TONINO PICULA U EU PARLAMENTU Propust u pregovorima za EU nije alibi za ugrožavanje malih ribara

Slika korisnika admin

Premda europsko zakonodavstvo poznaje samo kategorije sportskog i profesionalnog ribolova, u rezoluciji o Strategiji ribarstva u Jadranskom i Jonskom moru iz prosinca 2013. jasno se spominje različitost ribolova. Propusti u pregovorima za članstvo u Europskoj  uniji ne smiju se koristiti kao alibi za ugrožavanje malih ribara i naše tradicije, poručio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula sinoć na redovitom plenarnom zasjedanju u Strasbourgu. 

Objasnio je kako je od 1. siječnja ove godine u Hrvatskoj prestala postojati kategorija tradicionalnog malog ribolova za osobne potrebe, čime  je više od 10.000 malih ribara izgubilo pravo da tradicionalnim metodama osiguraju opstanak i ostanu živjeti na otocima.

- Kao da im život ionako nije dovoljno otežan ograničenom prometnom povezanošću i višim troškovima života, upozorio je te napomenuo  da je održivost ribljeg fonda kao cilj neupitna.

- No, upitno je koliko su zalihe ribljeg fonda ugrožene zbog malih ribara i zašto se, bez relevantnih znanstvenih istraživanja, male ribare i ovu  kategoriju ribolova smatra odgovornima. Zloupotreba pravila je uvijek  bilo, no rješenje je bolja kontrola, a ne zabrana.

Tradicionalni mali ribolov je ponajprije stil života, dio identiteta i preduvjet egzistencije i zato moramo poduzeti sve da ga zaštitimo i očuvamo, zaključio je Picula u svom jednominutnom govoru.

Zastupnik Picula problemom malog ribolova i dalje će se aktivno baviti kroz Međuskupinu za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, koja će  se ovog četvrtka konstituirati u Europskom parlamentu.  Picula je kao jedan od suosnivača Međuskupini dodao dimenziju otoka i upravo će on  biti zadužen za europske otoke tijekom sljedećih pet godina. Međuskupina okuplja 81 zastupnika iz 20 zemalja članica, što je više od deset posto sastava Europskog parlamenta iz više od dvije trećine zemalja članica  EU.

Podsjetimo, posljednjeg dana prošle godine prestala su vrijediti sva  odobrenja za mali ribolov u skladu s Ugovorom o pristupanju Europskoj  uniji, a 3500 malih ribara u Hrvatskoj moći će prijeći u kategoriju malog  obalnog ribolova koji će biti gospodarska kategorija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno