Nepovratni euri čekaju

Slika korisnika admin
Autor: 

Profesore, najgore je kada nam se nude sredstva pretpristupnih fondova EU, a ostaju neiskorištena, pita se voditelj seoskog turističkog kućanstva ovčar Zorko Mitrović.

Točno, radi se o 150 mil. eura koje nam stoje na raspolaganju iz IPARD programa, a preko natječaja dosad smo iskoristili tek oko 50 mil eura.

Zadarska županija u tom pogledu stoji još slabije, tek nekolicina natjecatelja je zatražilo ta sredstva.

Ostali se nećkaju ili još nisu prikupili sve potrebite uvjete.

Nude se natječaji za mljekarsku, govedarsku, svinjogojsku, peradarsku i proizvodnju jaja, zatim proizvodnju voća i povrća, žita i uljarica.

Moguće se natjecati za ulaganja u preradu i trženje poljodjelskih i ribljih proizvoda u svrhu dostizanja standarda Zajednice, u granama mljekarstva, prerade mesa i ribe, masline, voća, povrća i vina.

Posebno se pomaže s dijelom sredstava za ulaganja u seosku infrastrukturu za ceste, kanalizaciju, seoske ceste i toplane, protupožarne šumske prosjeke.

Potpomažu se ulaganja u razne seoske aktivnosti kao razvitak seoskog turizma , tradicijske obrte , izravnu prodaju poljodjelskih proizvoda, slatkovodno ribarstvo, usluge u poljodjelstvu , seosku preradu poljodjelskih proizvoda, proizvodnju gljiva i ulaganja u vjetro i solarne elektrane.

Natječaji Ministarstva poljodjelstva traju gotovo tijekom čitave godine do konca 2013..

Nadajmo se Zorko, da će se tvoji ovčari, mljekari i sirari, zatim maslinari, odnosno proizvođači i prerađivači poljodjelskih proizvoda na obiteljskim gospodarstvima, vinari na vinskim cestama, gljivari i ribari, općinari za ulaganja u seosku infrastrukturu i poduzetnici u obnovljive izvore energije natjecati i dobiti sredstva iz IPARD programa.

Zorko, ako ne izradimo dokumentaciju i ne izađemo na natječaj, nitko drugi za nas to neće učiniti.

Nepovratna sredstva se nude, neiskorištena propadnu.

Vaš Bage

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno