Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Umjesto Valčića, za vršitelja dužnosti imenovan Ivo Gregov

12.01.2012. 23:00
Umjesto Valčića, za vršitelja dužnosti imenovan Ivo Gregov


Valčića će, kako stoji u obrazloženju za sve predstojnike, zamijeniti Gregov do provođenja natječaja, a najduže na rok od šest mjeseci


Vlada je na zatvorenoj sjednici razriješila dosadašnjeg predstojnika Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji Damira Valčića te za vršitelja dužnosti do izbora imenovala Ivu Gregova.
Vlada se, inače, bavila kadrovskim pitanjima te je odrađeno nekoliko desetaka razrješenja i imenovanja između ostalog i svih predstojnika ureda državnih uprava po županijama u zemlji, ali i ravnatelja drugih državnih uprava, a bilo je i niz novih imenovanja.
Riječ je o razrješenjima po, uoči Božića odmah po izborima, izglasanom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima (NN broj 150/2011).
U desecima drugih razrješenja nema zadarskih imena, za sad, ako ne računamo pojedina dužnosti koje je uz ministarsku obavljao Božidar Kalmeta (GSV i sl.)
Valčića će, kako stoji u obrazloženju za sve predstojnike, zamijeniti Gregov do provođenja natječaja, a najduže na rok od šest mjeseci.
Predstojnike Ureda državne uprave, pa tako i Valčića u prethodnoj Vladi, također su odredili imenovati putem javnog natječaja. No u međuvremenu su kroz zakonske izmjene predstojnici umjesto čelnih profesionalaca u smislu državnih službenika određeni kao – dužnosnici. Time se ovaj Zakon odnosi i na njih.
Tako je Gregov kao istaknuti član HNS-a, koji je bio na ovoj dužnosti za prethodne koalicijske vlade predvođene SDP-om, a kojeg je HDZ zamijenio pa je ostao zamjenik predstojnika, vraćen za sad privremeno na prethodnu dužnost. I Gregov i Valčić su djelatnici državne uprave i diplomirani su pravnici.
Iz iskustva nekoliko posljednjih izbora i imenovanja i razrješenja čelnika Ureda državne uprave nemoguće je zaključiti hoće li odnos prema tim mjestima ostati politički, pa se mijenjati sa smjenama vlasti, ili težiti izboru profesionalaca koji će ga obavljati neovisno smjenama vlasti. Riječ je, naime, o najklasičnijem poslu državne uprave, posebice nakon izdvajanja posla oko građevinskih i inih dozvola u lokalnu, odnosno područnu samoupravu. Damir Valčić, koji je dužnost predstojnika Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji obavljao u prethodnom razdoblju korektno, transparentno i bez ikakvih prigovora ili incidentnih situacija, nije želio komentirati svoje razrješenje, dok nam je Gregov kazao:
– Do zadnjeg trena nisam za to znao, odnosno imao potvrdu, iako se manje više znalo da se priprema. Mogu kazati da sam jučer i dao suglasnost na eventualno imenovanje. Naravno, mislim se natjecati za mjesto predstojnika kad natječaj bude raspisan, inače ne bih davao suglasnost ni na ovo imenovanje. Smatram da sam, osim što ispunjavam uvjete, kompetentan i da moj rad u državnoj upravi kroz dugi niz godina, pa i na mjestu predstojnika, to potvrđuje.