Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U projektu osamdeset privlačkih maslinara

12.01.2012. 23:00
U projektu osamdeset privlačkih maslinara


Do sada se u ovogodišnji projekt uključilo 80-ak maslinara, 40-ak vinogradara te 20-ak voćara. O točnom datumu dopreme sadnog materijala i podjeli Privlačani će biti obaviješteni, pojasnio Pelegrin Mustać


U okviru projekta unaprjeđenja i subvencioniranja maslinarstva i vinogradarstva i ove će godine posredstvom Općinskog ureda za gospodarstvo, poduzetništvo i poljoprivredu, privlačkim maslinarima, vinogradarima i voćarima biti osigurane dovoljne količine sadnica maslina, kalemova vinove loze te sadnica voćaka. Njih će uglavnom dobiti svi oni koji su tijekom lanjske godine podmirili svoja dugovanja Općini Privlaka.
Nakon što je proveden javni natječaj za najpovoljnijeg dobavljača odabrana je poznata tvrtka “Prud” vlasnika Mate Volarevića iz Metkovića. Tako će iz Metkovića do konca idućeg tjedna biti dopremljeno 656 sadnica maslina, 2.392 kalema vinove loze, kao i 294 komada raznih voćki.
Kako smo doznali od referenta općinskog Komunalnog odjela Pelegrina Mustaća, Općina subvencionira sadnice polovicom novčanih sredstava te će maslinari za jednu sadnicu maslina sorti levantinka morati izdvojiti 30 kuna, odnosno za sortu istarska bjelica 35 kuna, a cijena ostalih sorti bit će 15 kuna. Jedan lozni cijep stoji 3,5 kune, a sadnica voćke 15 kuna.
– Do sada se u ovogodišnji projekt uključilo 80-ak maslinara, 40-ak vinogradara te 20-ak voćara. O točnom datumu dopreme sadnog materijala i podjeli Privlačani će biti obaviješteni, pojasnio Pelegrin Mustać.
Za razliku od Privlačana općinske su vlasti u Ražancu upravo raspisale javni natječaj za odabir najpovoljnijeg ponuđača i dobavljača sadnog materijala maslina i vinove loze. Općina subvencionira 50 posto vlastitim novčanim sredstvima ovaj projekt, pa će do sada evidentiranih oko 4.000 sadnica maslina te oko 6.000 loznih cjepova maslinarima i vinogradarima u Ražancu i općinskim mjestima biti isporučeno po lanjskoj cijeni od 14 do 15 kuna za sadnicu masline, odnosno 5 kuna za komad loznog cijepa.
Po riječima pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Ražanac i koordinatora ove akcije Damira Jordana, za ovaj će projekt općina izdvojiti preko 200.000 kuna iz ovogodišnjeg proračuna.
– Do sada nam se prijavilo ukupno 220 maslinara te 100 vinogradara. Iz dana u dan javljaju se novi zainteresirani maslinari i vinogradari. Nažalost, ne možemo im pomoći jer je natječaj završio, a financijska sredstva iscrpljena. Nastavit ćemo s ovim projektom pa će svi imati šansu dogodine. Vjerujemo da ćemo sve završiti do veljače, zaključio je pročelnik Damir Jordan.