procesima kad je Vladimir Šeks u intervjuu najavio da će Jadranka Kosor biti jedini kandidat za predsjednika, veliko je pitanje kako bi se sve odvijalo, naglašava Milinović.
Nakon što su objavljene predsjedničke kandidature, počeli su se slagati i timovi koji će podržati članove HDZ-a koji reflektiraju na čelnu poziciju u stranci.
Donedavni ministar vanjskih poslova, član HDZ-ovog predsjedništva, Gordan Jandroković kandidirat će se za jednu od dužnosti u vodstvu stranke, ali se neće natjecati za čelno mjesto zagrebačkog HDZ-a na kojem je proveo zadnje dvije godine.
– Odlučio sam da ću se kandidirati za jednu od viših dužnosti u HDZ-u. Trenutačno još ne mogu reći koja će to biti, u svakom slučaju prilagodit ću se temeljnom cilju stranke, a to je – demokratizacija.
Kuloarska nagađanja
S obzirom da se namjeravam maksimalno posvetiti građenju HDZ-a na državnoj razini, neću se kandidirati za dužnost predsjednika gradskog odbora stranke u Zagrebu, rekao nam je jučer Jandroković. On se još ne izjašnjava koga će podržati u utrci za predsjednika HDZ-a, u čijem će timu sudjelovati u unutarstranačkim izborima, ali prema svemu što se događalo zadnjih dana i kuloarskim nagađanjima u HDZ-u, Jandroković će se prikloniti Darku Milinoviću.
A što se tiče Zagreba, Jandroković smatra da novi predsjednik gradskog odbora mora odmah biti određen za kandidata za gradonačelnika na izborima koji se održavaju na proljeće iduće godine.
– Našem kandidatu treba omogućiti da se u godinu i pol dana do izbora kvalitetno predstavi javnosti. Pritom je nužno da se gradski odbor organizira prema drugačijem modelu nego dosad. On se mora biti emancipirati od Središnjice i isključivo se baviti gradskom problematikom. To je ključno za budućnost HDZ-a u Zagrebu, upozorava Jandroković. Kao kandidati za novog šefa zagrebačkog HDZ-a spominju se Ante Zvonimir Golem, donedavni državni tajnik u ministarstvu zdravstva, te Boris Kunst koji nije uspio ponovno ući u Sabor. Navodno bi Golema mogao poduprijeti Jandroković, dok je Kunst kandidat Jadranke Kosor.


Hebrangovi argumenti




Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang napisao je odgovor na prošlotjedno priopćenje “tajništva HDZ-a” u kojem se polemiziralo s nekim njegovim tvrdnjama što ih je iznio u našem listu. Podsjetimo, “tajništvo HDZ-a” demantiralo je Hebrangove izjavu da predsjedništvo stranke nije raspravljalo “ni o izbornom programu ni o listama ni o koalicijama”. “Tajništvo kao takvo nije statutarno tijelo HDZ-a i nije ovlašteno ispravljati izabrane članove predsjedništva stranke, pa smatramo da navedeni nepotpisani dokument nije autentičan. “Iskretanjem istina nepotpisani članak želi prikazati nekakvu neslogu što ne ide u korist demokratizaciji naše stranke”, ističe Hebrang nudi svoje argumente. “Tekst tajništva HDZ-a temelji se na navodnim zapisnicima sa sjednica predsjedništva. O zapisnicima nikada nismo glasovali, pa niti ne znamo što u njima piše! Prema tom nepotpisanom tekstu predsjedništvo je raspravljalo o rezultatima izbora, što nije sporno. Ali, rasprava je otvorena nakon neprospavane izborne noći, te je donesen zaključak da se ona odgodi, a da se u međuvremenu pripremi analiza izbornih rezultata. Dogovorena rasprava do danas, iako je prošlo više od mjesec dana, nije održana. Predsjedništvo je imalo na dnevnom redu i liste kandidata za izbore i to dva sata prije njihove predaje u DIP. Međutim, liste predsjedništvo nije vidjelo nego je 140 imena samo pročitano, uz napomenu da je sve usuglašeno na terenu. Takav način usmenog iznošenja velikog broja imena ne omogućava kvalitetnu raspravu, pa je nije ni bilo. Izborni program također je bio na dnevnom redu, ali je vrijeme za raspravu bilo kraće od pola sata, s time da su članovi predsjedništva program dobili već tiskan i uvezan! Jasno da je rasprava o uvezanom programu suvišna. Nakon pola sata već je bila zakazana sjednica središnjeg odbora s istom točkom, ali članovi tog tijela nisu dobili nikakakv tekst jer je za sat vremena već bila zakazana tiskovna konferencija s temom izborni programa! Zato je pokušaj rasprave dva člana središnjeg odbora ubrzo zamro”, navodi se, između ostalog, u Hebrangovom priopćenju. Ono završava njegovom konstatacijom da se svi koji su “devedesetih za stranku držali glavu u torbi” imaju pravo boriti se za istinu i demokraciju u HDZ-u “od čega neće odustati, bez obzira odakle napadi dolazili”.