Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pariška zimska čarolija

12.01.2012. 23:00
Pariška zimska čarolija


S iznimno povoljnim smještajem na rijeci Seini preko koje se danas nadvija 37 gradskih mostova, Pariz se ponosi bogatom poviješću koja je vidljiva na svakom koraku


Iako većina Hrvata ovih dana za odmor bira skijališta u Italiji i Austriji, još uvijek je nemali broj onih koji kao mjesto za odmor biraju najpopularnije europske metropole. Kad je riječ o glavnim europskim gradovima koje Zadrani najradije posjećuju, Pariz se uz London i Rim čvrsto smjestio među prve tri. Tako većina hrvatskih turističkih agencija u svojim ponudama ima putovanja u Pariz s posjetom Disneylandu i Versaillesu već za 3.000 kuna za sedam dana.
Pariz je već odavno jedan od svjetskih centara umjetnosti, mode, glazbe, turizma, romantike i zabave, grad koji bi bilo šteta ne posjetiti barem jedanput u životu, a po mogućnosti i više puta. Grad sa širim metropolitanskim područjem broji preko 11 milijuna stanovnika. S iznimno povoljnim smještajem na rijeci Seini preko koje se danas nadvija 37 gradskih mostova, Pariz se ponosi bogatom poviješću. Tako je pariška katedrala Notre-Dame posvećena Blaženoj Djevici Mariji izgrađena još 1345. na otočiću Île de la Cité na rijeci Siene nakon gotovo dva stoljeća gradnje te se smatra remek-djelom gotičkog razdoblja.
Simbol Pariza
Jedan od simbola prepoznatljivosti glavnog grada Francuske jest 300 metara visok Eiffelov toranj. Upravo ta divovska željezna konstrukcija je magnet za turiste i prava atrakcija. Želite li se popeti liftom do vrha Eiffelovog tornja naoružajte se strpljenjem jer se na red čeka i do par sati. Želite li liftom do vrha to zadovoljstvo će vas stajati 13.40 eura (nešto manje ako ste mlađi od 24 godine). Želite li pješačiti mogli biste proći za 4.70 eura, ali to pokušajte samo ako ste u dobroj kondiciji. Naime, do vrha se penje čak 1.710 stepenica, ali je posjetiteljima dopušteno penjanje samo do druge etaže do koje broji 742 stepenica.
Sagrađen je 1889. godine, a dobio je ime po inženjeru Gustavu Eiffelu koji ga je i projektirao. Kako je toranj smješten u samom srcu grada Pariza, s njegove visine prostire se panoramski pogleda na sve gradske četvrti. O veličanstvenosti ove željezne građevine govori i podatak da u prosjeku dnevno posjeti više od 18 tisuća ljudi. Bilo da se toranj posjeti danju ili noću, panoramski pogled neće vas ostaviti ravnodušnima, no kako se Pariz naziva gradom svjetlosti, najbolje bi ga bilo posjetiti u sumrak kad se najviše ističu boje grada. Preko puta čuvenog tornja je Champ de Mars, jedno od omiljenih mjesta za odmaranje i izležavanje na travi i Parižana i turista.
Posjet Mona Lisi
Pariz je grad koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a najbolje će se vjerojatno zabaviti ljubitelji umjetnosti. Prva stanica na njihovom putu sigurno je pariški Louvre gdje se na 60 tisuća četvornih metara smjestilo 35 tisuća različitih umjetničkih djela što ga čvrsto drži na broju jedan svjetskih muzeja. Široj publici najpoznatiji je po Mona Lisi Leonarda da Vincija ispred koje je uvijek nevjerojatna gužva pa se oboružajte strpljenjem želite li čuvenu Giocondu vidjeti izbliza.
 Cijene do neba
Sam muzej nerijetko je bio mjesto radnje brojnih knjiga i filmova. Procjenjuje se da za kompletno razgledavanje muzeja treba izdvojiti nekoliko mjeseci, a ako ćete zastati i diviti se djelima slobodno možete udvostručiti vrijeme. U dvorištu Louvrea 1980-ih sagrađena je staklena piramida visine 21 metar koja danas, osim estetske funkcije, služi kao i jedan od ulaza u muzej.
Za naš standard Pariz je grad koji će vam kao turistu izbiti zadnji cent iz džepa u svega par dana. Hotelski smještaj s doručkom na rubnim dijelovima grada može se rezervirati vrlo povoljno, no ako ste navikli na domaću spizu i želite pojesti nešto konkretno za ručak ili večeru morat ćete za skromni meni za dvije osobe s čašom vina izdvojiti minimalnih 40 eura. Ako ste pak pobornik fast fooda ni tu nećete proći “lišo” – sendvič, hamburger ili hot-dog koštaju vas i do desetak eura. S cijenama pića u barovima slična stvar. Naime, malo pivo 0.25 l olakšat će vas za pet do sedam eura, a espresso za četiri do pet eura, ovisno gdje je kafić pozicioniran. Montažni barovi u parkovima nude dvije cijene, jednu ako ćete zauzeti mjesto i sjesti te malo predahnuti uz coca-colu, i drugu ako ćete plaćenu coca-colu odmah ponijeti sa sobom. U drugoj opciji piće ćete platiti gotovo duplo manje, oko tri eura. Uvijek možete proći jeftinije ako se uputite u jedan od brojnih supermarketa (svako malo naletjet ćete na Monoprix koji je francuska verzija Konzuma) i tamo kupite hranu koju možete pojesti u jednom od brojnih pariških parkova ili jednostavno hodajući dok se šetate pariškim ulicama. Jer Pariz je grad koji se najbolje upoznaje pješke – šetnja lijevom obalom Seine doživljaj je koji ćete pamtiti čitavoga života.
U slučaju da vam pješačenje predstavlja problem tu je metro. Mreža metro postaja Pariza olakšava kretanje duž cijelog grada te je uz plan grada jako jednostavno doći na željeno odredište. Problem vožnje podzemnom željeznicom su džepari koji će iskoristiti svaku vašu nepažnju.
Ako zanemarimo džepare, stanovnici Pariza jako su pristupačni, od prosjaka preko policajca pa do poslovnih ljudi. U slučaju da se izgubite i tražite pravu stanicu metroa svakako će vam netko od prolaznika, ako ga zapitate, pomoći. Jedina zapreka tome može biti vaše nepoznavanje francuskog jezika jer Francuzi ljubomorno čuvaju svoj jezik i vjerojatno vam neće ništa odgovoriti upitate li ih za smjer na engleskom jeziku. Ali jedno ljubazno “pardonnez-moi” otvara sva vrata. Pa eto, možda bi i mi trebali poraditi na očuvanju nekih sličnih vrijednosti koje bi nam se uskoro mogle oduzeti.


Parkovi širom Pariza




Odmor od razgledavanja potražite u nekoj od pariških zelenih oaza. Najpoznatiji parkovi su Jardin du Luxembourg, Jardins des Champs-Elysées i Jardin des Tuileries, koji je ujedno i najstariji park. U njegovoj blizini se nalazi i zgrada Opere, ali tu počinju trgovi i avenije po kojima je grad i toliko poznat.


Najbolji izbor donjeg rublja na svijetu


Svjetski centar mode Pariz je neizostavna stanica svih šopingoholičara i šopingoholičarki na svijetu. U Parizu ćete naći sve o čemu ste ikad sanjali, a ako želite kupiti kvalitetno i lijepo donje rublje, ovo je pravi grad za vas. Uz poznate ulice, postoji i nekoliko robnih kuća u kojima se jednako tako može obaviti kvalitetna kupnja. Le Bon Marché, Galeries Laffayete i Printemps koja postoji od 1865. godine i u kojem se nalazi najveći odjel za ljepotu na svijetu.