Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U ORGANIZACIJI NACIONALNOG VIJEĆA SRPSKE MANJINE GRADA ZADRA Proslavljena krsna slava sv. Vasilija

13.01.2019. 14:17
U ORGANIZACIJI NACIONALNOG VIJEĆA SRPSKE MANJINE GRADA ZADRA Proslavljena krsna slava sv. Vasilija


Nacionalno vijeće srpske manjine Grada Zadra organiziralo je sinoć proslavu svoje krsne slave Sv. Vasilija.
Kako je rekao predsjednik srpske zajednice Veselko Čakić, Sv Vasilije je odabran kao slava najviše zbog činjenice što se na taj dan može okupiti najveći broj pripadnika srpske manjine u Zadru, ali i njihovih gostiju.
Sveti Vasilije Veliki za razliku od Ostroškog, bio je arhiepiskop Kesarijski. Vasiljevdan se kod Srba slavi kao krsna slava, a kod Grka i Rusa kao imendan.
Stoga su na početku susreta, rezanje slavskog kolača i molitvu predvodili zadarski protojereji Saša Drča i Ljubomir Crnokrak.
Stotinjak okupljenih Srba ali i njihovih gostiju, predstavnika gotovo svih nacionalnih manjina koje djeluju u Zadru pozdravila je izaslanica gradonačelnika Zadra Jagoda Surać. Jagoda Surać je istaknula nadu da će se dobra suradnja Grada Zadra i srpske zajednice nastaviti i ubuduće.
Veselko Čakić je dodao da je ovo, šesto okupljanje u restoranu Galija u Zadru pomogao Grad Zadar. Srpskoj slavi nazočili su još i pročelnica ureda Grada Zadra Mirjana Zubčić, pročelnik ureda gradonačelnika Zadra Neven Klarin i pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Krešimir Laštro.