Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Facebook ili fizika?

Autor: Mario Padelin

12.01.2013. 23:00


KLASICI S “ONIH TAMO” PROSTORA
Zanimljivo je koliko je u svakodnevnu upotrebu (a osobito na televiziji) ušla fraza “s ovih prostora”, a još je zanimljivije da je najčešće koriste oni koji s “tih prostora” izvlače neku materijalnu korist. To su obično estradne zvijezde (moš´ mislit´) kojima je tržište ove (a pogotovo one) zemlje nekako maleno, pa beru kruške iz susjedova dvorišta. Mislim, nema u tome ništa posebno, ali je zabavno slušati kako se izražavaju i kako nastoje izbjeći bilo kakve veze sa spominjanjem bivše državne tvorevine i država proizašlih iz nje. Nitko neće reći “evo sam se baš vratila s koncerta u Bosni, a sada se spremam ići do susjedne Srbije i svirati u jednom disku u okolici Čačka”. Puno je zgodnije i ljepše zvuči “nastupala sam na ovim prostorima”, ili kako bi to rekli u susjednoj nam BiH – “po regionu”.
SPORTSKE SENZACIJE
Po starom, lošem običaju na hrvatskim se televizijama, u nedostatku pravih vijesti, svaka aktivnost koja ima veze sa sportom mora se zabilježiti i komentirati. Sjetimo se samo priprema za susret s Makedonijom kada se više govorilo o tome što je jedan igrač odsutan nekoliko dana s priprema zbog toga što je dobio sina, nego li o taktici, pripremi i drugim stvarima koje imaju veze s nogometom. Ovaj je put u fokusu, kao što to najčešće u Hrvatskoj biva, bio zagrebački Dinamo i trivijalnosti vezane uz njega. Zašto mi moramo znati da se obnavlja neka tamo tribina i da zato Dinamo trenira u dvorani i na igralištu NK Radnik? Neš´ ti vijesti za središnji Dnevnik. Ljudi s televizije bi zbilja trebali obratiti pažnju na ovakve gluposti i poštedjeti nas. Što ne bi bilo poštenije reći “Dragi gledatelji! Kao što i sami možete vidjeti, ako se potrudite baciti pogled kroz prozor, vani je sredina zime, hladno je i sportskih događaja nema nikakvih. Svi se odmaraju, osim ovih dokonih snobova koji glume da su Kostelići”.
POLICAJAC BRKO IZ ŠIBENIKA
U emisiji “Dobro jutro Hrvatska” mogli smo vidjeti zanimljiv prilog o kontakt-policajcu Brki koji je dobio nagradu Grada Šibenika za svoj predani rad. Saznajemo da je u uniformi još od kolovoza 1990. i da ordinira po šibenskoj tržnici i da je strpljiv, razuman, omiljen među narodom i da, što je jako važno, ne koristi odgojnu palicu, da ne kažem pendrek. Čovjek je uistinu simpatičan, ali jedna mi je stvar upala u oči. Po mojoj procjeni taj je čovjek bliži 60-om nego 50-om rođendanu, što će reći da je to najstariji policajac kojeg sam vidio zadnjih desetljeća, tj. da ne ide u mirovinu. Moram priznati da mi svojim iskusnim izgledom ulijeva povjerenje i razmišljam kako bi bilo dobro da u paru idu jedan mlađi, stasit i jedan stariji, iskusniji policajac. Naravno, ako uzmemo u obzir koliko uopće ima jednih i drugih.
NEZNALICA BEZ DIPLOME I DOKTORATA
Da je Nikola Tesla genijalan izumitelj znamo odavno, a na to su nas podsjetili u “Dobro jutro Hrvatska” u kojoj je gostovao ugledni fizičar akademik Vladimir Paar. On nam je lijepo pričao o Nikoli Tesli, o tome kako su mu pokrali patente i općenito nam je objasnio neke stvari koje mi, koji nemamo pojma o fizici, nismo znali. Nesretnog su Nikolu pokrali svi živi; i Edison i Marconi i Röntgen i okoristili se njegovim saznanjima, tako da su na kraju svi osim njega dobili Nobelove nagrade. Sve je to bilo poučno i korisno, osim dvije stvari. Prvo što mi je zasmetalo bilo je spominjanje nekih Teslinih strahova (da ne kažemo – paranoja) po kojima je on bio poznat, a koje je akademik pokušao minorizirati, kao da je neka sramota bojati se bolesti i zaraze. S jedne je strane ispalo da je Tesla bio čovjek smrtno ozbiljan, da je živio samo za znanost, a s druge opet, da je glumatao i zabavljao okolinu svojim strahom od bakterija.
Druga, puno ozbiljnija, stvar koja je u ovom prilogu bila suvišna, nalazila se u onom tekstu koji je išao na dnu ekrana, a u kojem je navedeno kako je Tesla “navodno” četrdesetih godina XX. stoljeća (kada se već u dubokoj starosti bio povukao) teleportirao cijeli jedan brod američke ratne mornarice na daljinu od 300 kilometara, samo što je to vlada zataškala. Ovakve znanstveno-fantastične pričice uistinu ne spadaju u ozbiljnu emisiju na ozbiljnoj televiziji i uz ovako uglednog gosta. Dobro da nisu spomenuli i izvanzemaljce, godzile i ostale likove iz svijeta mašte.
CURE KOJE ZANIMA FIZIKA
U sklopu obilježavanja Teslina rođendana, prikazan nam je i prilog iz Smiljana iz njegovog muzeja, gdje nam je jedna posjetiteljica rekla kako joj je žao što nije povela i starije kćeri. Ja iskreno zavidim toj simpatičnoj gospođi koja očigledno svoju djecu dobro odgojila i sjetim se svojih zagrebačkih prijatelja i njihovih pubertetskih kćeri. Zamišljam očaj na njihovim licima dok im priopćavaju kako će umjesto na zagrebačku špicu ići u Liku na izlet do Tesline rodne kuće, a onda i to kako ih na silu izvlače iz kuće dok one grle kompjuter na kojem su upravo otvorile fejsbuk. Gotovo je s izletima u prirodu.
[email protected]