Autentična priča o herojskom vremenu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
112. brigada ZNG-e dobila je monografiju o svom postanku i djelovanju do 15. siječnja 1992.
- Opredijelili smo se za istraživanje, obradu i publiciranje vremena od pretpovijesti brigade, njezina nastajanja i djelovanja do međunarodnoga priznanja RH-e jer je to bilo veoma teško, opasno vrijeme - kaže Marko Čulina, jedan od autora
Zvonko KUCELIN
AUTORI I UREDNIK - Marko Čulina, Nedjeljko Jusup (u sredini) i Dušan Nikitović

Iz tiska je (dvije tisuće primjeraka) upravo izišla monografija pod naslovom 112. brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske čiji su autori umirovljeni pukovnici HV-e Marko Čulina i Dušan Nikitović. Opsežno je to i nadasve sadržajno djelo koje na više od 250 stranica donosi opis okolnosti vremena u kojemu je bilo nužno što bolje pripremiti se za velikosrpsku agresiju s potporom JNA, zatim povijest dugotrajnih priprema i dobro osmišljen plan i program utemeljenja i ustrojavanja vojne postrojbe čija je temeljna zadaća bila obrana Zadra i njegova bližeg okružja. Monografija će biti svečano predstavljena u ponedjeljak, 15. siječnja, upravo na dan međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske.

- Knjiga nije nastala slučajno. Ona je velikim dijelom utemeljena na prigodnom feljtonu koji je prije sedam godina o 112. brigadi objavljivao Zadarski list, a s nama je marno kao urednik radio i Nedjeljko Jusup - kaže Marko Čulina.

Faktografija i kronologija

Dakako da feljtonistička građa nije sama po sebi bila dovoljna.

- Potpuna dokumentacija 112. brigade sačuvana je, pohranjena i dostupna za istraživanje i obradu. To je velika stvar.

O motivu koji je autorski dvojac nosio u složenom, opsežnom, odgovornom i golemom poslu pripreme i pisanja monografije, Dušan Nikitović će reći:

- Primarno smo željeli na papir staviti faktografiju i kronologiju potkrijepljenu izvornom dokumentacijom. Dakle, ne radi se o publikaciji koja bi isticala nečije impresije, viđenja ili tumačenja jer su takve stvari uvijek subjektivne. Radili smo na autentičnim dokumentima svih vrsta jer smo slijedili nakanu da publikacija bude objektivan prikaz priprema i stvaranja 112. brigade, te njezina djelovanja do međunarodnog priznanja RH-e. Osjećali smo to svojom dužnošću i obvezom kao neposredni sudionici, poslije i odgovorne osobe, da se ne bi poslije dogodilo da bilo tko iznosi neke netočnosti ili slučajno promovira bilo koga.

Pitki stil

Doista, čitajući ovu publikaciju, bio čitatelj više ili manje upućen, dobit će posve jasnu sliku cjelokupnoga konteksta vremena i svih brojnih zbivanja još od 1990.

- Turbulentna vremena, nadasve osjetljiva i opasna po Republiku Hrvatsku, posebno za Zadar i njegovu okolicu, jednostavno su tražila da se pomno pristupi pripremama i utemeljenju vojne postrojbe. Mi smo nekoliko mjeseci, kolega Nikitovć i ja sa suradnicima, vodili pripreme i bez zapovijedi s viših instanci stvarali planove i sve što je bilo potrebno i u nekih pet mjeseci brigada je bila spremna obuhvatiti oko sedam tisuća ljudi - govori Čulina.

Građa koja je našla mjesto na stranicama ove publikacije podijeljena je u deset poglavlja. Uz to, osim Begonjina predgovora na stranicama su još i pogovor, zatim prigodne riječi Mirka Šundova i Mate Viduke, nekoliko riječi o autorima, te niz priloga iz onodobnoga tiska. Tekst je pisan u pitkom stilu koji omogućuje čitanje u jednom dahu, a brojne su fotografije, te dokumenta nadasve dobrodošle ilustracije i izvrsna nadopuna što sve čini izvrsnu cjelinu. Zanimljivo je i da su autori na početak i na kraj uvrstili i po nekoliko prigodnih rečenica hrvatskih ratnih velikana, generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

- Opredijelili smo se za istraživanje, obradu i publiciranje vremena od pretpovijesti brigade, njezina nastajanja i djelovanja do međunarodnoga priznanja RH-e jer je to bilo veoma teško, opasno vrijeme. Povijest brigade do njezina formalnog prestanka djelovanja bogata je i bit ćemo doista sretni ako ova publikacija bude polazišna točka za dalja istraživanja i publiciranja njezina djelovanja - govori Čulina.

Um i snaga

Sadržaj monografije će, sasvim, sigurno, čak i nekim pripadnicima 112. brigade otkriti niz pojedinosti ili situacija u koje nisu bili upućeni. Bez okolišanja, autorski dvojac ističe i da je bilo nesnalaženja, pojedinih situacija koje su iz toga proizlazile, kao i da je pojava tzv. 'redikula' znatno otežavala situaciju i stvarala poteškoće.

- Sve što je izneseno, temelji se na dokumentaciji. Dali smo jasan pregled, naveli imena i prezimena osoba koje su imale određene uloge, dužnosti i slično, a svakako smo nastojali predstaviti sve moguće segmente koji su u danom vremenu bili u brigadi. Šira će javnost, također, doznati i tko je u onim vremenima na različite načine pomogao u brojnim akcijama ili drugim postupcima - kaže Nikitović.

Ono što u cjelini nudi monografija zapravo je priča o Zadru, njegovim građanima, o žiteljima zaleđa i otoka...

