Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Turizam je i financijski rastao

12.01.2012. 23:00
Turizam je i financijski rastao


Konačna potvrda prihoda od turizma za 12 mjeseci, od HNB-a, se čeka ali je po podacima za devet mjeseci sa 6,05 milijarda eura rast nepobitan


Na tekućem računu platne bilance Hrvatske u trećem je tromjesečju prošle godine zabilježen suficit od 2,6 milijarda eura, što je porast za 36,9 posto u odnosu na treće tromjesečje 2010. godine. To nam je i najbolji do sad zabilježen rezultat, a i najbolja ilustracija značenja turizma za Hrvatsku.
 Odmah ćemo kazati da je treći kvartal, onaj koji obuhvaća vrhunac turističke sezone, uvijek pozitivan za razliku od konačnih godišnjih rezultata Hrvatske, gdje smo u minusima. Za laičko tumačenje platna bilanca daje iskaz potrošenih i zarađenih deviza u zemlji.
Dobro, pošteno je kazati da su se ove godine na računu plaćanja iskazale višegodišnje pozitivnosti u sektoru izvoza roba a uz manji uvoz taj dio, dakle trgovinska bilanca nije nam bila toliko uteg na nogama kakav je inače. Turizam je taj uteg podignuo, a ove godine, odnosno, u trećem kvartalu učinio je to “od šale”.
Pokazuju nam to preliminarni podaci Hrvatske narodne banke (HNB-a).
Objavljeni podaci središnje banke usporedivi od 1999. godine pokazuju da je suficit od 2,6 milijarda eura najveći višak tekućeg računa u nekom trećem tromjesečju ikada zabilježen.
Ukupno je u prva tri tromjesečja ove godine zabilježen suficit tekućih transakcija hrvatske platne bilance od 1,15 milijarda eura, što je porast za čak 136,5 posto, ili za 667,6 milijuna eura u odnosu na devet mjeseci 2010.
Prihod od turizma, po preliminarnim podacima HNB-a, u trećem je tromjesečju prošle godine iznosio 4,17 milijarda eura, što je za 302 milijuna eura ili 7,8 posto više nego u istom razdoblju godinu prije. Znamo da smo nakon dviju prethodnih godina, u kojima smo imali više turista i noćenja ali manje prihode, za ovu godinu svi najavljivali i konačan rast prihoda od turista. Ako uzmemo da je rast fizičkih pokazatelja u turizmu bio na oko sedam posto, onda su podaci o zaradi od turizma i bolji. Naravno da im doprinosi i ovogodišnje ljetno, ali i sadašnje, kretanje tečaja euro/kuna.
Dobri fizički pokazatelji u turizmu, u prvih devet mjeseci prošle godine rast u dolascima, za 8,1 posto i u noćenjima, za 6,8 posto, u prošloj su godini vidljivi i u rastu prihoda od putovanja.
Prihod od putovanja, odnosno od turizma u razdoblju siječanj – rujan prošle godine premašio je šest milijarda eura i iznosi 6,05 milijarda eura, što je za 386,5 milijuna eura, ili za 6,8 posto više nego u devet mjeseci 2010.
Pretpostavka je da će i posljednji kvartal biti dobar, jer po svim pokazateljima, zahvaljujući i vremenskim prilikama uz sam trud turističkih djelatnika barem listopad je bio najbolji do sad.