SMETLIŠTE USRED GRADA Pitanje je dana kad će nam i štakori početi ulaziti u kuće!

Slika korisnika admin
Siniša KLARICA

Koliko situacija u prostoru može biti apsurdna pokazuje i slučaj malog dvorišta na Poluotoku. Omeđeno zgradama u ulicama Knezova Šubića Bribirskih i Brne Krnarutića, malo dvorište koje je nekada bilo igralište za djecu, stoji zapušteno  i neuređeno,  a odnedavno je postalo i pravo odlagalište građevinskog otpada.

- Ne samo da je dvorište neuređeno i zapušteno, nego je postalo i pravo leglo komaraca. Stanari se bune, ali nitko ništa ne poduzima da se situacija promijeni. Pitanje je samo dana kad će nam i štakori početi ulaziti u kuće, kazivali su nam ogorčeni vlasnici okolnih stanova.

Dok je Zadranima ovaj slučaj relativno nepoznat, dotle se o ovom problemu izvan Zadra itekako zna. Razlog tomu je što neki od okolnih stanara ljeti iznajmljuju svoje stanove turistima. Ti turisti kasnije agencijama pišu svoje dojmove,  koje ocjenjuju zastrašujućim. Naime, na sami smještaj nemaju primjedbi,  ali smetlište na koje im svako jutra puca pogled, ocjenjuju doslovce riječju zastrašujuće.  Nitko zapravo i ne zna razlog zbog čega se u tom prostoru ništa ne poduzima i zašto on ne može biti ponovno dječje igralište, iako su se mjerodavnima obraćali i neki, vrlo ugledni Zadrani koji u tom prostoru imaju svoje stanove.

Odgovor smo potražili u Gradu Zadru i njegovom komunalnom odjelu. Umjesto „kronično" zauzete pročelnice Ivane Vanjak, problem je pojasnio šef komunalnih redara Edo Fantela.

- Grad Zadar već je jednom naredio vlasniku uređenje tog prostora. To se dogodilo prije ljeta i vlasnik je tada zaista počistio svoj dio i uklonio divlje bilje koje je tu izraslo. Međutim, pravni nered koji vlada u tom prostoru, smanjuje učinkovitost rješavanja tog problema. Preko 80 posto površine tog dvorišta u privatnom je vlasništvu stanovitog gospodina Žuvele. Međutim, ostali dio je nejasan, tj. ne zna se tko će intervenirati u prostoru. Ako dio dvorišta pripada okolnim zgradama, njihovi vlasnici su ga dužni očistiti,  tj. njihov upravitelj. Komunalno redarstvo može samo narediti da se neuredna površina uredi, ali to je dvorište stalno pod ključem i nema mu pristupa, kaže Fantela.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno