Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Manualna masaža od sad na profesionalnom stolu

12.01.2012. 23:00
Manualna masaža od sad na profesionalnom stolu


Špralja navodi da je Društvu stol za masažu bio potreban jer kod njih volontira mladić, koji se nedavno preko Zavoda za zapošljavanje prekvalificirao u masera


Početak godine u Društvu oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije obilježila je vrijedna donacija zadarske tvrtke Tehno d.d., koja im je darovala stol za masažu. Zahvaljujući donatorima na vrijednoj opremi Branka Špralja, predsjednica Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije, navodi da im je stol za masažu bio potreban jer u Društvu volontira mladić koji se nedavno preko Zavoda za zapošljavanje u Zadru prekvalificirao u masera.
Limfna drenaža
– Već nekoliko mjeseci kod nas volontira jedan mladić koji je u Društvo došao čim se preko Zavoda za zapošljavanje prekvalificirao u masera. To je bio u listopadu prošle godine, tako da od tada jednom tjedno naši članovi imaju na raspolaganju masera. Iako je mladić masirao i bez pravog stola za masažu, da usluga bude potpuna, to nam je nedostajalo. Zahvaljujući donatorima sada smo uspjeli i to riješiti, kaže Branka Špralja, navodeći da je maseru jednostavnije raditi na profesionalnom stolu, a sama masaža je kvalitetnija pa time i učinkovitija.
Paralelno s volontiranjem u Društvu mladić se odlučio za novu prekvalifikaciju, također preko Zavoda za zapošljavanje. Sada polazi tečaj za manualnu limfnu drenažu, za koju je također zainteresirano zadarsko Društvo za multiplu sklerozu.
– Oboljelima od multiple skleroze masaža je jako korisna, tako da smo jako zadovoljni radom ovog mladića. Ako i nakon nove prekvalifikacije ostane volontirati u Društvu, uz usluge manualnog masiranja, na raspolaganju će nam biti i limfna drenaža, govori Špralja, dodajući da bi idealno bilo kad bi se mladić koji volontira u Društvu kod njih mogao zaposliti ili barem odgovarajuće platiti, no za to trenutačno ne postoje financijski uvjeti.
Za razliku od masera koji volontira, od rujna prošle godine u Društvu za multiplu sklerozu radi psihologinja. Ona je zaposlena zahvaljujući projektu koji je Društvo kandidiralo u Ministarstvo zdravlja. Projekt je odobren, tako da Društvo sada ima psihološku radionicu koju vodi zaposlena psihologinja.
Kućni posjeti
– Psihološku radionicu koja se održava jednom tjedno vodi psihologinja koja je zaposlena preko projekta koji smo kandidirali u Ministarstvu zdravlja. Projekt je odobren, tako da od rujna prošle godine imamo zaposlenu psihologinju. Osim radionice s psihologinjom dogovaramo individualna savjetovanja kao i kućne posjete za oboljele i članove njihovih obitelji, kaže Špralja, pojašnjavajući da je psihologinja zaposlena na godinu dana, a da bi se projekt nastavio i dalje realizirati, nužno ga je ponovno kandidirati u Ministarstvo zdravlja.
Učinci psihološke pomoći među oboljelima i članovima njihovih obitelji, kako navodi Špralja, već se vide. Iz tog razloga Špralja vjeruje da će projekt dobiti zeleno svjetlo za nastavak, odnosno da će psihologinja i nakon isteka godine dana ostati raditi u Društvu.
– Naše potrebe su sve veće jer članstvo nam je sve brojnije. Sada u zadarskom Društvu za multiplu sklerozu ima 83 oboljela, tako da rastemo iz dana u dan. Stvaran broj oboljelih je barem dvostruko veći, možda nam se i oni pridruže, što bi bilo dobro jer zajedno smo jači, kaže Branka Špralja.