Za vodeća mjesta HDZ-a u županijskom, gradskim ili općinskim odborima još se nitko nije kandidirao

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Najprije treba održati izbore u svih 28 temeljnih ogranaka u gradu Zadru

Na nacionalnoj razini sve je više zainteresiranih HDZ-ovaca za mjesto predsjednika stranke i druge visoke dužnosti. Iako još nisu raspisani unutarstranački izbori pored aktualne predsjednice Jadranke Kosor svoje kandidature su istaknuli Domagoj Ivan Milošević, Darko Milinović i Tomislav Karamarko. U medijima se špekulira i s imenima Gordana Jandrokovića i Petra Čobankovića.

- U ponedjeljak 23. siječnja održat će se sjednica stranačkog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća na kojoj će se donijeti sve potrebne odluka za raspisivanje redovnih unutarstranačkih izbora, rekao je potpredsjednik stranke Božidar Kalmeta, prvi čovjek županijskog HDZ-a.

Donijet će se odluke u kojim terminima će se održati redovni izbori za HDZ-ove temeljne ogranke, gradske, općinske i županijske odbore te donijeti odluka o održavanju izbornog sabora HDZ-a.

- Za vodeća mjesta HDZ-a u županijskom, gradskim ili općinskim odborima zasad nitko nije istaknuo kandidaturu. Po postojećem Statutu najprije će se održati unutarstranački izbori u temeljnim ograncima, na kojim će se imati pravo kandidirati svaki član najbrojnije stranke u Hrvatskoj, rekao je Kalmeta uvjeren da će se unutarstranački izbori provesti u demokratskoj atmosferi, u ozračju uzajamnog uvažavanja.

Nakon drugog poraza na parlamentarnim izborima u 22 godine postojanja, HDZ će u idućem razdoblju imati prilike pokazati je li dovoljno jak da opet preuzme vlast u državi.

- Unutarstranački izbori će dodatno osnažiti HDZ, smatra Kalmeta, jer će HDZ, kaže, svoju snagu potvrditi već na lokalnim izborima iduće godine, ali i na izborima za Europski parlament.

Statut stranke je predvidio da se svake četiri godine održavaju unutarstranački izbori, a zadnji su takvi izbori koji su obuhvatili sve razine, od temeljnih ogranaka do predsjedništva stranke, održani u proljeće 2008. godine.

- Zadarska županija broji šest gradskih odbora HDZ-a, 28 općinskih i čak 160 temeljnih ogranaka, od toga 28 temeljnih ogranaka HDZ-a u Gradu Zadru, precizan je Željko Lončar, potpredsjednik i glasnogovornik HDZ-a Zadarske županije.

- Unutarstranački izbori najvjerojatnije će trajati tri mjeseca. A da bi se uopće formalno moglo postati kandidatom za predsjednika HDZ-a na državnoj razini, potrebno je prikupiti najmanje 400 potpisa izaslanika općeg sabora, dok za ulazak u utrku za zamjenika treba 300 potpisa, a za člana Predsjedništva 200, pojašnjava bivša ministrica pravosuđa i aktualna saborska zastupnica Ana Lovrin koja je na čelu Gradskog odbora HDZ-a Zadar već osam godina.

HDZ je stranka, kaže Lovrin, koja njeguje supstidijarnost s ciljem da što veći broj članova sudjeluje, po svojim sposobnostima, u ostvarenju općega dobra, prenoseći odgovornosti i odgovarajuće ovlasti.

- Sasvim sam sigurna da će izbori u HDZ-u biti u demokratskom ozračju i primjerenoj toleranciji i uvažavanju. A dok se ne donese odluka o održavanju unutarstranačkih izbora ne bih željela govoriti o svojoj kandidaturi za treći uzastopni mandat predsjednika zadarskog HDZ-a. Najprije treba održati izbore u svih 28 temeljnih ogranaka u gradu Zadru, poručila je Ana Lovrin.

Za predsjednika Županijskog odbora 30 potpisa
Kandidati za rukovodeća mjesta po Statutu trebaju prikupiti određeni broj potpisa: za predsjednika Općinskog odbora 10, Gradskog odbora 20, dok za predsjednika Županijskog odbora treba 30 potpisa.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno