Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vidoševiću i dalje plijene imovinu

12.01.2014. 23:00
Vidoševiću i dalje plijene imovinu


Zdenki Peternel, bivšoj pročelnici ureda Nadana Vidoševića s kojim je trenutno suosumnjičena u slučaju Remorker, danas je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke za još dva mjeseca produljen istražni zatvor u kojem je od listopada prošle godine, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.
Istovremeno taj je sud nastavio blokirati imovinu dugogodišnjeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) i njegove obitelji pa im je tako na prijedlog Uskoka “zabranjeno otuđiti ili opteretiti” četiri vrijedna automobila i tvrtku “BOR HZA” vrijednu više od 2,5 milijuna kuna.
Vidoševiću i supruzi blokirani su sportski medcedes ‘c klase’ i luksuzni mercedes ‘SL 500’, a kćerima ‘mini cooper’ i ‘smart’. No, znatno su zanimljiviji blokirani udjeli u tvrtki “BOR HZA” čiji su upisani vlasnici Vidoševićeva kćer Hana i majka Marija Tudor Vidošević koja od 1995. prima mirovinu od 3.400 kuna. Iz sudske odluke proizlazi da je procijenjena vrijednost majčinih 67 posto tvrtke veća od 1,7 milijuna kuna, a kćerinih 33 posto preko 850.000 kuna.
Vidoševiću je su već ranije, uz dionice i plovilo, blokirane nekretnine u Omišu, Delnicama, Jastrebarskom, Puli. No, kako je njihova vrijednost manja od tridesetak milijuna kuna za koliko je navodno oštetio Komoru Uskok je zatražio i oduzimanje imovine članovima njegove obitelji. Tvrde da se njihova imovina ne može opravdati prihodima evidentiranim kod porezne uprave pa sumnjaju da je i ona ostvarena nezakonito.
Akcija Remorker pokrenuta je nakon što je Igor Premilovac priznao da je preko njegove češke tvrtke Remorker, u dogovoru sa Zdenkom Peternel i marketinškim stručnjakom Davorom Komeričkim, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK i potom ga u gotovini ‘opranog’ vraćao u Hrvatsku.
Vidoševića je s cijelim slučajem povezao Komerički, dok Peternel, po tvrdnjama svoje obrane nikada nije svjedočila protiv bivšeg šefa.
Njen odvjetnik Davorin Budin danas je potvrdio da joj je boravak u Remetincu produljen dok se ne ispita 18 preostalih svjedoka, a najavio je i da će sudu ponuditi stan u Zagrebu kao jamstvo za puštanje iz zatvora.
Izvlačenje milijunskih iznosa iz HGK-a jedan je od krakova afere Remorker, dok drugi krak seže u Hrvatske autoceste, koje su se također našle pod Uskokovim istragom. Istraga je naknadno proširena i na tvrtku Piramida, a Vidoševića se tereti i da je Komorinim novcem plaćao uknjižbu obiteljske vile i kćerinog stana u Zagrebu.