Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Saljski proračun će “podebljati” tri milijuna kuna od komunalnog doprinosa

Autor: Ivana Burica

12.01.2013. 23:00
Saljski proračun će “podebljati” tri milijuna kuna od komunalnog doprinosa

Foto: Adam VIDAS



S obzirom na legalizaciju očekujemo veće priljeve pa smo tako u ovoj prihodovnoj stavci predvidjeli čak tri milijuna kuna. Nadalje, kako je u tijeku katastarska izmjera k. o. Božava i k. o. Sali, u koju spada i područje mjesta Zaglav, od uplata za katastarsku izmjeru očekujemo ‘protočnih’ 1,8 milijuna kuna, kaže Morović


Proračun Općine Sali za 2013. iznosi 12 milijuna kuna što je 4,4 milijuna kuna više od 7,6 milijuna kuna, koliko je nakon rebalansa iznosio proračun za 2012. godinu.
– Razliku u ovogodišnjem proračunu čine prihodi od komunalnog doprinosa. Naime, s obzirom na legalizaciju očekujemo veće priljeve pa smo tako u ovoj prihodovnoj stavci predvidjeli čak tri milijuna kuna. Nadalje, kako je u tijeku katastarska izmjera k. o. Božava i k. o. Sali, pod koju spada i područje mjesta Zaglav, od uplata za katastarsku izmjeru očekujemo ‘protočnih’ 1,8 milijuna kuna. Protočnih jer će ta sredstva biti uplaćena Općini koja će ih samo proslijediti dalje, pojašnjava načelnik Općine Sali Zoran Morović.
Što se tiče rashoda najveća investicija u 2013. godini “u režiji” Općine Sali bit će sanacija dijela saljskog porta za što je predviđeno oko dva milijuna kuna.
Sanacija saljskog porta
– Cijeli saljski porat je zapravo u katastrofalnom stanju, a mi ćemo ove godine ići u popravak najderutnijeg dijela. Dakle sanirat će se potez od ulaza do kraja nove rive na način da će se betonirati dio ispod sadašnjeg puta, koji služi kao prometnica, te će se promet prebaciti na tu dionicu. Onaj dio kojim se sada odvija promet preuredit će se u šetnicu i koristit će se isključivo kao pješačka zona. Naravno, ovo je privremeno rješenje, dok se ne riješi zaobilaznica preko punte Bluda. Tada će se porat u cijelosti postati pješačka zona, kaže Morović koji se nada da bi izgradnja prometne zaobilaznice preko punte Bluda, a s obzirom na to da je ta dionica prema novoj raspodjeli potpala pod državne ceste, mogla krenuti uskoro.
Od većih projekata načelnik Morović izdvojio je i izgradnju mrtvačnice u Salima.
– Već imamo idejni projekt za mrtvačnicu, a ove godine očekujemo i njenu izgradnju te smo za tu namjenu u proračunu ostavili oko 800.000 kuna. Iako će se mrtvačnica izgraditi na groblju u Salima moći će je koristiti i ostala mjesta. To se posebno odnosi na situacije kad se pokop odgađa nekoliko dana zbog čekanja da na sahranu dođe netko iz obitelji tko živi u inozemstvo. Dosad su se u takvim slučajevima pokojnici morali odvoziti u Zadar, što izgradnjom mrtvačnice u Salima više neće biti potrebno, kaže Morović.
I u 2013. godini Općina Sali nastavlja s radovima na sanaciji nerazvrstanih cesta na Dugom otoku, a u toj skupini investicija najveća je sanacija puta prema uvali Barbenica u mjestu Luka za što je u Općinskom proračunu predviđeno 600.000 kuna.
Morović navodi da su znatna sredstva planirana i za kupnju građevinskog materijala koji se namjerava podijeliti mještanima koji žele sanirati mjesne puteve prema svojim kućama. Nastavlja se i s uređenjem protupožarnih putova, za što je ove godine predviđeno 200-tinjak tisuća kuna. Naš sugovornik ističe da se u planiranju aktivnosti u 2013. godini išlo sa stavom da se ulaže u svako mjesto na području općine, pa makar bila riječ i samo o sanaciji nerazvrstanog puta.
 Aktivnosti oko vatrogasnog doma
Kad je o protupožarnoj zaštiti riječ, Zoran Morović informira nas da će se ove godine intenzivirati aktivnosti oko rješavanja projektne dokumentacije za vatrogasni dom u Salima.
– Što se tiče socijalnog programa, znatne izdatke smo predvidjeli za sufinanciranje ili financiranje rada dječjeg vrtića, knjižnice, za učeničke i studentske stipendije i slično. Konkretno za Dječji vrtić Orkulica osigurane su 282.000 kuna, a za Hrvatsku knjižnicu i čitaonicu Sali, čiji rad Općina financira u stopostotnom obimu, predviđeno je 229.000 kuna. Osnovnoj školi Petar Lorini Sali Općina će na ime uređenja nastavnog kabineta uplatiti 50.000 kuna, a za sportska događanja i klubove predviđeno je 150.000 kuna. Za stipendije je osigurano ukupno 140.000 kuna, od čega 80.000 kuna za studente i 60.000 kuna za srednjoškolce, nabraja Morović.
Porodiljna naknada, kao i dosad, iznosi 2.000 kuna po svakom novorođenom djetetu s tim da će se, ako to sredstva budu dopuštala, ići na uvećanje iznosa za drugo i treće dijete u obitelji.
– Kako Općina svake godine osigura oko 40.000 kuna za božićne poklone kojima darivamo svako dijete mlađe od 11 godina, tako ćemo nastojati kroz rebalanse osigurati i nešto novca kako bismo za Božić razveselili i naše najstarije žitelje. Želja nam je svakom umirovljeniku na području Općine Sali podijeliti božićnicu od barem 200 kuna, kaže načelnik Općine Sali koji napominje da je došavši na mjesto načelnika u općini zatekao dug od 6,5 milijuna kuna koji se kroz protekle četiri i pol godine po malo smanjivao.
– U završnom računu za 2011. godinu vidi se da je čak 1,7 milijuna kuna bilo utrošeno za sanaciju starog duga. Jasno je da smo u toj situaciji imali malo prostora za nove projekte. Ostalo je još oko milijun kuna potraživanja izvođača s kojima smo u sudskom sporu i mislimo da to nećemo platiti jer je riječ o nerealnom iznosu, rekao je Morović ističući da je on kao načelnik koji je vraćao stare dugove dosad bio poput stečajnog upravitelja te da će Općina Sali tek od ove godine, bez utega dugova, napokon moći disati punim plućima.