Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sabor bi trebao lobirati po EU za bržu ratifikaciju

12.01.2012. 23:00
Sabor bi trebao lobirati po EU za bržu ratifikaciju


Preporučljivo je da se u proces lobiranja uključi i Hrvatski sabor, organiziranjem posjeta saborskog izaslanstva u države članice kako bi se pospješio i ubrzao postupak ratifikacije Ugovora o pristupanju u pojedinim parlamentima država članica EU”


Vlada ne očekuje probleme pri potvrđivanju hrvatskog Ugovora o pristupanju EU u nacionalnim parlamentima 27 zemalja članica EU-a, no savjetuje da zastupnici Sabora ipak krenu u nagovaranje svojih kolega po Europi kako bi ratifikacija protekla glatko i brzo.
“U svim državama članicama EU predviđen je parlamentarni postupak ratifikacije Ugovora o pristupanju pri tome se ne očekuju problemi s ratifikacijom Ugovora o pristupanju. Preporučljivo je da se u proces lobiranja uključi i Hrvatski sabor, organiziranjem posjeta saborskog izaslanstva u države članice kako bi se pospješio i ubrzao postupak ratifikacije Ugovora o pristupanju u pojedinim parlamentima država članica EU”, navodi Vlada u dokumentu pod naslovom “Informacija o tijeku i rezultatima pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji” koji je uvršten u dnevni red Sabora. Hoće li, pak, među prvim zemljama koje će ratificirati ugovor biti i Danska, koja je upravo preuzela šestomjesečno predsjedanje EU-om, njihov veleposlanik u Hrvatskoj Bo Eric Weber jučer nije mogao precizirati. Na naše pitanje hoće li Danska do kraja svog predsjedanja, dakle do 30. lipnja ove godine, potvrditi hrvatski ugovor, Weber je istaknuo da je točno da njegova zemlja, za razliku od nekih drugih članica, ima jednostavnu parlamentarnu proceduru potvrđivanja međunarodnih sporazuma koja obično traje manje od tri mjeseca.
– Kad počnemo, to ide brzo. Tako mi u Danskoj radimo, kazao je veleposlanik, dok je šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren podsjetio da Hrvatska i dalje mora raditi na ispunjavanju preuzetih obveza, pri čemu su prioriteti vladavina prava i strukturne reforme. Vandoren želi i da hrvatski predstavnici, koji će kao promatrači sudjelovati u radu europskih tijela, ostave dobar prvi dojam na svoje europske kolege jer su “prvi dojmovi uvijek vrlo važni”. Što se tiče kampanje uoči referenduma, Vandoren je istaknuo da prigovori euroskeptika da je jednostrana više nisu veliko pitanje jer je i skeptični “tabor” u posljednje vrijeme dobio priliku iznijeti svoje stavove.


Štednja: Voda iz slavine i autobus




Danska najavljuje najjeftinije predsjedanje u povijesti EU-a: dok su njihovi prethodnici, Poljaci, potrošili više od 700 milijuna kuna, Danci namjeravaju potrošiti oko 260 milijuna kuna. Možda je razlog i taj što im je ovo sedmo predsjedanje otkad su 1973. pristupili Uniji, a Poljacima je bilo prvo. No, danski dužnosnici tvrde da je glavni razlog opća štednja u cijeloj Europi. Zato su već najavili da se na sastancima u njihovoj organizaciji čak neće služiti niti voda u bocama, nego iz slavine. Štedi se i na prijevozu pa su se neki dan dužnosnici Europske komisije, umjesto u limuzinama, po Kopenhagenu vozili autobusom. Danska, doduše, nije uvela euro, ali će rješavanje krize u eurozoni biti jedan od prioriteta njihovog vođenja Unije. No, Weber ističe da se ne radi o krizi eura, nego dužničkoj krizi.
– Euro je jedan od najvećih uspjeha. Danska ga nije uvela, ali je naša valuta vezana uz euro, podsjetio je veleposlanik.