- Rekao bih da smo svi mi kao takvi u tom vremenu bili um koji je pobijedio snagu koja u staroj izreci klade valja. Nosili su nas golemi entuzijazam, veliko domoljublje, silno zajedništvo, visoki moral, imali smom inovativnost, ideje... Eto, htjeli smo u monografiji istaknuti i sve dimenzije jedne postrojbe koja je u oslobodilačkom ratu bila dijelom hrvatske oružane sile, pobjednice nad svekolikom silinom agresora i okupatora - ističe Nikitović.

Rasadnik vrsnih časnika i dočasnika

Uz dokumenta hrvatske provenijencije, u monografiji će čitatelj pronaći i poneki 's druge strane', upravo stoga da slika bude posve jasna.

- Nekoliko takvih dokumenata jasno razotkrivaju, odnosno potkrjepljuju, krajnje namjere agresora, velikosrpskih snaga i JNA i zorno ukazuju u kakvim je sve okolnostima bila i 112. brigada - reći će Čulina.

Zanimljiv je i shematski prikaz nekoliko faza iz vremena nastajanja i poslije.

- Dali smo sve to pregledno, točno se vidi tko je za što bio zadužen i gdje je djelovao. No, istaknuo bih i da je 112. brigada dala mnoge vrsne časnike i dočasnike HV-e, odnosno mnogi su u 112. brigadi počeli svoju karijeru. Treba istaknutin i da su se iz 112. brigade razvile neke druge postrojbe - kaže Čulina.

Autorski je dvojac Čulina/Nikitović s urednikom Jusupom ovom publikacijom u velikoj mjeri pridonio objektivnom pristupu i obradi složene građe, pa će sasma sigurno mnogi budući istraživač povijesti 112. brigade upravo ovu publikaciju uzimati kao polazišnu točku. Monografija 112. brigada od dragovoiljačkih odreda do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske dobrodošlo je djelo o herojskom vremenu i o svima koji su dali svoj doprinos u obrani i oslobađanju Domovine.

Iz predgovora doc. dr. sc. Zlatka Begonje

(...) Knjiga je stoga potvrda i pokazatelj kako se primjerenim korištenjem vjerodostojnih podataka može sagledati prošlost, ne kako bi se takva nepotrebno i kontraproduktivno glorificirala, ili pak po zloj nakani obezvrijeđivala, već kako bi se mnogla sveobuhvatnije sagledavati i na toj osnovi donosile se prosudbe u realnim okvirima, poštujući kontekst vremena, prostora i okolnosti pod kojima je nastala.

Mirko Šundov, general zbora, načelnik GS OSRH-e:

Bitka za Zadar bila je bitka za Hrvatsku

Pod egidom Svjedoci vremena o knjizi je general zbora Mirko Šundov napisao i sljedeće:

- Hrvatski branitelji, pripadnici 112. brigade Hrvatske vojske, zajedno s brojnim drugim postrojbama Zbora narodne garde, Hrvatske vojske i policije, neustrašivo su stali na branik Domovine i kazali protivniku odlučno 'NE'. Bitka za obranu Zadra bila je bitka za Hrvatsku.

Mate Viduka, brigadni general u mirovini:

Detaljno i argumentirano o borbama do međunarodnog priznanja

Umirovljeni brigadni general Mate Viduka o knjizi je, uz ostalo, napisao:

- Zahvalan sam autorima ove knjige što su se opredijelili detaljno opisati stanje organizacije i stvaranja prvih postrojbi 112. brigade, najvažnije borbe koje su se vodile u obrani Zadra i njegovog šireg zaleđa do međunarodnog priznanja RH-e

O autorima

Marko Čulina, pukovnik u mirovini

Nakon prvih višestranačkih izbora 1990. izabranje za zapovjednika Teritorijalne obrane općine Zadar. Sa suradnicima je intezivno i promišljeno počeo pripremati obranu Zadra i šireg zaleđa, a u lipnju 1991. temeljem zapovijedi dr Frane Tuđmana postao je zapovjednik prethodno formalno utemeljene 112. brigade. Godine 1993. dužnost je predao nasljedniku i nastavio djelovati u Zrakoplovnom vojnom učilištu, a umirovljen je godine 2004. Sudionik je oslobodilačkih akcija Maslenica i Oluja, te nositelj niza visokih odlikovanja i priznanja.

Dušan Nikitović, pukovnik u mirovini

Poslije djelovanja u prosvjeti radio je u Štabu Teritorijalne obrane Općine Zadar, a nakon demokratskih izbora 1990. djeluje na organizaciji i pripremi budućih postrojba ZNG-e. Po zapovijedi Martina Špegelja, ministra obrane RH-e, 1991. postavljen je za načelnika stožera 112. brigade ZNG-e. Godine 1992. bio je operativac u Istočnoj Posavini, poslije u Operativnoj zoni Split. Godine 1994. radi u Zrakoplovnoj bazi Zemunik i na Visokom vojnom učilištu Rudolf Perešin. Umirovljen je 2006. Sudionik Maslenice i Oluje, nositelj visokih odlikovanja i priznanja.

Impressum

Nakladnik: Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade, Zadar

Za nakladnika: pukovnik Marko Čulina

Autori: pukovnik Marko Čulina i pukovnik Dušan Nikitović

Urednik: Nedjeljko Jusup

Stručni suradnici: Andreja Sečen i Miljenko Majnarić

Zemljovidi: Lovre Nikitović

Lektor: Marija Čulina

Fotografije: Zvonko Kucelin, Željko Karavida, Davorka Mezić, Arif Sitnica; Arhivi: Udruga DBDR 112. brigade, Državni arhiv Zadar, Zadarski list

Grafika: Arif Sitnica

Priprema za tisak: Hrvatsko vojno učilište 'Dr. Franjo Tuđman'

Tisak: Tiskara Zelina d. d. Sveti Ivan Zelina

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno