Turizam je i financijski rastao

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Josip PEDIŠIĆ
Prvi podaci Hrvatske narodne banke govore o dobrom rastu turističkih prihoda, a ne tek noćenja

Na tekućem računu platne bilance Hrvatske u trećem je tromjesečju prošle godine zabilježen suficit od 2,6 milijarda eura, što je porast za 36,9 posto u odnosu na treće tromjesečje 2010. godine. To nam je i najbolji do sad zabilježen rezultat, a i najbolja ilustracija značenja turizma za Hrvatsku.

 Odmah ćemo kazati da je treći kvartal, onaj koji obuhvaća vrhunac turističke sezone, uvijek pozitivan za razliku od konačnih godišnjih rezultata Hrvatske, gdje smo u minusima. Za laičko tumačenje platna bilanca daje iskaz potrošenih i zarađenih deviza u zemlji.

Dobro, pošteno je kazati da su se ove godine na računu plaćanja iskazale višegodišnje pozitivnosti u sektoru izvoza roba a uz manji uvoz taj dio, dakle trgovinska bilanca nije nam bila toliko uteg na nogama kakav je inače. Turizam je taj uteg podignuo, a ove godine, odnosno, u trećem kvartalu učinio je to "od šale".

Pokazuju nam to preliminarni podaci Hrvatske narodne banke (HNB-a).

Objavljeni podaci središnje banke usporedivi od 1999. godine pokazuju da je suficit od 2,6 milijarda eura najveći višak tekućeg računa u nekom trećem tromjesečju ikada zabilježen.

Ukupno je u prva tri tromjesečja ove godine zabilježen suficit tekućih transakcija hrvatske platne bilance od 1,15 milijarda eura, što je porast za čak 136,5 posto, ili za 667,6 milijuna eura u odnosu na devet mjeseci 2010.

Prihod od turizma, po preliminarnim podacima HNB-a, u trećem je tromjesečju prošle godine iznosio 4,17 milijarda eura, što je za 302 milijuna eura ili 7,8 posto više nego u istom razdoblju godinu prije. Znamo da smo nakon dviju prethodnih godina, u kojima smo imali više turista i noćenja ali manje prihode, za ovu godinu svi najavljivali i konačan rast prihoda od turista. Ako uzmemo da je rast fizičkih pokazatelja u turizmu bio na oko sedam posto, onda su podaci o zaradi od turizma i bolji. Naravno da im doprinosi i ovogodišnje ljetno, ali i sadašnje, kretanje tečaja euro/kuna.

Dobri fizički pokazatelji u turizmu, u prvih devet mjeseci prošle godine rast u dolascima, za 8,1 posto i u noćenjima, za 6,8 posto, u prošloj su godini vidljivi i u rastu prihoda od putovanja.

Prihod od putovanja, odnosno od turizma u razdoblju siječanj - rujan prošle godine premašio je šest milijarda eura i iznosi 6,05 milijarda eura, što je za 386,5 milijuna eura, ili za 6,8 posto više nego u devet mjeseci 2010.

Pretpostavka je da će i posljednji kvartal biti dobar, jer po svim pokazateljima, zahvaljujući i vremenskim prilikama uz sam trud turističkih djelatnika barem listopad je bio najbolji do sad.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno