Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sanadera sumnjiče za stotine milijuna kuna

12.01.2012. 23:00
Sanadera sumnjiče za stotine milijuna kuna


USKOK sumnja da je Ivo Sanader poticao Ivana Mravka na zlouporabu položaja te doprinio da HEP bude oštećen za preko 600 milijuna kuna


Bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader do kraja bi tjedna trebao iznijeti obranu u slučaju HEP-TLM, u kojem je USKOK još prošlog tjedna proširio istragu i na njega, zbog sumnje da je poticanjem bivšeg čelnika HEP-a Ivana Mravka na zlouporabu položaja i ovlasti doprinio da HEP bude oštećen za preko 600 milijuna kuna. To je jučer našem listu potvrdila Sanaderova obrana.
Sanader je rješenje o proširenju istrage primio krajem prošlog tjedna, a kako neslužbeno doznajemo, USKOK ga sumnjiči da je poticao Ivana Mravka da ugovor o prodaji struje TLM-u, odnosno mostarskom Aluminiju sklopi točno na način na koji su tražili predstavnici Aluminija. Podsjetimo, na sastancima 2006. godine na kojima se raspravljalo o dugoročnim isporukama električne energije Aluminiju, koji je s TLM-om dogovarao dugoročnu isporuku sirovine, čelnik mostarskog aluminijaša je predlagao da se cijena energije veže uz cijenu aluminija na mostarskoj burzi.
Slična svjedočenja
Mravak je premijeru u par navrata zorno objasnio da bi takvim ugovorom HEP mogao biti oštećen, zbog nepredvidljivosti tržišne cijene aluminija, no jedan od sastanaka je završen Sanaderovim zaključkom da će se cijena određivati upravo na taj način. Svejedno, HEP je u prijedlog ugovora ugradio i zaštitne klauzule, koje su izbačene nakon intervencije člana HEP-ovog nadzornog odbora Krešimira Ćosića, kojeg je Sanader zadužio da koordinira pregovore o isporukama energije aluminijašima.
O tim sastancima pred USKOK-om su prilično slično govorili bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, bivši predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak i bivši predsjednik uprave TLM-a Ivan Koštan. Koštan je na tim sastancima pravio i osobne bilješke koje je predao USKOK-u.
Prije proširenja istrage na Sanadera, USKOK je obustavio istragu protiv Damira Polančeca zbog sumnje da je poticao Mravka na te zlouporabe, te protiv Ivana Koštana koji je prema prvotnim sumnjama bio njihov sudionik.
Ivan Mravak i Ivan Koštan uhićeni su početkom svibnja 2010. godine, kad je USKOK otvorio istragu u slučaju TLM. Polančec je već bio u remetinečkom zatvoru, zbog istrage koja se protiv njega vodila u slučaju Spice. Prema prvim USKOK-ovim sumnjama, sporna je bila i sama privatizacija TLM-a, odnosno odabir domaćeg konzorcija.
Međutim, navodi iz istražnog naloga USKOK-a u slučaju TLM do danas su se bitno promijenili. S popisa osumnjičenika definitivno je otpao Ivan Koštan, a Damir Polančec je na najboljem putu da ne bude optužen ni za prebacivanje dionica JANAF-a HEP-u, što je napravljeno da se ne uništi HEP-ov rejting brisanjem potraživanja prema TLM-u.
Dubiozni posrednik
Također, USKOK je zaključio i da je odluka o privatizaciji TLM-a bila informirana i odgovarajuće raspravljena politička odluka, čiji je cilj bio očuvanje radnih mjesta na šibenskom području i spašavanje dugogodišnjeg državnog gubitaša. Danas USKOK inkriminira jedino odluku o cijenama pod kojima će HEP isporučivati električnu energiju aluminijašima, jer smatra da je takva cijena kojom je HEP oštećen rezultat političkog upliva bivšeg premijera.
Hoće li optužbe doista ostati takve? Ili će se ovom istragom razjasniti i zašto je u cijeli posao uključena i Daimlerova tvrtka Debis, koja je bez posebnog osnova bila posrednik u isporuci struje Aluminiju? To će se vrlo brzo znati. Naime, krajem ovog mjeseca istječe maksimalan rok u kojem USKOK mora podići optužnicu u slučaju HEP-TLM.


Bošnjaković za odluku o MOL-u čuo s radija




Članovi Vladinog povjerenstva za izmjenu međudioničarskog ugovora s MOL-om, Vedran Duvnjak i Dražen Bošnjaković, jučer su na suđenju Ivi Sanaderu ispričali kako to povjerenstvo nije napravilo ništa osim što je izabralo odvjetnike za pravno savjetovanje oko pregovora o novom odnosu dioničara u Ini.
– Dok sam se vozio automobilom, na prvom programu Hrvatskog radija išla je Kronika dana i čuo sam da je ugovor s MOL-om sklopljen, ispričao je tadašnji državni tajnik Dražen Bošnjaković. Odmah nakon što je čuo da je Vlada potpisala izmjene međudioničarskog ugovor s MOL-om, Bošnjaković je nazvao predsjednika povjerenstva Vedrana Duvnjaka i člana Igora Lučića, da se raspita je li povjerenstvo radilo bez njega. No, niti oni nisu znali da je ugovor potpisan.
Prethodno su se sastali tek nekoliko puta i nisu ni o čemu izvijestili Vladu, jer su tek počeli s pripremama za ozbiljan rad izrade platforme za izmjenu ugovora i samog prijedloga ugovora. Doduše, kako je objasnio Bošnjaković, uloga povjerenstva bila je savjetodavna, odnosno Vlada nije ni morala prihvatiti njene prijedloge.
Vedran Duvnjak, pak, posvjedočio je da povjerenstvo ništa nije poduzelo nakon vijesti da je odluka o prepuštanju upravljačkih prava u Ini donesena bez njih. Duvnjak je ispričao i kako je za pravno savjetovanje povjerenstva izabran zagrebački odvjetnik Zoran Marković, no potom su se požalili na iznos ponude, smatrajući da bi posao pravnog savjetovanja trebao manje koštati. Prema objašnjenju Duvnjaka, natječaj je provodilo Ministarstvo gospodarstva i to žurno, a odvjetnik Marković je na koncu spustio ponudu.
Kako su potvrdili Duvnjak i Bošnjaković, na sjednicama povjerenstva koje o ničem nije na kraju ni odlučivalo, nije se uopće raspravljalo o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine.


Kosor potpisala odluku o prodaji TLM-a


U privatizacijskom natječaju za TLM domaći konzorcij imao je konkurenta iz Litve, međutim, Vlada je odabrala udružene domaće tvrtke, koje su pak tražile jeftinu električnu energiju i garantiranu opskrbu sirovinom. Tako je, između ostalog, naš list objavio kako je Jadranka Kosor osobno, u svojstvu potpredsjednice Vlade, 19. travnja 2007. godine potpisala Vladinu odluku kojom je prihvaćena ponuda domaćeg konzorcija za TLM.